跳至

首頁

尾頁

洋房

各位請幫幫忙....

我跟女友已9年了, 我真的忍唔住了
我決定離開香港, 到馬來西亞落地生根

請問我現在究竟可以點做?
我係個邊有熟人, 可以偷偷地做下侍應或廚房的!
又或者點樣先可以拿到工作證?
我本身之前是教琴的, 八級, 女朋友也是教琴, 她的老闆可否幫我申請工作證的?

我如何可以在那裏長期居留? 怎樣簽證?

我地點樣可以結婚?在香港結還是在馬來西亞結?

我地有朋友可以一齊夾錢租屋住, 有瓦遮頭, 應該都ok
我擔心工作, 和如何可以結婚等等

請熱心人, 好心人幫幫我好嗎, 感激感激~
將來有機會在KL可以一聚!!

洋房

我是香港人, 永久居民
唉....真的過很能工作嗎?

洋房

type wrong....
過去那邊真的很難找到工作嗎?

洋房

女朋友家底比我好, 佢供緊車, 可能快要供樓, 其實我打算係香港做野, 儲到100萬先會過馬來西亞長居

其實打算用幾年一齊開定間琴行仔係個邊, 等到我儲到有100萬係香港收息時, 我可以過去定居, 幫手教幫手做, 可以慢慢過日子, 收息打風流工

唉, 不過近來跟她嘈交, 今次好像不能挽救了, 多謝大家留言...

洋房

香港出生率底, 教琴業又競爭據烈, 開工又不足, 又時常失業, 我現在都要轉行了

洋房

是的, 我會係大馬註冊結婚
希望2年後, 最遲3年

車就得閒先學啦係香港, 其實女友開車都ok, 如果我係個面開琴行的話, 都會日對夜對, 哈

工作證方面我係另一個forum有熱心人幫我解答, 但好似有好多唔同種類, 始終要去問一問大馬領事館, 移民局等等

希望係香港賺多0的錢先, 放係股票收下息, 過到去都無咁徬徨

首頁

尾頁

跳至