夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Wendymo 發表於 18-2-22 19:25
我老公係一個病態賭徒,去澳門賭了十幾年,我們結婚9年,有一兒子7歲。結婚前他欠下財務咭數幾十萬賭債,破 ...

我爸爸做地盤,無理財觀念,又係成日賭錢。

賭馬啦,去澳門啦,自己又大使啦。阿媽幫佢還過幾十萬⋯⋯(其實阿媽都係打份幾千蚊工⋯⋯)

賭咗幾十年⋯⋯試過帶佢戒賭,但無乜用⋯⋯

係而家六十幾歲,可能知道自己d仔女唔會俾錢佢洗(我細佬妹無能力,自己都未攪掂,我都有俾幾千家用⋯⋯佢哋退左休我會再俾多d同要細佬妹俾家用,你知而家生活都好貴仔女都捱得辛苦⋯⋯)而家佢好似賭少咗,無聽過阿媽講話要幫佢還債⋯⋯佢自己都知如果佢唔留定d錢佢退休會無錢洗⋯⋯

唔好期望浪子回頭,我自己三十幾歲自懂性都期望咗三十年,失望咗無限次,失望到絕望⋯⋯d親戚後生嘅時候都係做地盤散工清潔嗰d都儲到錢買到幾層樓安享晚年,係我娘家至咁一贫如洗。

如果係我,我係會離開嘅⋯⋯毫不猶豫。

作為賭仔嘅仔女,除咗無奈,就係無奈。我叫我老豆儲錢,佢就話老咗拎綜緩,無頼一名。

大宅

我老公係一個病態賭徒,去澳門賭了十幾年,我們結婚9年,有一兒子7歲。結婚前他欠下財務咭數幾十萬賭債,破 ...

其實無乜得點,你繼續要呢個老公就要預咗佢賭錢還債無限loop.

愛家庭又點?我阿爸都錫我三姊弟由細到大無打過我哋⋯⋯但我真係無乜嘢同佢講同對佢充滿恨意⋯⋯人有老豆我有老豆都唔知點解我老豆咁仆街⋯⋯

仲有,你仔女可能都會受佢影響走佢條路,你有諗過嗎?我細妹就同我老豆一樣無錢嘅觀念,借財務透支信用卡最後借左月薪35倍嘅債,屋企人幫佢還咗先(我同細佬同阿媽),佢之後還俾屋企人還左就三年終於就快還清,但講緊我細妹真係好有決心要重新做人嗰d喎。

大宅

如果你留低:

1)佢可以俾你全面接管財政嗎?佢揾幾多錢要俾哂你,你俾生活費佢,你幫佢儲住還債。

2)信用卡一定要全cut

3) 好人好姐其實喺街都唔會俾人查身分證。身分證俾你管好了,無得去澳門(如果佢自己去申請再去你即刻單方面申請離婚)

4)唔知你老公嘅債係乜嘢債,check 環聯可以check到銀行同財務公司嘅債(check 環聯好似要三百幾蚊)起碼你對佢財政起底。

5)賭仔唔怕賭就係因為知道屋企人會幫,其實層樓轉你名等佢無依靠(不過佢兄弟姊妹未必比)

我同親老公呻自己屋企人,我老公成日講,為仔死為仔亡,為仔走入雜差房。學無間道曾志偉話齋,自己條路我自己揀…

希望你屋企唔好悲劇收場

大宅

Wendymo 發表於 18-2-23 09:13
回覆 靚靚C9 的帖子

如想避免連累子女要將來幫爸爸還債,有什麼方法呢?即使離婚,他們的父子關係也不會改 ...

十年後嘅嘢十年後至算啦

何況做阿媽嘅又控制唔到

大宅

Wendymo 發表於 18-2-23 09:56
回覆 靚靚C9 的帖子

我有考慮過離開還是留低,但未決定到。

7歲未知賭錢嘅禍害啫⋯⋯佢7歲就未識諗⋯⋯

佢到時破產,d錢都係拎哂去還債俾唔到家用你。

大宅

celiaaayip 發表於 18-2-23 10:42
我個朋友爸爸都係咁,幾十年都無改過。愈賭愈多,我朋友而家大左,覺得直頭係童年䧔影!每天聽到爸爸賭,就 ...

對囝囡影響梗係大啦⋯⋯

我十幾歲成日叫我阿媽離婚佢又唔睬我,我做女嘅只會覺得d阿媽成日都話為仔女根本自己離開唔到comfort zone唔肯面對得過扯過。

佢哋嗌咗十幾年交真係好煩⋯⋯我只會覺得佢哋2個正一白痴一個又賭一個又要還天生一對。

我一見到銀行信就驚,中學時已發誓有朝一日揾到錢就搬走。最後都係廿七歲至走到。

咩嘢叫到唔會累到個囝,個囝喺咁嘅環境成長已經累咗佢啦,不知所謂。

我唔多返娘家,就算返去都係黑面居多。我對佢哋又愛又恨,心情複雜。

做賭仔d仔女真係好可憐,自己仆街就好啦⋯⋯攪到人哋成個成長期擔驚受怕⋯⋯

大宅

回覆樓主

我仲有一樣嘢想發表埋。

接管佢財政係想佢量入為出,但你老公又喺第2 d途徑借錢賭⋯⋯咁樣其實佢俾哂d錢你都無意思?

佢唔使慳住賭架喎,點都借到返來, 攪唔掂又揾屋企人

大宅

Wendymo 發表於 18-2-23 13:41
回覆 甜甜人妻 的帖子

佢係借財務公司錢去賭,輸咗唔甘心,會再搏,但照比家用 ...

我從心底裡知道你好慘⋯⋯

我自己都結咗婚我亦好鐘意我老公,你覺得佢愛孩子同顧家,你一定好唔想離開佢⋯⋯你好想佢改,你好唔想心死⋯⋯

每個人都有自己嘅命運,可能你下一刻心死,可能你永遠都唔心死⋯⋯如果永遠都唔心死,唯有認命⋯⋯

裝睡的人永遠不會醒(我指你老公),有d人係要妻離子散至會改⋯⋯好殘忍,但這是hard truth …

希望神祝福你和你的兒子⋯⋯

首頁

尾頁

跳至