懷孕前後

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

原帖由 士丹利妻 於 09-2-9 11:10 發表

但係海馬做折, 係咪任何床褥都係?我上佢個網到睇過係某d大床褥

我仲有一張床褥要買, 今晚同屋企人出街食飯時, 上望下先, 如果係就訂埋, 我之前訂嗰張冇折ka(都訂咗一段時間)...... ...

我都訂左張床褥, 都係自己比尺寸佢地的, 我見佢所有床褥都做緊特價, 都係半價再9拆, 就連運費都有9折,優惠期去到15/2。

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 queenie_shum 於 09-2-9 11:11 發表

我睇中左combi張high chair, 頭幾個月可以當床仔訓, 可以當搖椅, high / low chair. 有冇人用呢張呀

http://www.combi.com.hk/03_03highandlowchair.htm
model:roanju $2900
model:rashule $1800 ...

我本來都諗住買combi rashule果張架, 但我表妹用完話lee張無咁好喎, 佢話aprica 同combi的構造&功能差不多,但aprica的背墊厚d & 多一塊可以拆出黎洗 (combi少了lee塊背墊的, &唔拆得), 對bb背脊好d 喎 ,同埋拆得出黎洗價乾淨d
http://www.aprica.com.tw/SEIHINN2/High_Low_chair/589-k.htm

2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 venicaso 於 09-2-9 11:23 發表

aiya,原來同海馬訂平咁多, 我係買床仔既時候搵chicco一齊買,要300幾呀...

咁你地裝左床仔未呀?我成日心思思想裝,但d老人家話唔好咁早裝...

我99要我入左e院生果日先可以裝呀

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 小夢怡 於 09-2-8 16:20 發表
Tigerpooh:

唔該晒你,比咗個清單我,我都係琴日先去買嘢咋,我對腳今日無咁腫啦.你幾時預產期呀?我見你比我個清單有收腹帶,其實有咩用架?我c6個妹舊年生咗個b又話唔洗用收腹帶同網褲,我琴日淨係買咗網褲,床墊,m 巾.呢 ...

唔使客氣。
聽聞收腹帶用黎收子宮同肚腩,同埋如果開刀的話, 臨落床前用左先落地, 會無咁痛架

網褲就方便穏固衛生巾的位置,通常去得政府e院都會叫你帶去的,我住仁安就會提供埋, 唔使買

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 venicaso 於 09-2-9 11:40 發表

我成日驚咁last minute先裝,有問題唔知點算...

我都驚架, 所以一買完返黎叫c6拆開黎睇下/數下d配件齊唔齊,睇完就放返落箱。

99話唔吉利喎, 話一裝床, 好易早產喎

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 士丹利妻 於 09-2-9 11:42 發表

我都係買咗aprica的, 你買邊款?我買下面呢款
http://www.aprica.com.tw/SEIHINN2/High_Low_chair/610/610_001.html

我諗住買你果張 or 589的, 但護協無610賣, 所以就買左589果張了。你果張係新款d的, 你買左幾多錢呀&where to buy?
http://www.aprica.com.tw/SEIHINN2/High_Low_chair/589-k.htm

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 maipo 於 09-2-9 12:14 發表
tigerpooh,

你去仁安生, 諗住帶d 咩入院呀?

我的走佬袋
入院安排信
Deposit

開胸睡衣 x2
哺乳胸圍 x2
即棄乳墊

媽咪冷熱敷兩用墊
晨褸
襪子 x3

保暖杯 (醫院只提供暖水壺及普通水杯)
及飲管
個人護膚品 / 清潔用品
(如潤膚膏, 潤唇膏, 面霜, eye gel,梳, 橡筋
)
(醫院套餐會包細面巾一條、薄身酒店式密頭拖鞋一對、旅行裝牙刷牙膏)
膠拖鞋 (醫院包一對唔濕得水的拖鞋)
電話 & charger
手提電腦 & charger

我係執左咁多野咋

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 ac11281128 於 09-2-9 12:48 發表

請問你張high chair how much? 同埋係咩model呀? thx!

我買左Aprica High Low & Bed Chair – DX589
(
護協 $1725)

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 士丹利妻 於 09-2-9 13:09 發表

我上年年尾永安減價時買, 佢嗰時有另一款仲平D我冇買, 好貴呀, 買咗2千蚊, 原本佢10月嗰次減價錢$1888有得買, 當時老公又覺得太早買冇買到.

買完今年年初係永安睇, 佢又平返, 好似都係$1888, 真係好激氣..... ...

e.... 咁平? 我元旦果排都去左tst的永安睇過, 但我睇果張係Aprica High Low & Bed Chair – DX589 特價左都要 $1860喎 , 你果個新model都只係貴佢$28??? 唔係ma

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 queenie_shum 於 09-2-9 14:38 發表

我聽人講開刀唔用得收腹帶wor

但係仁安真係開刀先包你一條束腹帶,仲要係姑娘睇完你size先攞比你用架喎, 仲要係佢會幫你帶上先叫你落床架。我個friend早半年都在仁安生, 佢話係咁架喎, 仲話帶左之後個傷口無咁痛架。同埋其他討論區度見到人地都係咁寫的。

應該唔會有錯掛

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 士丹利妻 於 09-2-9 14:52 發表

係呀, 我係見佢呢個價.
上次去買時, 佢以下呢款就平D,
http://www.aprica.com.tw/SEIHINN2/High_Low_chair/item-k_r2.htm

但係老公覺得610好D所以貴D都買610, 我啱啱睇番張單我買時$2093

但係之前係永安睇, 佢又 ...

oic, 真係特價lee加野, 突然之間話有就有,突然之間話無就無,真係估佢唔到。
其實610 & 589除了個顏色唔同外, 我都唔知佢兩隻有咩分別,只係知道610係新款
http://www.aprica.com.tw/SEIHINN2/High_Low_chair/item-k.htm

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 TOleung 於 09-2-9 15:46 發表

ic,不過我諗我37w3d應該係最後一次檢查掛,我38w3d都開刀lu。

我上個星期五去c+度檢查完(33 weeks),佢叫我2-3個weeks後再覆診一次, then就在手術室見
所以我就約左3個weeks後再覆診, then2weeks後開刀

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 士丹利妻 於 09-2-9 17:35 發表

係屋企我都會預備床墊, 不過主要係比bb用, 用嚟墊住換片片, 同埋墊係佢張床仔到, 唔使担心佢嘔或者便便過底整到張床褥

how many piece u bought?

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 maipo 於 09-2-9 19:14 發表
好詳細呀, 不過"媽咪冷熱敷兩用墊" 要黎做咩架?

我上次去入貨時, 個sales話通常開刀的媽咪初時的奶量係少d的,佢話餵奶前用個兩用墊熱敷個胸5mins,會幫助通乳線,bb飲得暢順d, 之後我在廣華的講座都聽到姑娘講話可以用lee d方法增加奶量,同埋話如果在收奶時谷奶的話,用凍敷可以減輕痛楚。

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 xowpooh 於 09-2-9 19:27 發表
各位, 我終於返咗屋企休息 la, 多謝關心! 亦多謝士丹利妻替我報平安.

我住咗東區e院12日la, 真係人都癲! 我係流紅入院, 入院後其實已經停咗流, 但過咗兩日半夜忽然大量出血 (因胎盤低), 跟住持續流啡, 時有時冇, ...

知道你出左院就好le, 真係好鬼担心你ar﹗

你的bb明天就出世了,係唔係好緊張呢? 但今日你都要好好休息呀,唔好周圍整lee樣果樣了。

祝你& 你的bb一切順利、出入平安、身體健康﹗

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 士丹利妻 於 09-2-9 23:36 發表

我都係朋友幫我配, 我幫你問下佢呀, 問完再覆你.
我估你預百零蚊到啦(一個), 佢幫我問咗APRICA的都唔過一百.

你問完話埋比我知丫, 唔該

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 Happy937 於 09-2-10 14:15 發表
報料: Jusco BB 展

啱啱打去Jusco嬰兒部, 全線分店2月19日起做BB展!

知唔知有幾多折呀?

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 TOleung 於 09-2-10 14:19 發表

係啦,唔知折扣多唔多呢,我要買combi highchair呀,上次都係做得85折咋,希望今次多d,等我唔駛走出去護協買啦。

係la, Jusco好衰, lee幾次做特價, combi都係得果85折

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 queenie_shum 於 09-2-11 10:46 發表
想問下你地知唔知combi張high chair 係咪可以180度平訓ga

http://www.combi.com.hk/03_03highandlowchair.htm

聽sales講話唔係180度架, 係差少少先可以平訓,但佢話同平訓無乜分別喎

6個月 8.57kg

男爵府

原帖由 wsst 於 09-2-11 14:07 發表

都係要節制d好....雖然話就黎生啫,我咪係反面教材咯....自己肚痾事小,累左亞b事大呀....唯有忍埋呢個月....生埋坐完月,一定要去勁擦sashimi呀!!!

我lee個幾月都好放肆下,去左食兩次buffet, 都有食魚生,同埋食左幾次魚生飯, 但係真係忍唔到口

6個月 8.57kg

首頁
12345...15

尾頁

跳至