懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

恭喜哂所有生左既媽媽......岩岩開始產假既第3日....依家等緊小 b 出世....
o向 38 weeks 時去c+度check 小b 已經around 8.45lbs...c+醫生叫我今日下午去瑪嘉烈同醫生傾吓會唔會催生....醫生怕小 b 太大我生佢唔出呀.....

複式洋房

原帖由 alsan 於 09-7-30 12:00 發表

哇..... 8.45lbs! 好重啦喎, 我出世個時8.5lbs我阿媽都要開刀啦!!! 真係好大呀

最勁係佢一個星期重左一磅呀.....嚇都嚇死我囉....

複式洋房

原帖由 alsan 於 09-7-30 14:02 發表

你個b真係超吸收呀, 可以停下唔好食咁多egg 同milk啦喎.... 我都停左飲milk, only yogurt! 費時個b太大難生

我個 b 真係超吸收....milk 我就日日都有飲一包...不過我飲高鈣脫脂奶....蛋已經無日日食架喇....

複式洋房

原帖由 高齡牛師奶 於 09-7-30 15:06 發表
all mami

我病左呀.病到得返半條命. 喉嚨俾火燒咁..又咳.黃色痰...又係俾條八婆工人惹到.....好嬲、好嬲.....今日請左病假..啱啱食完藥瞓醒左.....

congrads to jj !!

melody

好勁呀.咁快8.45磅.你都唔好食咁多 ...

牛c9,
你小心身體呀....唔好為左 d 就黎走既人動氣...休息多 d ....

複式洋房

原帖由 tucuxi 於 09-8-1 23:37 發表
我係tucuxi先生. 我發現用 firefox post o既文, o係ie或者safari係睇唔到o架喎. 唔怪得知太太成日話呢度無人理佢.

post返今朝出o既文先:

代太太報告一下:

我們的囡囡已於昨日 (31/7) 入夜時份於瑪嘉烈出生, 比 ...

多謝你既分享....我都好想知道瑪嘉烈陪產既程序呀...
係咪去到同姑娘講就得架喇....

複式洋房

原帖由 adam112 於 09-8-2 17:08 發表

哈哈, maybe 我地身體好唔覺得涼啦 ! 唔緊要, 等下啦, 有我陪你 !

你飲完白蓮蘇有無痾呀???

複式洋房

princessash,
加油呀....祝生產順利!!!

複式洋房

原帖由 adakitty 於 09-8-3 22:38 發表
牛C奶,

係啦..8磅6唔知個傷口大唔大呢.

好勁呀...8磅6...唔知好亞 b 出世幾重呢.....

複式洋房

原帖由 alsan 於 09-8-5 17:21 發表

哈哈... 我地3 個同一日edd, 都係冇聲氣......

仲有我都係呀...811....依家都未有聲氣呀....

複式洋房

等我報告一下先....

因上星期c+同我講左小 b 已經有 3.84kgs...叫我同瑪嘉烈傾催生....點知上星期pmh個醫生唔比...因為我血壓, 血糖樣樣都好正常.....

不過真係峄回路轉呀...今日39weeks 2days......我去左瑪嘉烈覆診...我再次同個醫生講話小b 好似好大隻...我好怕等佢自己出黎我生唔出...咁個醫生就同我照超聲波...小 b 今日已經有 4.0kgs喇...醫生話佢 max 可能有 4.2kgs tim 呀...終於今日個醫生開左紙比我聽日入院催生喇....好開心...好感動呀....果一刻真係有 d 想錫啖個醫生呀.....之後打電話同c9講果陣真係有 d 想喊tim 呀......不過醫生就同我講聽日會同我check 吓個宮頸熟唔熟...唔熟就要塞藥...如果催生都生唔出可能夜晚會幫我開刀tim....依家心情好緊張呀....希望唔洗開刀喇......小 b 聽日乖乖地出黎同媽媽玩喇.......

複式洋房

我會努力架喇...希望唔洗開刀...可以順產喇...

複式洋房

原帖由 kittyncat 於 09-8-6 21:58 發表

又多一個 bb 喇....希望聽日到我喇....

複式洋房

原帖由 高齡牛師奶 於 09-8-6 21:58 發表
congrads !!!

pmh d 醫生咁好...我係QEH L Block都唔會咁對我呀...

加油..比心機呀聽日!!!!

係今日個醫生好咋.....上星期果個醫生唔比我催生架....

複式洋房

原帖由 高齡牛師奶 於 09-8-6 23:15 發表
ying2

唉..真係好痛苦架 ~~~

各位待產媽媽

我提早左1日放產假呀.因為公司有同事確診豬流感.佢地waive我.聽日唔使返工呀...yeah !!!!

太好喇.....

複式洋房

原帖由 高齡牛師奶 於 09-8-6 23:17 發表
大佬.4kg噃..再唔催點生呀 ~~~

我都7磅幾喇...都好想qeh 幫我催生呀 ~~~~~

我上星期 3.84kgs 佢都唔比我催生架....
好彩今日個醫生好人咋....如果唔係亞 b 出世 一定有4.5kg以上呀....

複式洋房

唉.....我比醫生踢左出院呀...雖然小 b 已經有 min 3.8kgs max 4.5kgs...因為我想順產....個高級醫生叫我等作動先入院喎......嗚嗚嗚.....玩左成個朝早...依家去訓一陣先......

複式洋房

原帖由 高齡牛師奶 於 09-8-7 15:47 發表
下..即係點呀.又唔幫你催生喇???bb咁重都唔肯??

個高級醫生唔簽你都無佢辦法.....佢自己同我照完 u/s 就乜都無同我講.....只係搵其他醫生問我想順產定開刀.... 咁我choose 順產佢就放我出院...叫我作動先自己返醫院.....唉....

複式洋房

原帖由 erica615 於 09-8-7 21:38 發表
牛c奶, alsan,

PMH邊有咁好吖, 我由8個幾月時開始已經有血壓高喇, 去到36週到健康院檢查時, 血壓竟然去到160/110, 高到爆呀, 要即日入去PMH, 連返屋企都冇時間呀! 點知個時得36週未足月, PMH醫生都唔肯幫我催生, 咁 ...

我想問簽比你催生果個醫生係唔係姓周架?

複式洋房

原帖由 adam112 於 09-8-9 11:12 發表

我同你一樣, 我由37week 開始怕隨時會生, 到左依家過左 edd 仲怕, 經過幾個星期意志消磨, 我壓力大到死。我禽日check 我個b 有3.7kg, 唔知等到friday催生時有幾重, 我又怕太重生唔到, 又怕催生都催唔到。
...

我仲有2日就到預產期喇...我都唔想小 b 過期呀....

複式洋房

原帖由 erica615 於 09-8-9 23:36 發表
係呀

男醫生黎架嘛...就係佢踢我出院架喇....又唔比我催生喎....佢叫個見習醫生問我想順產定開刀...咁我想試順產.....個見習醫生行左出去一陣....之後返黎話...周醫生話我想順產就由得我喎.....話我可以出院....叫我作動先入院呀.....

佢之前幫我檢查果陣同2個見習醫生講....check 我個肚覺得亞 b 都係得 3.6 至 3.8kgs左右....點知佢同我照 u/s 時就 check 到 有 4.2 至 4.5kgs....照完之後又乜都唔同我講喎....都唔知佢想點.....依家要等 13號返去覆診...我或者會要求醫生同我照多次 u/s...如果 bb 真係太大既話我可能會choose 開刀喇.....唔想再等喇.....

首頁

尾頁

跳至