懷孕前後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

原文章由 茶葉蛋 於 08-8-18 11:28 發表
早呀....
做乜今日咁靜既

因為今朝check唔到post呀, 我上極黎都係show緊16/8的post, 今日果d唔見晒。我都係而家先開始睇得番野炸, 我諗可能好多mami都係咁睇唔到了。

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 Happy937 於 08-8-18 11:48 發表
各位,

個forum真係short左, 我响頁面排版度要揀 "回覆顯示--新的在前"先睇到留言!

你地有無甘嘅問題?

係呀, 我都係用左lee個方法先入到黎睇留言炸。

2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 chan0303 於 08-8-18 13:44 發表
尋日威院拒絕左我嘅oscar預約,話冇位喎,唔知有冇人有同樣情況呢?

另外,尋晚發現有d血絲,好擔心

有血絲仲唔去睇e生? 快d去睇la, 帶埋條染血的un un/護箭去呀, 我個e生係咁同我講架, 帶埋去比佢睇喎

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 newcat 於 08-8-18 22:43 發表
Hi all 我係第一次做媽媽 ,有幾個問題想請教

我都算OK, No morning sickness,淨係胃成日頂住 同好快tired &個胸好漲....但係咁先擔心,好似冇咩Symptom!有冇媽媽同我一樣?

D 人話唔好遞高手 係咪真架...我 ...

我同你差不多, 都係個胃成日頂住頂住及有好多胃氣, 又易倦, 一到下午就好難涯了。同埋我會腰骨痛, lee兩日有時仲會pat pat對落個大脾位痛tim, 都唔知正唔正常。

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 Laling 於 08-8-19 14:54 發表

正常呀, 我都冇咩不適, 係有時累d, 但我都係pat pat 同大肶位之間痛呀, 果度係恥骨痛, 會一路痛到生呀, 最慘係e樣

下﹗唔係ma, 會一路痛到去生? 咁咪好大獲

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 iambluecat 於 08-8-19 15:09 發表

happy937,
你問吓姑娘如果book唔到至book其他醫師會唔會太遲, 我個醫生都同我講話養和俾好小位出黎, 真係唔知點解會咁full, 另外你搵定多一間心水醫師, 不過希望你可以book到la! ...

想問下你地知唔知可唔可以一次book兩間e院的呢? 定係book左一間, 如果想轉第二間的時候, 要cancel番第一間先可以book到第二間呢?

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 iambluecat 於 08-8-19 15:22 發表

要睇吓你俾左deposit未, 如果俾左cancel就冇左d$$

即係我可以同時間hold兩間e院先, 到落訂先為準, right?

事關我同一個e生book左法國, 但我而家又想轉第二個e生, 但lee個e生係仁安的, 我睇下使唔使打番去比第一個cancel法國, 先可以再book到仁安啫, 因為都好似有d 監尬咁打去cancel人地個booking

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 elaine_272 於 08-8-19 16:41 發表
上星期一開始嘔, 下午去睇咗醫生, 再去埋威記約埋期;
星期二超辛苦, 嘔咗十幾次, 嘔到脫水, 半夜去咗醫院吊鹽水;
星期三可以食到少少野同飲水, 夜晚出院, 寫咗一個星期病假比我;
星期四至星期日, 訓床度休息;
星期一 ...

Take care! 再唔舒服叫e生寫多d sick leave比你休息下la,小心d呀﹗

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 elaine_272 於 08-8-19 16:41 發表
上星期一開始嘔, 下午去睇咗醫生, 再去埋威記約埋期;
星期二超辛苦, 嘔咗十幾次, 嘔到脫水, 半夜去咗醫院吊鹽水;
星期三可以食到少少野同飲水, 夜晚出院, 寫咗一個星期病假比我;
星期四至星期日, 訓床度休息;
星期一 ...

Take care! 再唔舒服叫e生寫多d sick leave比你休息下la,小心d呀﹗

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 wah.wa 於 08-8-20 13:28 發表

我又係朝早食完早餐, 到11點多就有d餓要食塊面包或餅喇!
我臨訓前都會食塊面包或餅, 或者食蘋果呀,西梅囉!希望食呢d無禁肥啦!

係la, 好似成日都要擺野落口食咁, 但其實好多時個胃好似頂住頂住咁, 又多胃氣, 都好矛盾咁。

6個月 8.57kg

男爵府

唔知個颱風打唔打得成呢? 希望佢快d黎, 等我們有多一日假休息la

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 littlelittlepig 於 08-8-20 15:15 發表

我都係第一胎, 不過我31歲喇, 我又係28歲結婚, 不過有避孕, 呢胎果個月想要, 就bingo左, 因為我好相信無僥倖, 所以一直都好小心避孕, 因為有個朋友一結婚渡蜜月, 就係日本中左招.... ...

我都係呀,不過我大你一年,我29結婚,今個月過左生日就32,我都係成日驚有左,所以都好小心避孕,今次係諗住要生的,一唔用套套兩次,咁就中左了。

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 queenie_shum 於 08-8-20 15:20 發表

肚餓會作嘔ga? 我今朝好肚餓, 唔知係咪因為咁而嘔呢?

我睇書話空肚好易嘔架, 尤其是朝早

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 queenie_shum 於 08-8-20 15:26 發表

但今日已經星期三啦, 就算真係打到來, 都係周末啦

照目前形勢, 好可能星期五就打到黎了,如果佢唔改變方向的話。
(我睇天文台網頁個路線圖)

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 queenie_shum 於 08-8-20 15:26 發表

但今日已經星期三啦, 就算真係打到來, 都係周末啦

照目前個形勢, 星期五就會打到黎了,如無改變方向的話,
(我睇天文台個路線圖) 今晚或明天應該要開始掛一號了。

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 jinglepop 於 08-8-20 15:43 發表
恭喜你呀, 真係值得開心. 咁你依家可以放心公布有bb既喜訊啦

我仲要等到中秋先可以公布呀﹗好似仲有好耐tim

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 iambluecat 於 08-8-20 17:00 發表
c la, 頭先肚痾呀, 會唔會對bb有影響ga?? 好擔心呀!

肚all係會令子宮收縮架, 如果你再係咁all, 好去睇e生la。

你無食錯野呀?

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 moneychan 於 08-8-20 19:49 發表
各位姊妹,我個BB喺8月16號( 大約10週 )因為無咗心跳已經離開咗我,今次我喺第一胎,所以已經好好咁保護住佢,但佢始終都係要走..........
唉!初時真係無法接受,但諗咗幾日,既然要佢係唔健康嘅情況下成長,免強要佢出世,可能都未必 ...

加油呀﹗快d調理好身體, 再接再厲la,

6個月 8.57kg

男爵府

lee排隻手成日勁痕,起晒粒粒,有時痕到訓唔到覺, 今日終於頂唔順走左去睇皮膚專科, e生話孕婦係咁架喎, 好易出濕疹, 只會越來越嚴重, 唔會斷到尾喎, 佢仲話而家就淨係隻手有,遲d個肚會出得仲勁喎,比佢咁講一講真係好驚tim, 都唔知對個bb好唔好, 但個e生就話無辦法,都要用藥, 佢話d藥對個胎無影響喎, 唉﹗

6個月 8.57kg

男爵府

原文章由 Happy937 於 08-8-21 12:16 發表

我隻手又係咁呀, 但就唔係好多, 之前我俾我 "r"損晒, 試過流血tim! 而家結焦啦! 我都唔敢再 "r"!

不過呢排情況好轉, 無セ點痕!

吓, セ個肚都會有架? 我d皮膚超sensitive, 我都驚喎!!
咁你有無問e生有無方法 ...

係呀, 我今朝流晒血咁呀, 咪拿拿林去睇e生law。

佢話唯一的預防就係要不斷的保濕, 佢叫我一得閒就用潤膚的野搽下喎, keep住佢的濕度, 就可以減低佢發作的風險。

6個月 8.57kg

首頁
12345...8

尾頁

跳至