自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Ytfc 發表於 18-3-22 09:04
其實呢,如果保險包叫埋野食都好多人咁做,我自己都有,但叫咁多claim唔到仲敢投訴就真係面皮厚咗啲 ...

我仔入院時我都全家三口係醫院點餐(晚餐),不過當然正常份量啦,但保險冇問我喎,claim足曬。 我印象中張單都冇分開餐飲費用。

所以我睇呢個新聞有D奇怪,可能佢實在食得太豪了,引人懷疑⋯⋯

公爵府

velma 發表於 18-3-22 09:33
其實我都有咁做喎, 我幫阿女買最貴嘅住院plan就係為咗雜費同房錢claim得多d, 我去照顧佢時唔會離開醫院食 ...

Same here, 我仔係claim佢爸爸公司份保險,後來正式claim先知係最貴plan,佢冇同我地拆細項,用一個total claim 90%,剩下的我再claim阿仔自己嗰份,都算貴plan,又係咩都冇問就claim足。

所以我覺得呢件事同投保計劃都有D關係。 講到尾,羊毛出在羊身上啫。

公爵府

zombie 發表於 18-3-22 12:17
我以前住院見過同房隔離床差唔多晚晚好多親朋(最少5、6個人)黎探佢, 次次係到狂叫野食, 果陣時唔知保險包, ...

打包呢個又真係核突 ⋯⋯
有得claim都唔係駛到盡掛,我都有得claim但家常便飯喳。

公爵府

missparent 發表於 18-3-22 16:51
如果小朋友無胃口食野,我做媽媽都會叫多幾款引佢每樣食少少都好。叫咗一定要食哂先賠?

另外除返開3百幾 ...

其實你講得啱,好似你post呢間咁,醫院附近冇咩選擇,自己陪仔又唔會行開,我同個仔一日三餐食醫院野,早餐已經由$70起跳,午餐叫一個飯兩份,講緊$80至$100,夜晚爸爸黎到又一齊食,起碼$200。 1日用至少要$3xx...

公爵府

Helllokitty 發表於 18-3-23 08:41

醫療保險只賠病人膳食,不是請全家人來食。之前賠係因 ...

其實我成功claim到都係半年前嘅事。
我諗要睇plan睇公司,我個仔嗰份agent之後講左係保埋,佢份plan保障係好足夠的亦相對貴。 爸爸公司嗰份包埋就意料之外,我地係收到statement 先知計埋。
所以有野唔肯定,就要問agent,唔係自以為得,因為每份計劃不一樣。
再說,好似我小朋友咁,入院前已經燒左幾日,我半夜冇得瞓照顧左幾日,再入院4日,日日擔心佢嘔或高燒又係冇得走開。 我地除左係醫院食野外,根本冇選擇,當時亦冇諗有冇得claim,其實claim到咪claim,就算claim唔到,自己比都係小數目。 報導中的事主是否濫用我不確定,因為唔知個agent點sell佢。 但更多媽媽其實係冇得揀。

首頁

尾頁

跳至