親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

想暑假去玩兩星期, 除了一般出名(例如grindelwald,luzern,zermatt,bern) 既旅遊點, 仲有冇咩二線城市或景點推介。 謝謝!

公爵府

vivi0308 發表於 16-11-22 12:18
去背包會有多d料

知道。。。吾該晒!

公爵府

dillon 發表於 16-11-22 13:17
我不是專家, 只是去過幾次瑞士. 以下連結的行程是十多年前去的, 在瑞士7日6夜, 沒有去你提到的地方, 因已 ...

謝謝妳俾行程我參考。。。我諗我同妳情況差不多, 就係之前去過幾次, 比較出名既地區已去過,所以想搵下d新境點去下。

公爵府

dillon 發表於 16-11-22 13:17
我不是專家, 只是去過幾次瑞士. 以下連結的行程是十多年前去的, 在瑞士7日6夜, 沒有去你提到的地方, 因已 ...

我沒試過在瑞士自駕, 如我兩大一個15歲女, 這個組合係咪租車會較flexible同平呢? 因為15歲同父或母一切, swiss pass係吾駛錢。 同埋住宿又會吾會平d? 因為可以住遠d. 謝謝

公爵府

littlesister 發表於 16-11-22 14:52
我出年會去,但第一次去,都會去熱門景點

但爬文見最近都興去瑞東,St Gallen, Chur, 去埋 Liechtenstein ...

如妳未去過, 都係去山區會好玩d, zermatt, 少女峰區, luzern

公爵府

KTKTKT5 發表於 16-11-22 17:59
請問少女峰區係咪比馬特洪峰吸引得多? 因為日子不太多,好唔好係少女峰唔同地方留多幾日, THX
...

其實兩邊都好吸引, 不過少女峰區大很多, 好多地方可以, 例如murren, grindelwald, lauterbrunnen, wengen, interlaken, spiez

公爵府

chanms 發表於 16-11-23 17:23
一個景點,多個選擇

坐馬車上山,飄零燕feel~ 上山後可以逗留一陣,飲杯coffee

st mortiz都係我返兜既其中一個地方

公爵府

vivi0308 發表於 16-11-23 20:23
留名,有無人分享多d啊~ 深度遊一般要預幾多日時間?

其實要慢玩吾滾水淥腳, 真係要個半月

公爵府

dillon 發表於 16-11-23 20:45
離Zermatt不遠的Saas-Fee聽講好靚, 不過我未去過果道.

zermatt個邊今次應該吾會去啦! 因為我已去過3次。 今次會返兜rigi, grindelwald, st mortiz(想坐bernina express), 未去過就想去st gallen, zuoz, pilatus, lugano, maienfeld, rheinfall, champery

公爵府

dillon 發表於 16-11-23 20:53
租車會比兩個人的火車證平. 住遠D又一定會平D. 我上次住Silvaplana一定平過St Moritz, 但無車就麻煩.

...

不過我老公都係怕辛苦吾揸車啦!同埋租gps, 自動波車, 買全保條數都係差吾多

公爵府

littlesister 發表於 16-11-22 14:52
我出年會去,但第一次去,都會去熱門景點

但爬文見最近都興去瑞東,St Gallen, Chur, 去埋 Liechtenstein ...

請問plan緊行程未? 有冇裝sbb app查下火車路線? 我發現係sbb app同sbb website check車票價錢check出黎差一半,吾知點解

公爵府

回覆樓主:

我係website check係$75, app就$37.5

公爵府

littlesister 發表於 16-12-6 11:48
用平既 book 啦
你諗住買 Swiss pass or half fare?

就係計緊買邊隻抵先發現website同app check出黎既價錢吾同

公爵府

littlesister 發表於 16-12-6 11:47
只諗左路線,book 左民宿,未實質 plan 啊

我book緊grindelwald既apartment, 但住3晚好多都吾ok

公爵府

littlesister 發表於 16-12-6 11:48
用平既 book 啦
你諗住買 Swiss pass or half fare?

我去13日同吾會上少女峰, 所以要計計點買先抵

公爵府

annwong123 發表於 16-12-6 16:16
zurich既話一日就夠la

zurich我今次都skip, 因為住宿貴,轉左去住basel兩晚

公爵府

jcctiu 發表於 16-12-8 21:17
你玩13日又唔上少女峰,還有一些DAY TRIP的行程如BERLINER EXPRESS,相信用15日的SWISS PASS會比HALF FARE CA ...

謝謝妳意見, 少女峰之前已去過, 今次就吾再上, grindelwald住3日諗住去first, wengen. 我都偏向買swiss pass, 因為吾想每次去買飛。

不過我仲未搵到grindlewald apartment可以accept住3晚

公爵府

jcctiu 發表於 16-12-8 21:17
你玩13日又唔上少女峰,還有一些DAY TRIP的行程如BERLINER EXPRESS,相信用15日的SWISS PASS會比HALF FARE CA ...

請問有冇行過
Mannlichen至Kl. Scheidegg這段, 由於會住wengen 5晚諗緊去附近行山, 同事都會行first.

公爵府

Alange 發表於 17-2-24 23:04
Berliner express 有一部分時間在意大利境內,Swiss pass 要加錢。

坐Bernina express到Tirano用Swiss pass 吾駛錢, 雖然佢有一部分係意大利境內。 如果夏天坐巴士由Tirano 入返Lugano, Swiss pass 都包

公爵府

jcctiu 發表於 17-2-23 23:32
我上次在少女峰區只是玩了三日,主要一日行FIRST,一日上雪郎峰,一日遊湖,這段行山路段PLAN過但最後沒有時間 ...

行兩個鐘都ok....至於First就必去, 諗住玩埋first flyer. Wengen 住幾日希望到時天氣好, 行晒值得去既行山路線

首頁
12345...6

尾頁

跳至