自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

話說昨天女兒發高燒,由於行吾遠,所以只能叫外婆帶到樓下醫務所睇病。都算由細睇大的醫生。罪狀一:
在等取藥期間,我怕而家登革熱病嚴重,即刻致電外婆,叫她問問醫生,關吾關事,因為女兒被蚊叮好幾處,叩醫生門,吾俾進,姑娘漠不關心,問過醫生,話吾關事。
我再次致電,直接同姑娘講,同樣答案。話如果你怕有事,就抽血驗。睇一睇,有幾難呢
罪狀二:
開左4種藥,無抗生素,只係退燒藥、化痰、消炎、收鼻水。收$470.今日特登打去問,小朋友發燒都是$390起
今天我拎埋藥去醫務所,問是怎收費?
我話無抗生素,何解甘貴?護士答:係特效消炎藥。
我話已電腦查過,絕不是特效藥。
佢又話開左5隻藥,我話得4種。佢話開返敏感藥,我話不必了。無敏感,開咩敏感藥。退番此藥費$30俾我.
佢話3支藥才收$390,4支藥$420.
第一次聽這樣收費。我吾介意你你貴,但你都俾番靚小小藥,難怪無生意。這間永不錄用。
我去播道睇都係$4-500左右,仲要有抗生素。

男爵府

陪月勳章

回覆 musiccisum 的帖子

謝謝!平時去開播道醫院睇,只是那天太吾舒服才到樓下睇

男爵府

陪月勳章

回覆 seaheart88 的帖子

問題係收費不合理,睇開不是這價錢。到我去問,又話開漏藥。另外當時係吾多人。

男爵府

陪月勳章

回覆 小草王道 的帖子

明白,我只是不明白收費。所以先查問

男爵府

陪月勳章

回覆 貓頭雀 的帖子

這個不是兒科醫生,當時情急才叫醫生睇下。我也不想小朋友食抗生素。到昨晚還發燒

男爵府

陪月勳章

回覆 jacky1666_hk 的帖子

但佢開D藥,吾值$400多,係平價藥。我自已去開佐敦睇康橋就$400多。

男爵府

陪月勳章

回覆 goat 的帖子

第一我無打電話去嘈,我係有理據去問。而且吾係第一次睇這醫生,知價的。
已講不會再睇這醫務所。請你說話尊重點。

男爵府

陪月勳章

回覆 jenny620hk 的帖子

你地誤誤會了,不是要食抗生素。我指收費不合理

男爵府

陪月勳章

回覆 fitfish 的帖子

係吖,所以才轉睇播道。同樣價錢,搭的士都照去。

男爵府

陪月勳章

回覆 瀟灑兔兔 的帖子

多謝安慰,小事一樁。應該是租金高,醫生也迫住加價。
這診所搬新址后,生意已大不如前。

男爵府

陪月勳章

回覆 fuhk 的帖子

只係喉嚨痛,一定不開抗生素。如果收費清晰,我接受價錢。
但平時睇開,知一定不是這價。
是老人家帶去,我又不在。

男爵府

陪月勳章

回覆 alicemic 的帖子

認同,我法國醫院睇感冒都收$850。此間永不幫襯。

男爵府

陪月勳章

回覆 fitfish 的帖子

我那次係日診。之後都改去播道,無甘多人

男爵府

陪月勳章

kitty_tang 發表於 18-8-23 09:55
回覆 alicemic 的帖子

認同,我法國醫院睇感冒都收$850。此間永不幫襯。
我意思係去法國睇,預左貴。
永不幫幫襯係深水埗那間

男爵府

陪月勳章

回覆 算死草 的帖子

講左甘耐,終於有人明我講咩。開始想打發我走,就話係特效消炎藥。所以甘貴。
但我已網上查過,答佢吾係特效。
無野講,再入房商量,后來又講俾漏藥。
所以不老實。
如果一開始答,係甘貴,我都無話可說。
今晚回家,再列回藥名給大家睇下。

男爵府

陪月勳章

回覆 終極熊貓 的帖子

哈哈!可能講得嚴重左

男爵府

陪月勳章

回覆 大肉兒 的帖子

重申,無夾硬嘈。開D藥同收費不相符,都有權問清楚吧。

男爵府

陪月勳章

女兒今晚仍在發燒中,39.6度。8/21睇,而家D藥差不多食完。
這些藥,是這醫生平時常開,不是收$470。所以先查問。
登革熱問題係情急下問,無諗甘詳細。不睇也罷。
估吾到小事一單,引來某些 jm甘大迴響。
這是最后回覆。謝謝!

醫生開D藥如下:
1.Paracctamol 退燒感冒
2.Eurotan-F 消炎
3.Uni-Fedra Co 止咳、化痰
4.BPP 收鼻水

男爵府

陪月勳章

回覆 Jenny1314 的帖子

不是

首頁

尾頁