跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我都想呻下
我本來同99住, 本來係一個好溫順的人, 本來請咗個印印, 不過因為我99要求高, 加埋有阿囡囡, 大家的衝突多咗好多...
結果: 99唔再係度住, c6的理解係俾我趕走咗, 夜晚唔喺豎瞓, 我變咗一個夠膽頂撞99的人, 仲成日鬧c6, 印印姐姐俾99鬧到喊, 無得留低, 換咗個貴2倍有多的本地ee, 日頭99買餸上來一起吃晚飯, 但係只係過咗一個月多d, ee都頂唔順, 尋晚致電同我辭職
不過個ee係無手尾, 又唔係好識湊bb, 俾99咁鬧同監督法, 當然頂唔順...好彩佢肯俾時間我搵到人先走, 又無傷害我囡囡...
不過我預計到, 再搵人, 都會係同一命運...

複式洋房

見到咁多mami同聲同氣, 當堂個人都無咁失落, 起碼唔使覺得剩係自己屋企先咁"騎呢"!
多謝咁多位mami的分享!

等我再呻下先!
話說星期日晚收到ee電話話要辭職, 我都有心理準備, 事緣係99的再培訓之下, 我地都知道呢個ee唔夠好, 好難符合99的標準, 我地早幾日已經再打電話去有關機構招聘. 但係至今還未有回音, 因為d 做家務助理的ee通常都自己有頭家要理, 我地要人地一日做10個鐘, 朝8晚6, 好多c9都覺得時間長, 不過我地好在唔使返星期6日. 今次再請, 一定要請個夠經驗的熟手的, 仲要做家務都夠勤快夠乾淨(99幾乎係潔癖, 而且係清潔高手)事情發展至今, 我已經無得擔心搵唔搵到人, 或者甚至乎已經預咗再請的ee可能都唔合佢心意, 可能要再換, 我知佢唔係要玩野, 而且d ee唔啱使, 佢都真係好鬼唔開心, 所以佢要煩我地都要應付佢, 但係最怕不停由唔同的人湊bb, 個女會越來越naughty, 因為佢會由唔同的ee身上學到唔同的壞習慣
而家同99的關係其實都差咗好多, 佢夜晚係度食飯都唔叫我, 夜晚食飯, 3個人食, 分3次食, 各有各食, 因為c6成日遲返...唉!真係家庭好唔和睦呀!
但我已經同自己講, 唔可以再俾人恰, 佢唔叫我咪唔食囉! 等佢食完, 或者佢走咗我再食都得!
我有時都覺得無出路, 琴日搵到個社署的家庭服務中心電話, 問咗可以見社工, 我都想c6安排佢同佢阿媽去見下社工!希望可以疏導下佢的情緒, 唔係分分鐘會影響我囡囡的性格發展呢!

複式洋房

多謝您!

面對婆媳關係, 真係唔容易.
我只可以講, 我揀咗佢個仔, 佢個仔又揀咗我;
但係我無得揀佢, 佢亦都無得揀,
所以, 相處唔到, 大家都唔使咁唔開心!

原帖由 Ellen0225 於 09-2-17 21:38 發表
isabella, 唔好唔開心, d 99係甘古怪... 我個工人未黎之前我同我既 99 都分開食 lunch .... 我好明白您 @@

今日晏就真係撞佢個鬼... 我推住bb車帶個女落樓下商場, 點知撞到正見到99..... 唯有同佢行一 陣... 佢第一 ...

複式洋房

你阿爸阿媽都做得好好呀!

原帖由 ryan-mama 於 09-2-25 16:06 發表
天下間的99十個有九個都係超煩的, 我99由一開始佢個仔同人拍拖就已經不停玩拆散, 到我時拆唔到, 婚後就不停為難我, 不過天有眼, 都唔知算唔算好彩, 我生囝囝之前已經同99反過一次面, 所以同佢分開住, 之後只有過大時 ...

首頁

尾頁

跳至