自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

Jandr 發表於 21-11-24 18:55
聽到仔講媽咪係衰人,魔鬼,你老公咩反應?有冇管教?如果你老公冇教仔尊重媽咪就好大問題,要教左個大人先 ...

佢話好多小朋友都係覺得媽媽係魔鬼喎,佢細個都係咁,佢話有同仔解釋唔好咁樣話媽咪,不過係個仔做唔到,最後我哋不歡而散,因為所有野佢覺得冇乜問題

子爵府

好媽媽勳章

goodsnooky 發表於 21-11-24 19:36
同意,但睇情況佢老公無得教!

你好叻完全正確

子爵府

好媽媽勳章

chanpo18 發表於 21-11-24 19:43
要同你老公嘅睇法一致, 個仔同老公講你係魔鬼嘅時候, 如果老公冇糾正你個仔,咁我就覺得可以帶小朋友去補 ...

我老公有解釋比仔知係唔啱,但同時佢覺得小事一樁,根本唔需要上心,唔明我做乜咁嬲

子爵府

好媽媽勳章

Jane1983 發表於 21-11-24 21:15
回覆 Mm233 的帖子

樓主要教好老公先,真係跣佢,比個咁既丑角佢做。

跣佢唔到㗎,我老公係一個冇要求嘅人,而且佢一直喺個仔心目中係好爸爸,我老公曾經都試過有顛咗咁鬧仔,但完全冇影響,個仔亦冇放喺心

子爵府

好媽媽勳章

daijuju 發表於 21-11-24 22:08
即係你老公都認同你教仔方法?咁你可以試下同你老公溝通下叫佢同你企同一陣線,唔好再縱個仔。如你老公肯 ...

冇話認唔認同,但佢唔會出聲亦唔會插手
佢亦唔認為自己係縱緊個仔,佢形容佢同仔嘅相處方式係互相尊重

子爵府

好媽媽勳章

daijuju 發表於 21-11-24 22:30
其實佢話你魔鬼你老公應該即場鬧爆佢,等佢知道唔可以唔尊重阿媽。事後爸爸同你再分別同佢傾下。
...

我老公有解釋唔啱但冇鬧,因為佢覺得好小事

子爵府

好媽媽勳章

ChaBean 發表於 21-11-24 22:30
唔好以為外判俾人補你會變返好人,因為係呀媽要佢補,呀媽搵個人返去折磨佢,一樣憎你
你c6同我c6差唔多, ...

我又冇諗到我放手要佢去補習變咗我又係衰人
我老公對於我點同仔溫書佢冇理,佢心態係你自己攞嚟辛苦咋,又唔關我事

子爵府

好媽媽勳章

rebeccalin 發表於 21-11-24 22:33
樓主,你并不寂寞。我都教仔教到想 。之前將功課外判,發現佢原來根本冇聼老師講,補習時間用來發白 ...

你仲慘喎我大女上咗中學就自己搞掂啦,你仔仔之前係搵私補?

子爵府

好媽媽勳章

happyhealthy 發表於 21-11-24 22:40
我情況同樓主差不多,雖然仔無話我衰人,但又係一指出佢錯處就發脾氣,我今日剛爆佢一鑊,話我以後唔教佢, ...

係,傷心到不得了,每日曬咁多心機教佢竟然得到咁嘅回報

子爵府

好媽媽勳章

baby_jkk 發表於 21-11-24 22:44
我仔都自尊心都妳強死唔認錯嗰隻,佢都唔鍾意我話佢唔啱,咁我轉另一個方法講,咁我讚咗佢好嘅嘢先,之後再 ...

今日傾完爸爸仲幫個仔解圍,最後唔啱嗰個係我,嘈交收場

子爵府

好媽媽勳章

spikenard 發表於 21-11-24 22:45
在下負責教功課,管教,我好嚴,好惡,我細路唔敢逆我,我話東就東,西就西,總知唔聽話就會辣着,駡到好金 ...

我都惡,不過冇你咁嚴
我哋多數親子活動都係一家人一齊去,我要試吓你個方法先自己帶對仔女去玩

子爵府

好媽媽勳章

檸檬茶葉 發表於 21-11-24 23:10
我個仔又係8歲三年級,同你仔一樣,見到佢啲行為又忍唔住話佢,一話佢又話我鬧佢,話我無啦啦鬧佢 ...

最攞命係都未閙,就算提佢個字寫錯佢都話我閙佢喎

子爵府

好媽媽勳章

BaolawBB 發表於 21-11-24 23:12
回覆 chole_bb 的帖子

你今日好認真同佢講唔再湊你啦,咁你就由聽日開始唔再插手直到佢考埋試,襯佢仲係小 ...

我暫時唔好再插手佢學業上嘅野,由佢哋兩仔爺自己搞掂佢,我灰心到要休息下先

子爵府

好媽媽勳章

daijuju 發表於 21-11-25 00:33
提咩丫,留比老師啦。我仔都係小三,功課我唔check,欠交由佢,老師會話佢寫手冊,錯老師會改要佢改正。溫 ...

係呀,我會放手,今晚同老公傾完我更加覺得自己所以野咁上心係自己一廂情願,我老公覺得佢冇問題,有問題嘅係我,我都冇野好講

子爵府

好媽媽勳章

rebeccalin 發表於 21-11-25 00:36
係呀,之前私補,唸住外判唔理佢,點知升中後第一次數學差到我血壓高左幾日。佢有同我道歉話自己冇俾心機 ...

戥你難過,最慘青春期又要就住嚟鬧,可唔可以搵上門私補,會唔會專心啲?我女小學時成績好好,上到中學就普普通通,但我見佢都有努力溫書,所以都冇乜同佢講成績,只可以佢有心情時候同佢傾下點樣可以做好啲囉

子爵府

好媽媽勳章

bettylovingbb 發表於 21-11-25 03:26
我個仔發脾氣都會鬧我bad mom, 有時仲會話I want another mom or better mom,所以都幾hurt ga, 我同老公投 ...

咁今日我同仔講唔再理佢,佢有話唔好之後入咗房唔敢出嚟,之後佢食完lunch拿拿聲自己做功課,佢知道今次我真係嬲所以一直唔敢同我講野。如果我老公好似你老公咁識做中間人去解決件事,就唔會去到今日咁嘅情況,過多一排,等件事冷靜落嚟,我會同仔仔再傾下
我大女仲細嘅時候都好似你仔仔話要換過一個新媽咪,但我知大女講嘅時候係意氣用事,到上年亞女有寫感謝咭比我感激我一直幫助佢學業上成長令佢可以入到心儀中學,嗰一刻我開心到坐喺廚房偷偷地喊咗出嚟(我女怕醜,喺我煮緊飯嘅時候比張咭我)

首頁

尾頁

跳至