懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

報到先~~~
各位準mami, hello~~~

大宅

又係噃hoho~~

我未嫁之前有咩婦科野都已經係睇蔡玉, 可能我比較多口, 所以同佢都幾岩傾, 佢個人鬼婆d 但都算幾細心, 我去年初曾經小產過, 今次有左去佢度再驗, 佢第一件事唔係同我驗小便, 而係同我傾計, 解開我之前的心結, 因為上次的事我一直表現得好堅強, 但一見親街上的初生bb就好想喊, 佢同我傾計係要調整返我心理先, 同埋當時都係一個月度, 佢好坦白叫我要有心理準備, 今次成功當然好, 但其實每次懷孕只有80%成功的, 今次唔好比自己咁大壓力, 個胎有好多可原因, eg唔健康而自然流失, 萬一有咩事唔好怪自己等, 講真我覺得幾窩心ga, 因為當日真係傾左好耐, 但當然醫生都要睇同自己本身夾唔夾的, 你可以考慮下佢呀.

原文章由 cherryccm 於 08-8-8 10:21 發表
wingl410 你好呀, 我覺得我嘅情況同你幾似, 如下:
cherryccm / 威爾斯 / 3月24日 / 王少清健康院 + 蔡玉醫生 or 陳帆醫生

其實我都想問吓你對蔡e生嘅睇法, 一齊share吓啦...

...

大宅

係呀.

原文章由 brightchild 於 08-8-8 13:50 發表
你係講ge蔡玉,係咪係大埔昌運中心2樓架

大宅

我都老公都係細細個就響大埔住, 到結左婚至搬去粉嶺, 不過出年都會搬返大埔, 因為我同老公都係鍾意大埔多d, 同埋奶奶幫我地湊b, 我地想住返近d佢~~

原文章由 brightchild 於 08-8-8 14:28 發表

我由細大都係大埔長大架,之後結婚先唔係tai po住,但我每星期都會返tai po一至兩日架

我之前尿道炎都係睇佢架,雖然第一次睇佢,但佢就好好人咁解釋比我聽點解會咁,又教我點做wor,因我舊時每幾個月就復發,而睇完佢就 ...

大宅

原來呢度有好多大埔友 , 好親切呀haha~~

原文章由 TOleung 於 08-8-8 18:09 發表

我都係住喺大埔喎,咁啱o既!我係舊年搬入黎住o既。

大宅

可能我地真係係大埔見過都唔定ga, 尤其是住得耐的, 我中學都響大埔讀, 不過我33歲 law 喎, 你地有冇我咁大呀??

大宅

嘩~~~ 我地好勁呀ha ha

大宅

係lu, 所以我生完之後都會搬返落大埔.

你book左幾點做oscar 呀? 我係10:30am喎~~

原文章由 toto_c9 於 08-8-9 19:26 發表

我都係住大埔架,仲由細住到大,連結左婚都係搬番大埔...
大埔真係好好住架...
不過,我就細d~~~26

大宅

我小五下學期至搬入大埔的, 睇住警署及大埔中心12-18座起樓....好多年前lu hoho~~~

原文章由 cherryccm 於 08-8-10 17:23 發表
我都係呀, 小學二年級已經搬入來大埔, 真係大埔其中一隻開莞牛呀, 嗰時周圍都仲係地盤, 我同你都差唔多大, 我都30歲啦.....

大宅

我今朝條腰近patpat果個位勁痛呀, 痛到行路都好辛苦, 琴晚都已經有少少隱隱痛ga la, 但今日下午又突然間無事喎, 都唔知搞咩~~

大宅

你改完仲早過我呀, 我由3月3日改為2月28日~~
預產期相差超過左3日, 咁你要打去威院, 做oscar要改期喎

原文章由 toto_c9 於 08-8-12 23:05 發表
我好開心呀...
尋日去醫院照左,終於完全見到小B喇,頭,身,手,腳見晒,估唔到咁快,我同C6睇得好開心,仲見到佢轉黎轉去,又識得彈起身添...
原來到哩個時候,大家可以問下醫生小B係男定女...
我問左喇,醫生仲照比我睇,佢話 ...

大宅

我通常早一日book的, 同埋都係book 12:00 - 14:00的時間(應診至15:00), 印象中見d人 walk-in 入黎都有得睇, 不過預左一定要等

原文章由 TOleung 於 08-8-14 14:31 發表
我想問睇蔡玉醫生嗰兩位準媽咪,蔡醫生係咪好full架?如果即日book有無得睇呢?因為我住大埔,所以想睇下touch wood有d乜野事o既時候可以最快睇到醫生。可唔可以比蔡醫生個電話我呀?謝謝! ...

[ 本文章最後由 wingl410 於 08-8-15 00:05 編輯 ]

大宅

我今日終於都去北區醫院做左第一次產檢la (呢次係由威院姑娘去北區幫我地做), 都係問下野, 抽下血同埋照u/s, 今日亞b坐左響度, 又瞓著左搞極都唔轉身(超過5mins), 惟有轉頭再照過(因為要度size,當時位置睇唔晒佢), 跟住再照亞b係醒左la, 但又太活潑呢, 係咁上下跳動, 真係搞笑, 好彩搞一輪之後都度到11w5d5.06cm. 姑娘除左幫我book下次檢查日期外, 更book埋威院照結構, 所以我會取消巫醫生的booking, 太好la又省下幾百蚊, hehe

順帶一提, 我c +係睇dr. choy的, 佢部u/s機係同北區醫院果部一樣ga, 仲要北區係用17吋mon顯示, 但dr.choy用32吋lcd tv顯示, 我即刻覺得去dr.choy度照好抵呀hahahaha

大宅

neko1234 ,
好詳盡呀, 唔該晒, 睇下我加唔加到個pregnancy calendar 先......

大宅

係呀, 今個sun就12wk la, 可以公開同人分享我懷孕的喜悅la.
我早兩星期去照都見到手仔, 佢仲好似打拳咁郁, 而琴日照就見佢響度跳動, 好鬼活潑(講得好聽d haha~~~), 仲長大左好多tim. 我next wed去做oscar la, 唔知到時又點呢, 好緊張呀~~

你都好快可以見到你bb的得意動作ga la~~~ 大家要努力, 爭取多d休息呀!

原文章由 TOleung 於 08-8-15 12:48 發表

嘩你bb就黎12wk嗱,我琴日見到個friend,佢16wk,比d超聲波相我睇見到晒bb手腳同埋身仔d骨架,好得意,你好快可以睇到嘞!

大宅

我而家開始著唔到四個骨褲(leggings款果d), 個肚好"cool"呀, 所以已經買左兩條褲頭有橡筋帶扣的孕婦leggings, 而衫都係買娃娃裝, 因為孕婦衫暫時黎講太大件未著得起呢

大宅

我都好想食sushi呀~~~ 但我唔食甜蛋, 唔食腐皮, 咁仲可以食咩?........ 所餘無幾..........

原文章由 mamadi 於 08-8-15 15:12 發表
我今日狀態係咁耐以黎最差... 攰到成個人散哂

今晚打算叫老公同我去食壽司.. 我這個星期都冇食過飯

大宅

我響大埔買, 兩條唔同price, 好似加埋約$150. 我選褲腳無lace的但就打直車有橡筋, 咁褲腳皺皺地叫做有少少款law~

原文章由 iambluecat 於 08-8-15 15:46 發表

請問你o個2條孕婦leggings o係邊樹買ga? 貴嗎?

大宅

我都有睇過上水分店, 你岩, d褲我地而家無可能著到haha~~~
而d衫....我覺得而家娃娃衫咁興, 不如買娃娃衫好過la, hehe

原文章由 maipo 於 08-8-15 16:02 發表
係呀, 不過唔係間間有囉, mk 果間期艦店
就有啦, 我last week 去睇過d 褲, 我覺得我
地依家仲未o岩著囉, 所以我都無買到呀!

大宅

我好想食三文魚刺身, 雪糕, 蟹, 榴槤.....全部都係我至愛. 忍口忍口忍忍忍忍....想食到癲左~~

首頁

尾頁

跳至