跳至

首頁

尾頁

子爵府

Hello~~我的bb將會於10月出世,但其實我係由香港o黎的,我老公係greencard holder不過係hk做野........我宜家要同奶奶及叔仔一齊住,直到bb出左世先返到hk~~不過我好掛住老公同自己媽咪呀,我o係呢度咩都無,我好想bb出世之後快d可以返hk呀.........我驚成日得自己一個會抑鬱~~我想問o下有無人知道o係NY攞出世紙同護照要等幾耐呢??會唔會有快証攞呀??唔該晒!!!!

子爵府

原文章由 bearbearmatthew 於 08-9-11 03:56 發表
bb出世後,大約一個月出世紙和工咭寄去你屋企。不果冇特快件!
你都要坐滿月先可以出街啦!咁未等到証件..有咩問題add我msn 話你知.
恭喜晒!祝bb同你平安!

...

我msn add左你喇~~大家做個朋友呀,我係us無朋友ga.....

子爵府

原文章由 rose-mag 於 08-9-11 15:06 發表

Hi mini_cc,
你好,我都係香港嚟,嚟咗4年啦。你老公同媽咪會唔會嚟美國陪你生或者坐月呀?因為BB出世之後1星期、1個月、2個月、3個月都有檢查同打針,如果你咁快返香港,可能會要喺香港搵醫生又要跟病歷喎,仲唔方便啦。 ...

我媽媽唔會o黎呀,因為佢好驚搭飛機的.....我老公可能會o黎,不過我叫o左佢等我同bb出院先o黎,因為係醫院有時間限制,佢都唔係成日可以陪到我喇,反而返到屋企自由d,咁都會開心一D,不過佢最多留一個星期就要走,因為佢係香港的工作好忙,無可能陪到我一個月的......所以要一家團聚就要我返到HK先做到....雖然係呢度有奶奶,但我其實無同佢生活過ga(佢一直住係NY),有時大家意見都唔係好同,不過我本住仲要留多最少兩個月,所以我事事都忍住先,唔想攪壞D關係,不過有時真係好辛苦(佢成日都攞三,四十年前D準備O黎同宜家比較)....我都驚會產後抑鬱呀!!!!
至於BB檢查方面都唔使擔心,我老公都係做Health Care方面的工作,所以問題不大

子爵府

原文章由 Nillie_Mami 於 08-9-12 07:48 發表
I would suggest that your husband can come on the time you labour, as he can give you a lot of support.
also, husband has "no time restriction" for visit. But we would suggest them to leave before 11 ...

其實我都真係好想好似你咁講有老公係身邊.....不過真係好難,其實我老公係香港都係一個婦產科醫生.....因為我10月尾先預產,所以有d10月頭的產婦係我驗到有bb之前已book左我老公,但老公又好想阿b係美國出世,因為等阿b大d的時候我地會一齊過返us住....咁我地又唔可以因為自己要生仔而要人地幾個產婦轉醫生ga,人地又會好不安好無助!!!但最後當然就係要自己不安喇 ......你地做醫護的其實都知婦產醫生係好忙,要隨傳隨到,身邊o既人其實都好慘ga.....所以我老公最後至少都要10月頭due date的順產產婦們生完先可以過到o黎.........陪產對好多媽媽o黎講可能係"當然",但我o黎講係好"奢侈"ga.......

子爵府

原文章由 Nillie_Mami 於 08-9-13 19:22 發表
yup.. Amanda 本passport個印都係90日..

wei.. Leighton, 今晚上Flushing 食飯, 我哋car pool 你上去呀.. 打不死2號Bosco+Kieran 媽咪生日呀! MSN.. ok?

mini_cc,
担心唔嚟, 我哋只有等你老公做完手頭工作呢.
你 ...

我住係Brooklyn ga~~老公已經買o左機票21/10-25/10 過o黎陪我,唔理bb出左世定未喇,不過都好差不多喇,有都好過無,自己都唔會要求太多,咁會開心d ga~~hehe!!!
原來老公同我講,佢話佢好多年無入美國境,綠卡都可能已經無效,要去領事館問o下先得喇.....至於我係us係無身份ga~~我想問你之前提及過生完bb之後一個月可以申請希望有姑娘幫忙呀?以我的情況係咪都可以呢??因為我奶奶剛比醫生照到佢肺部有d問題,可能係隱性肺炎(仲要等去皇后區睇胸肺科),佢同我講可能都幫唔到我照顧bb,因為驚傳染埋比佢........但我又得自己一個咩都唔識,如果申請唔到我就要著手去請位助理幫忙喇~~你可以話多d比我知嗎??

首頁

尾頁

跳至