自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

Lilyforest 發表於 21-7-7 17:52
成日話IB唔公平搶晒DSE考生嘅學位,大家知唔知DSE學生係排JUPAS條隊, 而IB學生係排NON-JUPAS(包括IB、從海 ...

咁你知唔知lB學生同香港學生比例

你知唔知神科收IB學生比例

你知唔知大學拎政府資助但係各科收幾多IB自己話哂事

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

Moonlight819 發表於 21-7-7 21:53
其實dse是另外的考試制度,不受影響,但今年同樣考IB的同學,有些真正sit in考試,有些只是校內self asses ...

納稅人資助的大學一直喜歡收多d IB 尤其神科。

男爵府

MM2H 發表於 21-7-7 23:34
你嚟嚟去去都係呢一篇,前面都有其他報導提及全港IB考生都係sit in exams。再者,呢篇報導冇講到其他地區n ...

老師鬆手、同ib 中央鬆手,其實冇乜分別啦

DSE拉curve的

男爵府

Lilyforest 發表於 21-7-7 18:13
有法不依係大學本身問題,但而家啲人就講到ib學生搶晒dse生嘅位,唔覺好誇嗎?而且神科學系係需要interview ...

其實坊間一直都投訴政府資助大學神科偏收IB,
IB 不是免費香港教育,應該當國際學生,有幾多外國大學是可以比資助大學咁自由決定收幾多國際學生?仲要神科如醫,响香港交的學費平到笑。

唔拉curve又咁手鬆,影響本地生係常識吧。

利申:完全唔影響我家

男爵府

teresayan07 發表於 21-7-8 09:09
呢班考 IB 既都係香港人… 點解要當國際學生?

即係我以前一直睇開私家醫生.. 並無享用政府醫療福利.. 咁 ...

話知你之前睇乜嘢私家醫生,轉返睇公立醫院就要大家一齊派番嗰條隊。唔會因為你睇開私家你就容易同快啲睇到公立嘅專科。

而家IB學生嘅評分係全球寬鬆量化,但各大院校專科神科,IB學生嘅比例係遠超出以數字來睇嘅比例。
IB唔係本地嘅公立學制,外國好多學校呢啲情況都係當國際學生

男爵府

大笨鐘 發表於 21-7-8 08:37
DSE 唔算拉 curve,overall 每科 5** 係1.x%,所以狀元唔會多過2%

你講呢個咪就係拉curve囉 ,同以前會考一樣

男爵府

MM2H 發表於 21-7-8 23:11
同問,真心想知,問左樓主幾次都冇答

靠乜嘢計分都好,個結果最重要,就係量化寬鬆

男爵府

大笨鐘 發表於 21-7-20 08:02
Not exactly. 你再了解吓

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/拉Curve

男爵府

大笨鐘 發表於 21-7-20 08:38

以前會考同 A-level 係拉 curve,DSE level 5 or below 用 b ...

within level 5 再分最 top 30% 同 10% 做 5* 同 5**。” 叫做水平參考,唔叫做拉curve你懂的。

靠背同鬧政府嘅通識,教育局也叫做獨立思考

首頁

尾頁

跳至