跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我都唔會諗直資中學, 因為到高中如讀理科時, 學費唔平, 負擔吾起, 其實我都有D擔心李小升中架, 因好似一向升中麻麻, 不過都唔睇得咁多, 最緊要我現在對李小都有信心, 相信佢地小朋友會比一般津小會較乖, 質素應該會好一點.

侯爵府

莎莎莉莉 發表於 11-10-19 23:20
fyr

中一入學前測試(中一編班試)

係呀! 呢個機制我都係今年先知, 我初初以為升中一7月考個試只係用黎中一分班用喎! 不過我覺得呢個試諗果個真係諗得好, 一升上中學先考, 母校既學生有幾多底子一考就考到.

但我又唔明喎, 其實李小既學生英文水平應該唔錯, 但點解maths個試又唔好呢?

而李小升中派位唔好, 我自己就有一返推測(純粹個人推測), 我就認為李小點解派位唔好, 我推斷係讀得好可能好多都上返直資(李兆基中學), 而一向讀書唔好既李小生, 可能父母就覺得佢讀得唔好, 無謂side錢再供佢讀直中, 所以比佢入返津貼中學, 咁李小成績係唔理想既, 當然佢派位唔係好, 係理所當然既事, 所以當d人一心諗住李小一定要出黎就讀emi中學/直資既話, 是無可能的, 因樹大都有枯枝.

侯爵府

Cammy3007 發表於 11-10-20 11:09
我大女兒現讀k2, 我也是很喜歡李小, 家長和學生質數都有保正, 去過e小參觀, 得罪講句, 真的差一點點, 不過 ...

認同呀! 我老公當初好反對讀直資, 因老公覺得做咩比錢讀小學咁on居, 但當佢睇完簡介會, 再帶囡in完後, 發覺師資同學生質素截然不同.

天水圍小學, 我只參觀過4間, 一間李小, 2個伊小, 18鄉, 不論課程, 學生質素, 家長質數都係李小優勝好多, 不過李小我都有少少不滿處, 係感覺有些老師唔夠愛心, 更見有2個後生阿sir條呔打半天吊, 成個爛仔咁, 唔故形像, 我個人會比較著重老師外型同說話及行為, 因為佢地係學生榜樣, 所以我都想老師注動一下, 鄉小有個女老師仲勁, 黑甲油甩左一半色, 截毛液甩到一面黑麻麻.

Cammy3007    發表於 11-10-20 13:49
Cammy3007  黑甲油甩左一半色, 截毛液甩到一面黑麻麻.

侯爵府

莎莎莉莉 發表於 11-10-20 14:42
其實聽聞今年小六派位, 除左李兆基外, 都有唔少派去津貼band1的
我看升中果邊, 有人話佢個仔自己識都七個 ...

我都有FD幫我打強心針, 佢話好多EMI中學都中意收李小生, 鍾意佢地英文能力強d. 佢成日都叫我讀李小喇, d學生出黎高幾班, 氹得我幾開心.

侯爵府

ShanBoBo 發表於 11-10-20 17:36
回覆 29XX86 的帖子

EMI stands for ????
EMI = 英中

侯爵府

joannellp 發表於 11-10-21 19:53
很多人認為數學轉用中文教學是件不好事,我卻認為是件好事,原因是有利於孩子的思維訓練。
我一直很著重孩 ...

認同! 我自己都唔介意佢用廣東話教數學, 因為我覺得廣東話係我地母語, 因數學係同速度競賽, 要解釋入微一定用廣東話係最透切, 所以在簡介會校長多次提醒如有家長抗拒以中教數的話, 便要謹重教慮才交表.

我去過伊小正校, 課程主任講過佢地唔用普教中, 佢地有晒理據, 做晒統計數字, 發覺普教中後成績有下降既情況, 因此此校暫時放棄推行普教中, 所以都要因應實際及學生利益為大前題.

侯爵府

今日帶囡學野時, 識左個媽咪原來佢仔下年又係李小架, 仲同一個屋苑, 真開心第日可以交流一下, 佢話問過分班機制係, 同幼稚園升上去既唔會讀同一班, 當然太多同學另計.

侯爵府

SHANBOBO,

恭喜晒!

侯爵府

好慶幸我囡06年出世競爭尚算少, 06年打後一直出生率高企, 我都戥佢地過2年爭學位慘.

happy_nc_baby  我女06年, 我仔11年...選小學真係煩...有取捨地方...  發表於 11-10-26 16:01

首頁

尾頁

跳至