論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我是全職媽媽,家有三個小孩。已知道好難請工人,現在的工人是海外,第一次來港,第一次打工的。初來到我們家,真是一張白紙,英文又唔多識,連廣東話都唔識講。不過,勝在年輕肯學,幾個月後已漸漸上手。佢份約6月到期,最近同佢傾續約,頭先佢竟然話想加1000蚊人工!我真係O晒咀。我話現時新合約係4310人工,我俾4500啦!佢仲話要多d。如果要我俾分,佢最多會有75分左右。不過,見做熟左,唔知下手請個咩人,先諗同佢續。
不如大家俾下意見,好唔好再加多d?

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

我就係覺得佢獅子開大口,要求過份左d。佢工作表現叫中規中矩,唔係好又唔算差。而且照顧仔女都係由我主力做番,佢只係幫少部份。但係怕新請的唔知點啫!

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

唔值得囉!黎我家前全無經驗,依家都係只有兩年經驗,就要加1000蚊,加俾佢就真係俾佢覺得自己好犀利,無佢唔掂。

大宅

有同感。俾佢食得今次,以後仲成世界?

大宅

咁,大家有無好agent介紹。我預左只可請海外架喇

大宅

回覆 tangyiu 的帖子

加400至500就合理d,而且做左咁耐

大宅

佢而家只係第二張約,就咁高要求,我就話唔合理囉。所以今日已搵其他agent 搵新姐姐,做定準備。

大宅

回覆 i_love_pampers 的帖子

我都好明白有三個細路嘅家庭係好難請姐姐。今日問agent,佢地都係咁講。但無奈佢地真係細

大宅

回覆 jacky1666_hk 的帖子

唔通俾多d,佢地就會做好d咩?

首頁

尾頁

跳至