在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hi 各位FTM好,
我個仔不經不覺都已經2歲4個月, 而我都係FTM, 雖然每日都好似好忙碌咁,其實又好空虛,可能因為無做野社交圈子細啦,所以希望係呢度交下朋友,交流下教仔心得。

冰糖,你個b20個月仲未戒夜奶,咁佢肥唔肥?我個仔好鍾意食野,我怕佢變肥仔所以我要控制住佢食量。

複式洋房

Colander,
我住喺薄扶林㗎,你呢?
我個仔依家兩歲四個月大,我都煩梗点教佢。

原帖由 Colander 於 10-4-25 14:01 發表
我住港島西,有冇74MAMA係呢邊住呀?
近排煩緊個囡D脾氣,有乜辦法呢,佢一唔LIKE就大叫,好噪!又唔係次次肯坐厠所,依家佢先得19個月大。 ...

複式洋房

咁繑,真係好喇! 我囝囝番梗Victoria Nursery, 所以新學年會繼續口係Victoria番K1。咁你女女番邊間Woodland?

原帖由 Colander 於 10-4-30 16:53 發表
我都係住喺薄扶林呀!真好,有你做我鄰居。
你囝囝係咪12/07BB?返緊邊間playgroup/nursery呀?
我囡囡返緊Woodland,你打算去邊間Kindergarten/primary school?
大家交流吓呀!
...

複式洋房

其實大部份小朋友都唔會主動share玩具,但求佢地有大人勸告之下願意咁做囉,不過打人就點都係錯,你可以嘗試買d故事書係教關於manner嘅,然後解釋俾佢知,同埋你地都唔好打佢,因為小朋友會confuse點解你可以打我而我唔可以打人。唉!其實唔同年紀嘅小朋友都有佢地嘅麻煩野,我地巳經好好彩,可以有多D時間自己教,總之就一齊努力加油啦!

原帖由 yorn 於 10-4-29 00:02 發表
My son also same age....my mom is living yr area; but i lived in Kln.

My son don't like sharing , if some body tooks his toy in school, teacher said he'll get angry and hit anothers....needs teacher ...

複式洋房

我囝囝番緊北角海峯園果間維記英/粵班,都ok啦,比較hea啲,新學年會

首頁

尾頁

跳至