想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係呀, 不過我travel果後時間係排egg前, 就唔0岩時間呀

你而家身體點呀? 有冇好轉呢?

原帖由 Chamo 於 09-3-18 22:47 發表
越懷著要生仔目的而去做, 就好難有.
即使身體健康正常, 都因緊張而難於懷孕.
或者去旅行輕鬆下都好架.

男爵府

你個瘤幾大呢?

我左右都有呀, 仲間中會小腹痛+柯, 但醫生話照TRY要BB, 但如果TRY到6月都唔中, 就可能要做手術了

BB你快D來媽媽既懷抱啦>.<

原帖由 CJ-7 於 09-3-20 14:45 發表
剛發現有朱古力瘤.. 又想生bb .. 可以點??

男爵府

你有1粒嗎? 是否只有一邊有呢? 6CM都算大, 但都唔代表唔得呀, 我係親子都見有人6CM都BINGO到架, 唔好灰心呀!

我左右2邊都有, 每邊有3粒, 最大果粒2.7CM, 最細既1CM, 子宮頂仲有個机瘤1CM, 我都未放棄, 你更加唔可以放棄啦!

原帖由 CJ-7 於 09-3-21 16:36 發表

6cm... 算大嗎...其實我TRY咗幾個月想生BB.. 點知經痛去睇醫生..就發現有瘤啦....醫生講明會影響生BB... 所以好唔開心.. 加上我已經高齡..機會更加渺茫... ...

男爵府

子宮內膜異位係咁架, 來m前會痛, 來時又勁痛, 來完都仲會痛, 不過都係因人而異, 有d人係完全唔痛但都有朱古力瘤。

我之前係來唔來都痛, 起初以為腸有事, 後來知有古古力瘤, 再上網search資料, 先知非經期痛係子宮內膜異位既其中一個病徵。

來m時仲會勁痛, 痛到係郁唔到, 後來食左何ec既藥, 而家來m唔痛了, 平時都唔會小腹痛, 不過排egg期有時都會有d陰陰痛。

原帖由 CJ-7 於 09-3-22 10:36 發表

多謝你呀!.. 個日個醫生知我經期未黎.. 檢小便無BINGO只係叫我M黎之後再約時間檢查.. 并無講清楚個位置... 照係照到一粒...不過痛咗幾日..就無痛啦.. 但係M仲未黎....有D擔心...
大家一齊努力!! 祝早日BINGO!! ...

男爵府

我都有腸痛呀,好驚呀!
如果D腸都有,會唔會CUT腸架?

原帖由 successbaby 於 09-3-23 22:06 發表
hi,我都有子宮內膜異位, 啲內膜細胞會四處走, 其中有啲stick住大腸, 我都係來m前1日左右開始會腸痛, 想大又疴唔出, 初時以為咩事, 就算上年12月做完腹腔鏡, 而家來m都仲係有小小腸痛, 希望快啲成功就可以順便醫埋呢 ...

男爵府

我同你一樣呀, 小腹位會痛, 有時大小便都會痛, 特別係來m時期

我都有朱古力瘤,左右卵巢都有, 仲唔止一個, 不過佢地都細細個, 加埋都係3.7cm到

醫生叫我try下先, 冇先做手術

食左何ec藥後, 來m冇乜點痛, 但會有d唔舒服, 食粒止痛藥就ok (之前食2粒止痛藥都上唔到痛, 痛到係郁唔到, 仲要一痛痛8-10日)

希望大家快d bingo啦

原帖由 nataliewwf 於 09-3-24 17:48 發表
我之前因為試左半年都未有bb, 所以心急去檢查, 先知有個朱古力瘤, 有10cm,包住左成個左邊卯巢, 上年十月頭至做了內規鏡手術, 岑ec話只係抽左個瘤出來, 對卯巢唔會有影響, 半年後番回去覆診. 手術一個月後可再試下自 ...

男爵府

唔好唔開心啦, 我都有朱古力瘤, 雖然我知好難有BB, 但我都冇放棄架, 至少比我TRY一年先啦, 哈哈。

我小腹有時會痛 (以前係日日痛, 食左中藥後來M唔痛, 但排EGG期時有時會有D痛)

但唔知點解去便便時有時小腹會痛, 有時小便時都會, 所以我都好驚。

我99都唔知我有病架, 我唔想比佢地知, 知到就煩啦, 唔知會係背後講D乜。

我C6一向都唔鐘意小朋友(拍拖時同結婚後都話唔生, 後來我有朱古力瘤, 醫生話生BB會令個病好返9成, 佢先投行)
所以C6方面我就冇壓力

朋友方面, 有朋友TRY左幾年都冇(之前小產過), 後來最近有左, 佢C6就成日問我幾時生, 又話有BB好開心, 又話我冇BB所以唔會明, 我心唸你老婆之前咁耐都冇, 我都開解你啦, 點解你明知我有病會難有BB, 仲同我講D咁既野?

講真, 當時聽到我好嬲架, 所以有一排冇搵佢, 不過而家就冇乜野了, 但就好少搵佢了(以前日日/隔日講電話)

其他朋友就好好, 唔會成日問住我幾時生BB。

其實每個人都係為自己而活, 唔係為其他人而活架麻, 而且BB係你同C6共同創造出來既, 生唔生都唔到其他人去批評!

唔好唔開心啦, 一起努力, 祝大家6月前可以BINGO到啦!

原帖由 nataliewwf 於 09-3-25 16:59 發表
我都覺做完手術後個身體真係差好多, 好容易病, 成日都覺好凍, 冬天手腳冰冷. 個樣老左十年.>_< 一直都補唔番..

我上年十月做完手術之後, 都有看中e, 個ec 話我有好多好多瘀血, d脈好難把, 要清左d瘀血先, 我都好勤 ...

男爵府

我都係隨緣啦, 當然都會努力啦, 不過就算每月見到M小姐都唔會唔開心, 但會有D失望囉

我相信個天會幫我安排之後既路係點行, 雖然過左3個月就要返去覆診, 決定是否做手術, 但係都唔擔心得咁多了,
希望送子觀音同四面神可憐我, 係6月前送我一個健康寶寶啦。

男爵府

我可以話比大家知, 雞同補品係會易生朱古力瘤既, 因為我係一個例子

一年前我冇事, 冇事後我個個月飲八珍湯(因為人地話飲左唔會M痛, 同埋一星期食1-2次雞, 之前因為7年前有机瘤, 所以一直都戎雞同補品, 見7年都冇返發就食返, 點知一食就出事了, 大約半年後, 小腹成日痛, 幾個月後先睇婦科, 一CHECK就照到有幾個朱古力瘤同一個机瘤, 醫生話係內分泌/激素影響所以生瘤

男爵府

我都係咁衰左囉, 因為如果自己唔受得補, 會補過頭, 結果就生朱古力瘤/机瘤了。

你個朱古力瘤幾大呀? TRY下要BB先啦, 唔好咁快做手術住, 因為好易返發架, 呢D手術唔做得太多

原帖由 CJ-7 於 09-4-1 09:16 發表

同意.. 其實我同你的case 差不多... 想生bb試咗幾個月都無聲氣.. 係bk度睇d 姊妹話飲當歸首烏雞湯同埋飲雞精(我買咗當歸個種).. 飲咗一個月.. 谷m痛到標冷汗.. 去檢查先發現有朱古力瘤... 而家都唔知點 ...

男爵府

其實我都心大心細, 因為我年紀都開始大啦

有時見到人地做完手術幾個月就有左, 我就好想做手術, 但係有時見到有人做完手術成年都冇, 要做ivf, iui,有d仲返發, 我又唔係好想做手術

我6月覆診了, 睇下個瘤有冇細到再決定點做(因為我1月check過, 6月時已食了中藥半年, 如果有效應該會收細), 如果冇細到但又冇大到, 我可能會食多半年中藥先再決定, 因為我真係好怕住醫院同做手術

希望我呢段時間可以自然懷孕啦, 我相信個天會指示我前便條路應該點行既!

原帖由 CJ-7 於 09-4-3 10:09 發表

成6cm.. 都幾大.. 同埋m之後個肚仲好谷.. 我估可能又大咗.. 同埋成日覺得個肚好漲.. 我怕已經擴散至腹膜.. 都好擔心.. 約咗下星期睇醫生再睇下點..

其實如果唔做手術個瘤又唔好自己縮細..又減低bingo機會.. 會唔 ...

男爵府

朱古力瘤係血瘤, 入便係你排唔體外既舊經血, 只有來m時經血排唔出先會令佢大

机瘤係因內分沁/害耳蒙影響, 所以生既, 食激素既野會令佢變大

原帖由 123onebaby 於 09-4-5 13:18 發表
朱古力瘤同机瘤有無分別 0

男爵府

睇下係咩位置啦, 你生係邊個位呢?

我個机瘤唔影響, 因為好細同埋係子宮頂, 但朱古力瘤就有影響, 因為係卵巢, 不過醫生話暫時睇唔到卵巢組織受玻壞, 同埋照過CT, 輸EGG管冇積水同埋冇塞, 所以佢比我TYR先要BB, 冇先做手術。

原帖由 123onebaby 於 09-4-5 14:23 發表
禁係唔係兩樣野都會影響難有bb??

男爵府

邊個醫生幫你開刀呀?

我都係腸痛呀, 便便時痛, 我下個月睇婦科, 我唸我可能6月做手術啦

原帖由 celia_yip 於 09-4-24 17:43 發表
經驗分享一下
本人由08年11月黎m果時, 痛到企唔到, 不過係近腸果到痛, 咁就去左診所睇下咩事啦, 個醫生話m 黎係咁, 咁我就信佢啦, 如事者m親都痛. 就去睇婦科, 照ultrasound, 照到有個4 cm既朱古力瘤, 醫生話要做手 ...

男爵府

唔洗怕, 我之前都好驚做手術, 推到入去完來唔係好驚, 一打針就訓左, 你唔會覺得好耐, 好快有人拍你, 叫你起身, 手術後唔痛得, 放心。

我咁怕痛都覺得唔痛, 你一定OK的。

有事唔好拖, 快D做左佢好過, 我就係拖得太耐, 瘤唔大, 但多, 所以都CUT左唔少EGG巢, 但醫生話唔影響機能, 因為後生。

原帖由 CJ-7 於 3/4/2009 10:09 發表

成6cm.. 都幾大.. 同埋m之後個肚仲好谷.. 我估可能又大咗.. 同埋成日覺得個肚好漲.. 我怕已經擴散至腹膜.. 都好擔心.. 約咗下星期睇醫生再睇下點..

其實如果唔做手術個瘤又唔好自己縮細..又減低bingo機會.. 會唔 ...

男爵府

你個瘤有幾大?

2邊都有嗎?
原帖由 lazy_girl 於 28/4/2009 19:59 發表
我想和大家分享一下,以前我都係有朱古力瘤,也是動手術把它割掉。我也有擔心過我不能有 BB 的,但結果是,我是可以有 BB 的,BB 已經出世了。

大家要努力,不要過份緊張,平常心去面對,因為不是緊張、著急便會有 BB,咁樣反而會影響 ...

男爵府

好耐冇入來啦, 我5月尾做左手術啦, 而家TRY緊要BB, 呢度有邊位做完手術後, 而家已經BINGO/生左BB呢?

首頁

尾頁

跳至