論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:FHY2 發表於 16-12-8 13:50 工人姐姐

原帖由 little_ma 於 16-12-08 發表
我一星期前簽了個完約印傭,今日都收到agency通知做唔到合約,佢哋話全香港大約得番3-4間有領事館牌照嘅ag ...
會唔會本地完約果 d 又從來未響印尼上600小時training course 果 d 全部都要返印尼上 course 先可以再過黎 ?

子爵府

肥老婆 發表於 16-12-8 22:44
邊類工人無上過600hrs training?

呢一兩年如果出國打工要入 training centre 上600小時 training course ! 我舊年10月搵 oversea 工人, agent 已經係咁講, 我諗住換工人, 都係請oversea , agent 都係咁講 ! 如果好早已經出國, 而不停可以響當地搵到僱主, 我諗呢 d 唔洗上 !

http://twc2.org.sg/wp-content/uploads/2016/10/Recruitment-Costs-Indonesia2.pdf

上網睇過呢份 research report, 都有講佢地要training !

A third issue that compounds the problems of regulating placement fees are minimum training periods for migrant domestic workers imposed by the government, ostensibly to ensure that workers are well-trained, well-informed and well-protected. By law, potential migrant domestic workers have to undergo compulsory training before they leave to work overseas. The length of these training periods vary; for Malaysia, workers have to go through 200 hours of training; for Singapore, 400 hours; and for Taiwan and Hong Kong, 600 hours. The length of training periods varies according to the perceived difficulty of learning the various destination country languages.

子爵府

little_ma 發表於 16-12-8 23:46
我今日打過去幾間公司問都係話印尼嗰邊hold住,因為打擊當地中介,所以影響所有在港工作的女傭續約及轉約 ...
照咁睇, 請 oversea 工人唔受影響 ? 我上個月中請左oversea, d 文件已去入境處 !

子爵府

little_ma 發表於 16-12-9 10:14
佢哋話開始咗14日左右,之前入到合約但之後可能需要遲一至兩個月先可以嚟
...
咁我請果個最快咪要2月底先到

子爵府

肥老婆 發表於 16-12-9 11:36
工人係香港在左10年,續約唔會有問題呀
我都唔知呀, 我岩岩問左AGENT 佢話只係續約 & 轉工果 d 申請先受影響, 我申請 oversea 工人, 唔關事喎, 唔知邊樣真 !

子爵府

20020116 發表於 16-12-9 12:12
我剛剛問agent,佢都係咁講,我上星期剛簽約,而家唔知點
你上星期簽左約, 幾號入左申請去印尼領事館 ? 以往一個禮拜領事館就 chop 左印 ! 你過兩日再追agent !

子爵府

20020116 發表於 16-12-9 16:37
我3/12上agent簽,琴日打去仲話等印尼驗身報告出咗先可以入領事館,咁講即是未入啦!根本入唔入得到都未知 ...
咁要追緊 d 問, 如果印尼果邊唔齊野, 你又入唔到印尼領事館, 如果你入得到, 即係唔影響 oversea o既申請, 真係要等你報告先知多 d !

子爵府

引用:Quote:QQ70 發表於 16-12-9 09:58 照咁睇,

原帖由 20020116 於 16-12-09 發表
你11月中申請?你早我半個月,agent有冇話工人幾時到?
我都未批visa , 預計2月頭到 ! agent 話我申請overseas 無受影響喎, 唔知真定假 ! 我諗批左 visa 之後先知, 印尼會唔會如期放人 !

子爵府

引用:我個印印visa 11月24批左到而家仲未知幾時

原帖由 sukiyu214 於 16-12-10 發表
我個印印visa 11月24批左到而家仲未知幾時黎到
你係請 overseas ?

子爵府

sukiyu214 發表於 16-12-13 08:36
咁你點算呀 請海外要等幾個月 我8月尾請架!
你8月尾講 ! 我11月中請, 咪等到天荒地老

子爵府

引用:Quote:QQ70 發表於 16-12-13 10:04 吓你8月

原帖由 sukiyu214 於 16-12-13 發表
好似有得寫urgent letter架 你試下會唔會快d?
我已入加快信, 希望入境早 d 批啦 !

子爵府

引用:Quote:QQ70 發表於 16-12-9 16:55 咁要追緊

原帖由 20020116 於 16-12-13 發表
真係頂佢個肺!12月3號簽,我到今日追都仲話爭份驗身報告,未入到領事館
...
你 agent 做野好笠喎, 我22/11 簽約, 7/12 已有入境 ref no. e 家等批 visa

子爵府

引用:Quote:QQ70 發表於 16-12-13 18:00 你 agen

你簽海外定完約卡工人?
我簽 overseas

子爵府

引用:Quote:fptong123 發表於 16-12-13 21:27 我

唉!睇嚟我入咗黑店!
你果間 agent 可能唔係印尼職業介紹協會member, 即係佢要搵有牌 agent chop 印代入申請架 !

http://www.appih.com/web/chi/mission.jsp

子爵府

引用:Quote:QQ70 發表於 16-12-13 23:00 你果間

原帖由 little_ma 於 16-12-13 發表
你意思係咪即係“艇仔”?
yes !

子爵府

引用:Quote:QQ70 發表於 16-12-13 23:00 你果間

真黑仔!咁你知唔知會點?
你果間真係艇仔 ? 我都唔清楚會點呀 !

子爵府

引用:Quote:QQ70 發表於 16-12-13 18:00 你 agen

原帖由 smallfish2000 於 16-12-14 發表
11月頭申請海外,agnet無比入境處ref,淨話等,有冇問題?
你梗係要追agent 啦, 我21/11 簽 contract, 7/12 已經有入境處 ref no.啦, 你早我半個月簽又點會咩都無?

子爵府

引用:Quote:QQ70 發表於 16-12-14 18:02 你梗係

原帖由 smallfish2000 於 16-12-14 發表
佢話工人到會通知我(emoji)
你問佢拎 ref no. 話自己上入境追, 睇下佢俾唔俾到 ref no 你 ?

首頁

尾頁

跳至