自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆 loved 的帖子

其他網睇唔知真唔真, 好多人一邊痛,主力用另一邊, 正正下另一邊都傷埋

要保養要4x 做下拉根喎 , 愈唔郁愈退化喎, 唔知堅定留

珍珠宮

回覆 sjnl43 的帖子

我自幼波羅篕位會痛, 我自己知自己事, 情願唔買衫唔買面d 野

都買cheap花膠補腳, 我有儲埋3/5百蚊斤cheap膠, 放得十年八年變老膠夠補

呢d 長期抗戰黎,啱價我有鬆動錢就買d 儲

珍珠宮

jm 不論你有無過肥,要keep fit

我舊 上司中等偏肥, 中年人腳行得唔好

醫生要佢節食減低關節 負擔

祝你早日康復

珍珠宮

樓主你識業要長企的嗎?

珍珠宮

honeyhonry 發表於 16-11-26 21:48
退化性係一早預防架
建議60 歲以上就做手術
請問點預防,我今個月開始隻腳唔係好暢順咁, 行行下路, 會灣唔轉隻腳,要等幾秒先

我之前上斜,上埋萬佛寺都無事係氣喘要休息陣, 但係而家行20min小斜都唔多自在

珍珠宮

honeyhonry 發表於 16-11-26 22:56
初期既就食glucosamine sulphate啦, 7 海有隻叫extra幾好, 有研究話有食同無食既人相比, 3 年後有食既人 ...
除左去睇醫生, 平日點關注下自己隻腳有無變形,我真係唔多識分!

有無咩網可以睇下

珍珠宮

honeyhonry 發表於 16-11-26 23:07
變形一係o一係x, 真係變時好易睇, 但如果到變形一定要做手術架啦

短期方法: 食glucosamine sulphate加 ...
咁未變形又想保養, 有咩注意, 我有舊還但返痛好多年, 開始中年怕退化得比人快

珍珠宮

littlesister 發表於 16-12-1 20:23
都幾貴喎
其實功能鞋墊應該每對鞋 tailor made
不過你都買左就試下啦,希望幫到你
樓主重要照顧一家大細, 貴都要比架!

病到黎貴都要比, 重要試到有療效,幫到手

屋企多個人要照顧, 同有個人照顧屋企, 簡直天同地

未到借錢醫病,新年唔慶足都要比錢醫

首頁

尾頁

跳至