時事熱話

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

最近中大的情況好像頗嚴峻. 零碎的把校友的報告記錄如下:

有校友今天回中大, 入崇基門要搜袋,或出示學生證核實身份, 佢地都不能確定守閘搜袋的人是甚麼人, 校方判斷唔到是甚麼人, 學生會也判斷唔到是甚麼人。
校園內見到保安組車、大校巴、富貴巴。已經看不到任何保安。開校巴是個黑衣女。有很多人送各種物資。令人非常不安。

途中跟兩批在校的年輕人閒談,兩批都不是中大人,他們都不答來自那裡。

守閘的人說了算,「五點後只准記者入」,「六點後只可出不可入」。

親眼見到「汽油彈工場」,無遮無掩,就在馬路旁製作。

男爵府

BK Milk勳章

doris880 發表於 19-11-14 18:56
最近中大的情況好像頗嚴峻. 零碎的把校友的報告記錄如下:

有校友今天回中大, 入崇基門要搜袋,或出示學生 ...

學生會說: 「人手是『他們』安排的」, 感覺學生會「話唔到事」,控制唔到局面。

校園也有點失控了。

校友們請團結, 請大家冷靜理性。

男爵府

BK Milk勳章

ilovehuman 發表於 19-11-16 08:04
回覆 satu 的帖子

我覺得個問題係個背後主腦係仗著佢地年輕,如果拉晒佢地坐監,出番來會帶著仇恨聯同其他 ...

比佢哋講中,真係要送晒去集中營思想教育。

男爵府

BK Milk勳章

yeesumyin 發表於 19-11-16 09:00
班廢柴大學生咪就係咁死蠢啦!個個帶面罩共處一個地方,連對方係邊個都未攪清楚就叫人手足,跟人攪破壞,玩 ...

一早都講咗個個包到實,根本就唔知大家係咩人,龍蛇混雜,特别係女仔的家長真係心痛死。

首頁

尾頁

跳至