懷孕前後

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

早晨呀.

我同老公琴日又去同bb見面啦. 好開心佢又大咗啦, 心跳有成174下, size1.69cm, 又見到bb條 '池'帶, 個感覺得係好開心, 好得意呀.

醫生度番bb個size又話大番少少, 預產期會係3月20日喎. 不過同之前都係相距3日.

我下mon打番去威院同姑娘講, 睇下使唔使改番做oscar個日子先.

今晚同家人食飯, 拎埋bb d相比佢地睇先heehee.

琴日除咗有片拎, 仲有張dvd, 姑娘話, 係mon到睇到的, 都錄抵晒, ka啦喎^^

p.s. bb心跳真係好大聲呀

男爵府

maipo
我諗都係啦

男爵府

琴日睇醫生時, 佢問我有冇孕婦反應, 我話嘔到九彩咁, 佢話咁咪好囉...

不過我同佢講我日日黃昏開始勁想嘔,食唔落嘢, 平時飲水都嘔.

佢叫我掉番轉食嘢安排, 早午食豐富d, 夜晚食唔落就飲碗湯. 水就可以落lime, 會好d.

今日屋企冇lime, 落咗lemon片, 個感覺都好d, 佢都話驚我只係飲利賓納, 葡萄糖水, 會糖份過高, 不過真係飲唔到就冇計.

今晚出去食飯時, 等我埋番2個lime, 試下先

男爵府

依咁睇, 我地都好多ma咪係3字頭喎, 我都係呀(雖然我唔係住大埔), 我31

男爵府

jinglepop,

都算托賴啦

不過我睇書, 話8wk的bb, 應該有2.5cm, 唔記得問醫生佢話我8wk, 係受孕週定係妊娠週期...

mon打去問下姑娘先heehee

男爵府

cherrycm

我琴日問姑娘, 咁bb 1.69cm係咪一般8wk都係呢個size左右ka?

佢話呢個係按bb個size度出嚟的週期喎.

我都諗咗一陣先明佢講乜, 但係佢一講, 我老公就明....

[ 本文章最後由 士丹利妻 於 08-8-10 17:35 編輯 ]

男爵府

cherryccm,

我都係睇書ka咋,

受孕週係計排卵日子, 即精子與排卵子結合的日子.

妊娠週應該係由lmp計, 一般如果28日來一次經的, 14日便排卵(即lmp後2wk).

所以我見書寫妊娠週會較受孕週多2wk

而bb出世就會係, 受孕38週, 妊娠40週

男爵府

原文章由 jinglepop 於 08-8-10 17:42 發表
我都唔知原來有受孕週期同妊娠週期分喎, 依家先搞清楚, 但係bb size 應該跟邊一個?

其實我之前都唔知ka, 都係睇書先知, 我買咗本書, 講懷孕同生bb的, 好厚, d資料都好有用呀, 佢好詳細講到唔到週期bb發展緊邊d嘢, 同埋一般range 例如:size係几多咁.

所以我都要問清楚依家醫生話bb 8wk2d, 係講邊種, heehee不過自己由預產期數番轉頭都得, 不過一個字懶haha .

不過我估都係講妊娠期, 因為之前一路都係用lmp計, 同埋琴日登記時, 姑娘幫我再睇個計算, 照上次醫生話3月23日預產期, 照計應該7wk几, 上2wk睇時話個胎5wk几.

不過琴日度個size係8wk1d. 都有少少唔同, 所以都係問下, 自己都搞清楚下先^^

男爵府

cherryccm
係另一個topic, 見你問oscar d嘢,你book咗未呀?

男爵府

各位早呀.

本來冇嘔2日諗住會好d, 點知琴晚瞓到零晨2點左右, 感覺肚餓咪諗住食塊餅, 點知要即刻入toilet, 因為嘔, 仲係嘔得好辛苦嗰隻, 只係嘔黃胆水, 仲要唔知點解有少少血絲tim...

今朝起身返工, 又係嘔黃胆水, d嘔聲仲要嘈醒老公.

今日真係好攰, 好暈, 好想嘔.....

男爵府

今朝打咗去威院, 改咗做oscar日期啦, 依家推到8/9(一),10am做

男爵府

今朝問咗姑娘, 佢話依家我個bb週數, 係以size計出嚟, 到我預產期係40週, 所以我做依家呢個係妊娠週數吧..

男爵府

原文章由 queenie_shum 於 08-8-11 12:11 發表

會唔會因為嘔損左條食道呢

可能係啦, 不過好彩早上嘔已經冇血啦, 得黃胆水

男爵府

原文章由 littlelittlepig 於 08-8-11 12:13 發表

我7w4d去照時, 係1.66cm,醫生話胎size係8W1D, 所以你BB 1.69cm應該都係大概8wk size

我諗都係啦, thx^^

男爵府

原文章由 littlelittlepig 於 08-8-11 12:18 發表

醫生i應該只會用LMP計起架...

你講落又好似係喎

男爵府

姑娘話以U/S嗰個作準喎

男爵府

原文章由 littlelittlepig 於 08-8-11 13:10 發表

我星期日都有d暈, 早上九點幾食左早餐, 下午一點幾落商場買左少少返屋企整嚟食, 跟住唔知係咪餓得濟, 有d頭暈, 即刻坐低一陣, 以為好d, 再起身整, 就嘔左少少苦苦地嘅水同有dd橙肉(早餐飲左杯橙汁), 跟住飲左兩杯 ...

出街真係要小心d, 我琴晚同老公落觀塘join我屋企人食飯, 落車過馬路, 係馬路行行下, 突然覺得好暈, 當時老公拖住我隻手, 我d力就 '最' 晒落佢到, 我話行快2步, 之後過咗馬路企咗一陣先好d, 不過都係有少少暈, 後尾就行得好慢啦.

如果 touch wood過過下馬路, 暈咗係到真係唔知點算....

男爵府

cherryccm

子宮又冇你講嗰種感覺, 不過尾龍骨篤篤就久不久痛, 不過問咗醫生話正常, 因為子宮大咗個壓住尾龍骨喎

男爵府

開工啦, 咁多位88

男爵府

reomum,

你驚唔驚橙汁寒涼呀?

唔好飲太多喎

首頁
12345...12

尾頁

跳至