懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

政府d野係爭d, 我咁耐以黎的檢查, 只係量度我的體重, 驗尿, 之後摸肚同聽bb心跳, 再同個姑娘傾幾句, 咁就攪掂, 每次都話"唔, 陀得幾好喎, bb size啱週期, 肚圍大細都ok喎, 幾好, keep住去啦" 咁囉mouth: 好敷衍~~
所以我都book咗私家再照u/s去睇下小b而家發展成點, 有幾重同埋幾大等等... ...

[ 本文章最後由 TY_1019 於 08-8-22 09:02 編輯 ]

複式洋房

我地係呢d天氣陀b~真係好辛苦
揀日開刀的話, 都起碼可以早d完結... ...我等順產, 都唔知要等到幾時, 分分鐘仲要驚阿b過期居留添呀
原文章由 fishballbaby 於 08-8-21 18:10 發表
我噚日出街不停出汗,好辛苦呀! 最後要入一D冷氣地方座一排,先至可以繼續行。

複式洋房

我同你同一日預產期, 早2日去照過小b~而家有4磅重lu
而我就重咗24磅啦
原文章由 winavis 於 08-8-25 20:21 發表
e~~. 我想問. 你地個b 覆診個時醫生有無同你地講幾重呀. 我dr said 要重2.2磅一個wk. 連我阿媽都話我肚細... 企係街都唔似大肚婆.. 我10月19 呀 預產期... 今日先去完廣華飲糖水... 好想嘔ga. 死忍難忍先2 個hr ...

複式洋房

吓~你輕得咁少, 咁小b有幾重呀?
原文章由 DorDorWong 於 08-8-26 10:06 發表
唔知係咪我肚細呢, 我完全冇腰痛腳痛等症狀, 行動自如. 今胎連托腹帶都唔駛用.

我反而煩惱緊太輕, 今日磅過都係重左15磅咋, 我已經勁食野(除左甜野), 都冇咩重過呀! 我一度懷疑屋企個電子磅壞左, 因為連點數都冇變 ...

複式洋房

我而家開始食西瓜, 99話下個月先開始食腐竹蛋同白蓮鬚喎
聽人講綠豆湯都得, 但會比較寒涼, 唔係人人受得喎~~
原文章由 MrsKong 於 08-8-27 10:53 發表
Hi 各位10月的媽媽:

現在要開始食 or 飲什麼涼的和去胎毒的食物? 幾耐要食一次? once a week or twice a week?

e.g. 腐竹蛋糖水

仲有什麼呀?怎樣整呢?

複式洋房

食得架, 我同事之前大肚都有食, 不過我自己唔鐘意食, 所以唔會食咋麻
原文章由 MrsKong 於 08-8-27 13:49 發表
Thanks! TY_1019 & Rain,

唔知食龜靈膏得唔得呢?

複式洋房

我聽醫生講話行多d平路, 有助順產
同事就話行多d斜路, 易生d喎
唔知邊個啱

複式洋房

我想問宮縮會唔會痛架?
如果個肚硬咗一舊就係宮縮, 咁我成日都縮喎
同埋小b踢得好勁, 好似就黎想踢穿我肚皮出黎咁濟丫
有時硬到我企唔直個人

複式洋房

我咩都未執添
聽講到後期去健康院檢查時, 佢會派張走佬袋的list俾你, 話你知要買咩, 跟單執架喎~

複式洋房

我禽晚又發夢我生咗小b la~~前前後後都發過好幾次lu
但禽晚果個夢係feel到痛, 不過只係似平時痾d好硬好大的便便咁咋, 三兩下就生咗小b la
如果到時係咁就好la~haha

複式洋房

係咪一入院就有人幫你脫下面d毛架??
我聽過人講係, 有d又話唔係
如果係的話, 我想自己脫咗先, 因為平日有時都會吉到我痕痕地, 同埋自己脫, 無咁尷尬

複式洋房

我都有吉下吉下的感覺, 唔止個肚, 大腿都係咁, 但就唔痕, 但吉下吉下果時好唔舒服
我就渣d 凡士林落去潤下佢, 就無事, 因為d皮膚扯得好緊
你試下渣下睇下有無好d, "r" 損咗之後d皮膚顏色會變啡色, 唔會退架~我因為早前又係咁"r"過, 而家個肚d color唔靚, 唔敢影相
原文章由 bubupepe 於 08-9-7 02:48 發表

LamLam08 ,

我聽過人講打催生針後,媽咪會好痛............但我就唔知痛乜,我無問,佢話醫生都唔想佢要打! 所以,究竟係咪打左會好辛苦呢?

醫生都話我個阿B已經有6磅幾,現在35w4d,但是粗略估計,因為阿B個頭已經有些攝了入 ...

複式洋房

我都係丫, 小b成日硬晒, 係咪硬得越密, 代表越近生的日子?
同埋阿b都仲郁得好勁, 我睇書話臨生前, 小b會減少郁動次數架喎, 有經驗的媽媽, 係咪真架???
原文章由 臻臻媽媽 於 08-9-8 14:40 發表
我宜家33週3, 我近來宮縮(無規律果隻)得好密下, 由其是坐低起身行果一下, 一般個肚會硬晒10-15秒, 攪到我好驚呀...... , 我覺得個肚好墜,行得耐恥骨+腰骨都好痛, 你地會唔會錦架.
請問你地第二胎的媽媽,陣痛會係點 ...

複式洋房

最近胃口好差, 唔係好想食野, 之前32w照小b得4磅...e生都話小b出世應該得6,7磅左右, 普通size
而家後期衝剌我反而黎無胃口, 咁小b咪長唔到肉囉

複式洋房

有呀~己經有一段時間都係咁LA
所以我成日都隔好耐先UPDATE到你地D資訊:tongue:
原文章由 LamLam08 於 08-9-10 09:44 發表
唔知點解我 post 完個 message 成日都見唔返, 要到第二日先可以睇到... 請問你o地有冇呢個問題呢 ?

複式洋房

咁你地去唔去到大便?
我就無痔瘡, 仲成日要去大便添, 食親咩都好似攪攪地肚咁, 一日要去兩次
原文章由 fishballbaby 於 08-9-11 11:22 發表
我都有一粒呀! 十日前發現的,好彩唔痛。
我朋友話生完之後,粒痔瘡會自己好翻,不過當時佢痛到頂唔順,最後放棄了順產,改為開刀。

...

複式洋房

嘩~你就好la, 放咁耐, 我十月頭先放, 但12月17號就返工lu
我因為想生咗陪小b耐d, 而家忍住辛苦, 每日仍然捱住咁返工, 仲有半個月到啫~~
不過己經成日都想搭的士返工

複式洋房

我記得你預產期好似早我2日咋麻~~
我原先都係6 oct 就放, 但7號咪紅日既, 我想偷多日, 公司又比, 所以8 oct先放~~~
原文章由 小小小朋友 於 08-9-13 10:21 發表
我都係捱多半個月就放假啦
返埋2/10...3/10開始放...跟住到1月先返工keke~

我都覺得朝早落車行返公司最辛苦...
跟住到左下晏四點左右個人開始覺得攰眼訓...mouth:

我想問下你地有無除到隻結婚戎子呀?
...

複式洋房

除得到就好lu~~到小b出咗世, 我地要照顧佢
果時都唔載得任何首飾、指甲唔可以留長
原文章由 小小小朋友 於 08-9-13 12:39 發表

好彩岩岩除得甩

今朝試左三次都除唔甩架...
唔該晒你呀

咁入院仲有乜要除架?
耳環?頸鍊??

複式洋房

我個肚又落咗d la~個個都估我唔足一個月就生得~
而家2邊大脾內側d筋骨都勁痛, 小b又成日硬、踢, 間唔少個肚入面d神經仲會痛, 但我己經分唔到係咩痛la
原文章由 FiMa 於 08-9-13 13:37 發表
好驚呀 ........ 好似好TERRIBLE咁 ......

我昨晚呀B又好似GROWING, 整到個肚好似又"賺"大咗D, 勁"痕"呀, 早上個胸骨仲有少少痛TIM!

首頁

尾頁

跳至