夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日係同老公結婚七週年的日子. 慶幸自己嫁到一個好老公, 雖然佢唔係一個浪漫、體貼的男人, 但他對家庭負責任. 當我們的小朋友出世時, 他由一個木獨男, 變成一個半慈父(有時對個仔都會好惡, 相信只希望教好他); 對老人家一定關心, 不論是哪一邊的屋企人都會著緊.

好多人都話會有七年之癢, 當中自己都會有點驚; 這個時間話長唔長、話短唔短, 當然大家都會有吵架的時侯, 甚至亙不相讓......最後都會化險為零. 有時可能工作累, 唔想講說話, 我就會用電郵同老公溝通, 免得大家embrass, 又可以知道問題的存在. 不時安排吓戶外活動, 就算出去食吓野都會開心d. 其實既然已經係夫妻, 有時邊個去做先都沒有所謂; 太計較的話仲會有反效果出來.

來緊我同老公仲要共同好多個七週年紀念的倍數, 希望大家一同努力去維持這個家啦.

淡然離去   祝福妳同老公白頭偕老,牽手走過50年金婚。  發表於 11-12-1 12:24
la_source    發表於 11-11-9 20:51

男爵府

多謝哂, 我真係好彩.以前未嫁就怕嫁唔出. 老公的屋企人對我都唔差, 起碼6299都唔係麻煩的人, 好多時都會係我的立場去睇. 就好似小朋友出世時, 他們本來話去旅行, 最後都沒有去到, 仲封了大利是給我話俾我補身. 之後的日子大家溝通都沒有問題, 其他屋企人都以禮相待, 應該係6299身教教得好.

bbbbconnie    發表於 11-11-25 11:35
hh-mum  個個懂以禮相待, 問題會少好多  發表於 11-11-9 14:34

男爵府

多謝哂咁多位的祝福, 你地都要努力呀.

男爵府

yikaho 發表於 11-11-8 14:57
好好嘅鼓勵!!

其實婚姻都要定時攤出嚟檢討, 知道自己有咩做得唔夠好, 有咩唔小心hurt到對方, 有問題就鋪鋪 ...

坦白係好重要, 不過有時呃呃騙騙, 唔係嚴重的話都唔緊要, 總之唔係修害對方為重要.

有時大的話事權當然係老公啦, 就算出去食飯, 細數都係我睇, 大數就要佢照了.

男爵府

其實都係投其所好, 加上是他們的脾氣好就真. 他們又唔會重男輕女, 仔女都鍚, 好難得.

男爵府

靚豬豬 發表於 11-11-9 12:26
我同老公都過左第2個七年, 期待第3個7年

我地要同你學習就真.

男爵府

等我講吓昨晚的結婚週年晚飯. 我book了食自助餐, 因為係我最鍾意, 多野揀又可以任食, 雖然係貴了少少, 老公都樂意俾錢埋單.

餐廳之前話俾我知, 會有一個小蛋糕送俾我地, 我就叫佢寫了些字落去個牌到. 拎出來個一刻, 待應好識做話"恭喜哂兩位", 老公見到初頭唔識有反應, 之後係開心既, 待應又幫我地影相.

我預備了禮物及咭俾老公, 雖然他沒有送任何禮物俾我, 我都預o左, 因為佢都唔係一個浪漫的人. 張咭入面當然係寫了叫佢留意大家最近的情況, 希望以後會係點. 我問佢有否睇清楚, 佢話有仲知會點做.

Good old boy!

男爵府

babybabyman 發表於 11-11-23 21:48
多謝.

男爵府

bb0624 發表於 11-11-29 14:44
今日是我結婚七年紀念日,多謝老公,同神賜我女兒一歲多,雖然大家經歷低谷,吵架,是人生的經歷,神亦保守 ...

恭喜哂. 好好珍惜對方及自己的家庭.

男爵府

其實所講的七年之癢, 都係一個名稱, 當然唔希望發生係自己或其他朋友或屋企人身上, 所以有時唔好計得太清楚老公有幾愛自己, 最重要係大家要坦白.

布魯圖    發表於 11-12-21 15:26

首頁

尾頁

跳至