想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我買了一個送子觀音回家, 你都要以買個送子觀音回家拜

原帖由 Sayuri_Li 於 09-2-5 23:01 發表

荃灣有嗎?在什麼位置?thx。

男爵府

你放錯位置啦, 唔可以放自己訓既房架, 因為行房時比佢見到係不敬架, 同埋唔可以放係飯卓前, 除非你係食素既。

原帖由 MavisNg 於 09-2-6 14:45 發表
我都係佛像鋪請個送子觀音返去放床頭咋

男爵府

我同我朋友一起去拜, 大家都係求子, 佢拜完2個月, 佢老婆就有左啦 (佢老婆之前小產過, 4年都冇得生)

我就去求子+醫病, 拜過3次, 求過2次纖,四面神話我會有子女, 2次求既都係好纖

希望今年會BINGO啦

不如我地組個芙蓉山拜四面佛/觀音團呀!

原帖由 qqbabe 於 09-2-6 01:41 發表
觀音巖
地址:荃灣芙蓉山
交通:兆和街轉乘85號專線小巴到芙蓉山觀音巖。
我試過去呢道, 要步行上山路10分鐘都幾辛苦, 但係人地話好靈, 咁我又真係有左. ...

男爵府

送子觀音就未去過, 但今個月會同C6一起去拜拜。

四面佛都係芙蓉山, 都係坐85號車, 你同司機講你去拜四面佛, 到時叫你落車, 一落車就係廟門口停, 門口有2檔口賣野, 不過你最好上去上便果間買, 唔好係門口買, 上便果間會有人帶埋你上去, 教你點拜四面佛。

下面第二間唔好的, 因為我第一次去時, 係一落車就幫第一檔買, 唔幫第二檔買, 佢就鬧我, 我去拜神唔幫佢買野都要比佢鬧, 都唔明點解。

你可以一次拜曬送子觀音+四面佛,因為佢地都係附近的。

我去拜時見到有D人大住肚去拜, 有D就帶埋BB去拜, 唔知係咪還神呢

原帖由 uniQueB 於 09-2-7 01:46 發表

咁請問落車之後上山嘅指示清唔清晰呢? 如果自己去安唔安全架? 唔該哂!

男爵府

非常好呀, 我可以去完竹林禪院拜四面佛, 再去觀音巖拜送子觀音 ^.^

我平時係去竹林禪院拜四面佛的, 人地話呢個四面佛係全港最靈的, 因為係由泰國訂返來, 又有泰國法師來港為佢開光, 好多明星都去拜的。

我朋友拜完2個月就有左啦, 之前TRY左4年都冇BB

原帖由 qqbabe 於 09-2-7 16:40 發表
我係平日搭的士喺芙蓉山路迥旋處竹林禪院前下車, 有牌指示步行上觀音巖位置, 中間經過山間但都光猛易行. 由於平日少人, 去到直情要禁鐘由駐院尼姑開門, 跟住佢好隨便任你拜, 喺石洞有觀音像, 冇記錯左右有童男童女, ...

男爵府

唔係, 同拜其他神一樣, 拜左就要還神, 不過四面神係靈驗左先須要還神, 不過唔靈都最好還一還神啦, 話多謝佢過去一年既保佑。

如果你之後唔想再拜, 還神時就要同佢講多謝佢之前一直保佑, 而家來為之前許了的願來還神, 但記住唔再拜既話, 就唔好再許願呀, 如果唔係又要還神。

以下係我信四面神既經過:
我3年前係泰國拜過, 之前我其實唔信的, 但果時因為整完牙之後, 左邊臉日日麻痺,又成日偏頭痛, 睇左好多個西醫都搵唔到原因, 話可能係杜牙根影響到神經線所以咁, 牙醫又話幫我唔到, 話可能打麻醉藥時影響到, 如是者1年都係咁, 食藥都唔得, 後來唸不如去泰國拜下四面神啦, 第一次去布吉果邊, 搵唔到有得拜, 之後幾個月再去BANGKOK拜四面佛, 求佢幫我好返, 如果好返就返香港還神, 拜完後幾日我個臉慢慢地唔再麻痺, 一個月後就完全冇事了, 我覺得真係好靈驗, 有時D野真係唔到你唔信, 後來去左車公廟果邊還神, 之後就信左啦。

不過我唔係成日去拜, 係有事求先去拜, 靈左就還神, 還神時又再求咁囉, 5月我都唸住過去泰國拜四面神求子。

最近朋友話荃灣果個最靈驗, 所以先轉左去果度拜。

原帖由 ballm 於 09-2-7 23:27 發表
四面佛係咪拜開就年年都要拜?

男爵府

唔緊要啦, 拜得神多自有神保佑, 冇拜錯既。

但你去到竹林禪院, 點解會見唔到既???

四面佛係竹林禪院內的, 一入到去就見到, 四面佛隔離有個佛院, 行入去你會見到有其他佛, 再行入多個佛院你會見到有個好大既觀音(唔係送子觀音), 每次去拜四面佛我都會拜埋觀音的, 如果你想拜都可以拜埋, 因為我屋企由細都大都有拜開觀音所以先拜埋。

係四面佛樓下有間買拜神用品檔, 佢有簽求的, 求簽唔洗錢, 問佢取就ok, 解簽就$5一支, 你見到係下簽唔洗怕, 因為求唔同野解法都唔同, 所以如果係下簽唔代表係衰野, 見到上簽又唔代表係好喎, 因為要睇你求乜, 所以要佢解簽囉。

比條link你睇下可能你會清楚d
http://hk.realestate.yahoo.com/070609/299/298qt.html

我次次去拜都會睇左通勝先, 相沖日子唔拜得架, 破日都唔拜得。

我下星期六都會去拜四面佛+觀音嚴(未去過, 唔知搵唔搵到送子觀音), 唔知會唔會見到你呢, 哈哈。

我知柏架山都有送子觀音(真係抱住bb的), 我見過幾次, 因為小時候同屋企人行山時見到, 聽果度打理既人講, 係有人求過送子觀音後有bb, 之後就出錢起左個送子觀音還神, 你會見到有好多其他佛像, 有d係人地唔再拜而送左去果度的。

遲d我都會拜埋果個送子觀音, 不過果度都幾多野狗, 所以要小心d囉。

原帖由 uniQueB 於 09-2-8 03:07 發表

大鑊喇‥ 我以為四面佛喺觀音巖入面呀 唉!!
我今日去咗觀音巖 我一去到就同咗嗰到一個阿姐講我係嚟求子嘅 問係咪有四面佛喺嗰到(送子觀音係喺鰂魚涌) 佢話冇但係就好好人同我去晒所有香爐上香同敲鐘 起碼十個  ...

男爵府

http://www.fushantang.com/1005b/e2016.html

是這裡嗎?

原帖由 lamjoanne 於 09-2-9 23:07 發表
荃灣西方寺都好似有送子觀音,係手抱小孩的,因為我見有人成功咗去還神,但係我唔知點去西方寺,住荃灣的朋友請問你知唔知搭咩車?

男爵府

好安全的, 你可以坐85號/ 的士上去, 好多人去拜的。

原帖由 uniQueB 於 09-2-7 01:46 發表

咁請問落車之後上山嘅指示清唔清晰呢? 如果自己去安唔安全架? 唔該哂!

男爵府

竹林禪院入便都有觀音, 佢旁邊都有童男童女的, 咁佢係咪都係送子觀音?

我去拜四面佛時都會順道入去拜埋+唸一次心經比觀音求子+保平安的。

原帖由 qqbabe 於 09-2-7 16:40 發表
我係平日搭的士喺芙蓉山路迥旋處竹林禪院前下車, 有牌指示步行上觀音巖位置, 中間經過山間但都光猛易行. 由於平日少人, 去到直情要禁鐘由駐院尼姑開門, 跟住佢好隨便任你拜, 喺石洞有觀音像, 冇記錯左右有童男童女, ...

男爵府

我以前成日同屋企人行柏架山, 果度係好多野狗的, 亦都試過有人打劫, 自己一個女仔唔好去, 最好有男仔先一起去。

我都唸住去拜, 我知係邊度, 以前行山時行過幾次, 細個時仲影過相呢, 哈哈。

果度係有D行山人士打理的。

我唸住今個月拜左四面佛+觀音嚴先, 如果今個月唔BINGO, 就下個先去柏架山, 希望下個月唔洗去柏架山啦

原帖由 yuki0718 於 09-2-10 14:25 發表
本來今日打算自己一個去拜則魚涌柏架山嘅觀音送子,結果冇去到。

因為老公話行上去經過果段金督馳馬徑好偏僻、好靜,自己一個去好危險。所以下次我老公得閑再陪我去。

各位打算去嘅SIS,記得有人陪先好上去喔!:m ...

男爵府

好呀, 大家咁話, 成你貴言!

原帖由 yuki0718 於 09-2-13 21:55 發表

哈哈~祝你呢個月BINGO啦!記得要去還神喔!

男爵府

祝大家都早孕。

我都唸住下個月去拜拜, 拜完再繼續行山, 因為中醫叫我行下山, 佢話對身體好, 可以令血氣好D同埋吸多D新鮮空氣。

以前柏架山觀音有人打理同埋有香, 而家係咪都一樣?
定係要自己買定上去呢?

THANKS.

原帖由 yuki0718 於 09-2-18 23:23 發表

我今日去咗則魚涌柏架山嘅送子觀音,果度真系好多觀音啊!仲有四面佛添。我同老公一齊去拜咗。希望快D BINGO啦!

男爵府

大家咁話啦, HEHEHE.....
係唔係行左30分鐘到, 會見到有條小路去金督遲馬徑?

原帖由 yuki0718 於 09-2-22 17:54 發表

我今日又同老公去多一次啊!
而家有人打理同埋有香啊!不過D香可能係人哋留低嘅,最好自己買上去啦!唔好用人哋果D啊!
我今日用完有多嘅香都擺咗喺果度,諗住如果再去,就唔洗帶香。
祝你去拜之前已經BINGO啦! ...

男爵府

3月15日會去, 因為果日係觀音誕, 我開左POST, 有興趣可以報名的。

3月15日前都會去一次, 唸住同老公行山, 所以迷經都會去拜拜

原帖由 yuki0718 於 09-2-25 08:26 發表

係啊!行30分鍾到,就到金督遲馬徑啦!

我第一次去拜錯咗,因為行上金督遲馬徑見到一個用鐵皮搭成嘅小廟寺,以為就係果個,點知拜完再向上行少少,先至見到一個好高嘅送子觀音。

難怪當時見到果度同網上睇到嘅送子觀音環境係唔 ...

首頁

尾頁

跳至