自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 imconfusing 於 10-6-3 00:09 發表
其實平反64,係要求中共一句sorry.一句佢承應當年犯錯...但呢句sorry都等咗21年

真係咁難為咩?!況且係你錯先....

其實問題係 你要佢sorry d乜呀?
你清唔清楚64 係做咗d乜呀??
佢地要推返中共
推唔緊要呀
就好似....當年洪秀全咁
推到64咪係國慶囉
所謂 勝者為王敗者為寇
同埋 當年中國政府同今年o既泰國都係差唔多做法
初初中國政府係由得佢地係天安門靜坐
之後 事件越搞越大 受到世界關注
然後....中國政府都有派重要官員同學生會代表洽談
(中國政府代表係李鵬) (學生代表就係吾爾開希)
吾生當時仲要玩野 著睡衣出席 聲言絕不讓步
傾唔掂數,就搵d學生做人質,聲明唔會撤出天安門,
搞咗差唔多2個月到....中國政府就下令要學生撤離天安門
係6月4日,亦都頒發"消禁令", 要所有學生都要撤離天安門
中國政府理由係...天安門"治安...衛生" 都極度惡劣
睇片 都會見到, 當時好多學生聽到...有好多捐獻
都唔願走...等分錢, 佢地係天安門 只顧吃喝玩樂
得閒唱下歌, 跳下舞, 衛生環境亦都好差
而當年d學生老師, 聽到中國政府頒發消禁令 都出去天安門叫d學生返屋企, 因為大家都覺得中國政府唔係講笑,
但係d學生領袖, (我自已覺得..班學生領袖 除咗王丹, 因為當時王丹都有叫d學生返屋企) 而其它領袖,
佢地竟然同d學生講..話中國政府唔會駛坦克入呢.
因為世界關注,佢地唔敢亂呢, 叫d學生做盾, 死守天安門,
其實都唔緊要, 佢地唔係著草的話, 柴玲,吾爾開希 佢地一見有事, 就全部著哂草, 等d學生受, 我覺得佢地係最最自私

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 牛精仔 於 10-6-3 01:04 發表
如有看丁子霖著作+趙紫陽改革歷程, 相信, 閣下會有另一番見解與解讀。

冇記錯 趙紫陽佢都係有份叫學生撤離天安門

真係抱歉 呢2位著作 我真係冇睇過
不過你咁介紹 我亦都會去睇下
謝謝你的推介

珍珠宮

原帖由 lok1503 於 10-6-3 01:05 發表

你覺得這樣,就可以用武力鎮壓 / 殺死 學生?

如果你的子女,因為不衛生 / 不聽話,而....你會 ?

問題係乜叫消禁呢?
人地中國政府都比佢地玩咗2個月
又同過學生會開過會
都叫做尊重下佢地, 聽下佢地聲音
堂堂一個大國, 仲要係當年中國都幾封閉下
當年都好多人話中國都算比面佢地
傾d內容都幾執著, 仲要李鵬落台
李鵬當時係掌握兵權,
我覺得都要比個下台階中國大陸
但係果班垃圾學生會領袖
就扮哂野, (可能係玩大咗la)
聲言絕不讓步
中國大陸都有話過希望佢地和平散去
日後會再同佢地洽商
但係佢地都係唔比面 玩死守
所以中國大陸先決定頒佈消禁令

珍珠宮

原帖由 牛精仔 於 10-6-3 01:19 發表
趙紫陽係我最尊敬嘅中國領導人, 佢唔想做一個殺學生嘅總書記, 最後遭軟禁多年, 鬱鬱而終.... 改革歷程一書, 睇完, 好傷感....

天安門母親丁子霖嘅著作, 睇完, 好大震撼...原來...屠殺並不只在6月4清場當晚 ...

老實講 當年唔會有邊個會滿意中國大陸
我個人都覺得改革係好事
但係...佢地咁做法 係太衝動
我係一名家長
我會覺得佢地係令d小朋友去"教非"
有時d野企硬係唔得
可況係當年o既中國
話哂中國都有派人去同學生會洽談
都睇得出佢誠意
就係果d自私o既人
搞出咁多條人命

珍珠宮

原帖由 牛精仔 於 10-6-3 01:24 發表
看完你的message, 改革歷程一書, 熱烈推介給你, 看看當年中共總書記以第一身權力核心的身份所口述嘅歷史。

:D 好 我一定會睇
到時 睇完之後 再同你傾下閱讀心得

珍珠宮

原帖由 小bie豬 於 10-6-3 01:24 發表
趙紫陽聲淚俱下咁叫學生唔好再絕食.......
之後就一直被軟禁至死

趙紫陽佢係一個好人
為中國都奉獻一生

珍珠宮

原帖由 牛精仔 於 10-6-3 01:28 發表
事實真的如此嗎 ? 總書記並不認為....

我只係睇報導
但係確實係有同佢地開會
而呢個吾先生 都係著住睡衣影相

珍珠宮

原帖由 牛精仔 於 10-6-3 01:30 發表
好! 一言為定, by the way, 今日同事講, 商務有discount, 唔知呢本有冇

嘿嘿.....我仲諗住去圖書館租添

珍珠宮

原帖由 lok1503 於 10-6-3 01:38 發表

他們有責任,但中國政府有沒有責任?

我只會覺得
明明人地都著咗紅燈
你硬要衝出馬路死咗之後
就賴點解有支交通燈係果度???

珍珠宮

原帖由 牛精仔 於 10-6-3 02:28 發表
睇到一班頭髮花白老人...心好痛...何時才可還他們一個公道...

丁子霖兒子, 當年遇難時只係一名中學生, 作為父母, 完全想像得到呢廿一年佢地有幾痛苦... ...

頭先去搵d片比你睇
你介紹咗我咁多本書
我都介紹一下你睇下呢緝紀錄片
佢講得好中很下 最好由最下果個睇
去訓la.........唔吹水la
http://www.youtube.com/view_play_list?p=0938BF24000377A1

珍珠宮

原帖由 小bie豬 於 10-6-3 03:25 發表

又換成另一個說法:
2個人有爭執,A君叫B君收聲返歸,如果唔係斬死你架!
B君唔理依然吵罵,A君發最後通牒再唔走係度繼續嘈我真係斬死你!!而B君不為所動依舊如是......結果最後A君真的殺死了B君!難道A君可以大條道理地說自己已 ...

你根本就知道 個a係傻傻地
佢分分鐘係會打死個b
你仲唔叫個b停手
仲要同個b講....佢兇下你啫
冇事架....你繼續同佢嘈la
咁係唔係你有問題呢?

珍珠宮

原帖由 imconfusing 於 10-6-3 16:07 發表

請唔成日拉開話題.我唔理當年学運領袖握人又好,如似係咁講揾錢又好...佢哋呢班人手無寸鐵,只係反貪污反腐敗.最後中共用坦克實彈對付佢哋。如果中共只係拉晒佢哋而唔係屠城我唔會每年都要求平反 ...

哇 我唔覺得佢地係手無寸鐵喎
有d片 見到d學生 係有武器喎
仲有呢....咁泰國今年鎮壓你又點睇呢?
紅衫軍都係反貪污反腐敗

珍珠宮

原帖由 小bie豬 於 10-6-3 18:41 發表

依你所言再對換返六四事件,
你是說我們中國政府傻傻地,隨時會殺國民,
國民唔應該同政府溝通.........

共產黨以前係咁
依家已經改善咗好多
都話咗...當年中國政府係有同過佢地學生會溝通
只係當年學生會 傾完之後
聲言死守天安門啫

珍珠宮

原帖由 小bie豬 於 10-6-3 18:48 發表

學生嘅武器只係一d木棒,火種,
相比軍隊嘅武器,學生係不堪一擊的!

佢地將d軍車...一架架...推返
又燒車....果時...除咗北京之外
各省都有學生聚集
如果你係共產黨
你覺得要點平息呢?
1. 同佢溝通唔聽
2. 叫佢地和平撤離唔聽
3. 出到宵禁令唔走
咁你覺得應該點做呢?
佢地要推返共產黨喎
即係....好似以前中國咁...改朝換代
用革命呢形容....都差唔多
佢地革命失敗, 咁咪就係我之前講 勝者為王

珍珠宮

原帖由 小bie豬 於 10-6-3 20:37 發表
首先你搞錯左一樣野,學生係反貪污,反腐敗,同爭取自由,
並沒有要推返共產黨,你應先了解歷史再作出評論!

六四事件係因為紀念胡耀邦逝世,之後學世對政府民主訴求加強,加上當時國家貪污嚴重,民生不好,官僚腐敗,不少有識之 ...

原帖由 lumijuli 於 10-6-3 23:43 發表

佢地並沒有要求推返共產黨....唉...

或者你地睇下當時d短片
佢地有d口號係
打倒李鵬
打倒鄧小平
爭取民主自由 等等

珍珠宮

原帖由 小bie豬 於 10-6-4 00:28 發表
但學生並無"推反共產黨""推反政府"嘅口號
你並不了解六四事件嘅起因和發展,
只憑你所見的一小部分來自行判斷扭曲事實,
請你先了解事件,你便會知道學生為何會要求李鵬和鄧小平下台!
還記得香港早年嘅7.1大遊行,市民 ...

原帖由 SandyKL 於 10-6-4 00:27 發表
中共最大恐懼就係有人以民主作藉口,推翻政權,並且對外國所倡議民主制度好忌諱,佢地心見中民主=亂。

小bie豬 你了解下當年中國大陸內政
佢地當年中國大陸係非常封閉
黨權力最大....而黨最高權力中心 當然係鄧怕怕la
佢地會認為打倒鄧伯伯 就係反共
唔好將你一路生活o既指標去行量
因為當時大陸政府 乜野都講黨
你要做公安.....都要睇你成分
不過以前香港都係咁 做差人都要查3代

珍珠宮

原帖由 54heima 於 10-6-4 00:48 發表
當"民主"落在"思想精神卻仍然係世上最窮困國家之一"手上...能不"亂"嗎...十幾億人亂起上黎唔系講笑...

民主 有好多國家都實行緊
就好像泰國...菲律賓咁
有時都好恐怖
佢地選咗個總統出黎
但又會因為一小撮人不滿而推翻
又或者利用金錢 去買票

珍珠宮

原帖由 小bie豬 於 10-6-4 01:06 發表
真的,我並不了解中國內政,當年我年紀尚小,
而且我生於英國殖民地,接受殖民地教育,
從小就享有言論自由,擁有人權,但我並冇用我
一路生活o既指標去行量,我只知道對自己國民
用這麼殘酷血腥的手段鎮壓就是不對,錯了不 ...

了解 我睇到你呢個post
已經冇野回覆la
祝你美滿生活

首頁

尾頁

跳至