自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實我真係好怕尷尬,大家街坊鄰舍,日日見口見面,我都唔想面左左,但你地日日見到狗主帶狗行過係到鬧,又咀妙妙,又話D狗唔可以行地,一定要手抱,又要唔可以坐客LIFT,又唔可以入花園仔,(簡直好似以前工人與狗,不得內進般岐視)

小朋友係平台大叫奔跑,嚇狗狗就叫可愛,又成日話狗狗無性,係畜性,又話佢係狗,個樣好惡,點知會唔會咬人....D說話我聽完就忍...但你踩到上心口蝦我狗狗,我一定同你死過....

狗狗係人類社會已經無發言權,做主人一定要幫佢地出頭,維護佢地基本權益.

大熱天時要用口罩簡直係虐待,但街坊怕我就,我讓步同狗狗用....

大雨唔行COVER走廊,但街坊怕,我就,我地只好淋雨,讓你先行....

就算我地等LIFT,有街坊後到,但佢怕狗狗又想入先,我就,我地再等....

點解個屋苑明明可以養狗,唔係應該對有養狗街坊多點體諒同明白?

點解個屋苑明明可以養狗,MOVE-IN時已經知,你仲要搬出一副我地(狗主同狗狗)係影響你日常生活,一副討厭,一副咀妙妙的態度?

我問你,如果我有日同看更講,XX室個位女士戴返個口罩,佢個樣好衰,好惡,唔知會唔會咬人....你有咩感受?

我問你,如果我有日同看更講,XX室個小朋友拖返條繩,佢四圍跑,點知會唔會嚇到同撞到人....你係父母,有咩感受?

我問你,狗狗咬傷/咬死人數字高,定人打傷人,打死人數字高?

不愛狗人士,我相信大部份狗主已經好忍養,最起碼,無狗主會刻意叫隻狗攻擊你先,係未? (況且,狗狗都唔會係無威脅時作出攻擊)但好多家長就會話狗狗好惡,會咬死人....(呢點係我最不能接受.最嬲)

我承認,有狗主好不負責任,任由狗狗大小便係唔清理,反過來睇,香港都有好多市民四圍拋垃圾喇,係未?點解狗主要特別受到指責?

我承認,有狗主唔喜歡拖狗繩,任由狗狗四圍亂跑,反過來,香港都有好多朋友喜歡係行人路上踏單車,亂過馬路又或者開快車影響他人生命安全? 點解狗主要特別受到指責?

請對狗狗同狗主公平一點!

社會是大同同多元,眾生都是平等,我請各狗主做好自己本份,為自己狗狗爭取最大空間同利益,同時希望不喜歡狗狗朋友,請了解狗狗是我們的一份子,不要隨便歧視狗主同狗狗.

yau_grace    發表於 12-5-10 09:36
gigi2001  狗狗咬傷/咬死人數字高  發表於 12-5-10 04:33
kawaiibb  講得好~~  發表於 12-5-10 00:01
janetabcabc    發表於 12-5-9 21:07
DAISYLINYING    發表於 12-5-9 16:55
康康媽咪    發表於 12-5-9 16:50
OSBELBEL  都係我既心聲  發表於 12-5-9 16:19
車仔人    發表於 12-5-9 15:48
sasamung    發表於 12-5-9 15:44
CarrieNazi    發表於 12-5-9 15:31
c.hutchson   x10000  發表於 12-5-9 15:05
小殷子    發表於 12-5-9 14:53
kawai120  relax n just ignore those ppl  發表於 12-5-9 14:34
晴寶寶  支持  發表於 12-5-9 14:04
milktealai    發表於 12-5-9 14:02
blackanne    發表於 12-5-9 13:35
喵媽  支持!!  發表於 12-5-9 13:11
hui太    發表於 12-5-9 12:58
shutupmate415  撐爆你呀!!!  發表於 12-5-9 12:22
conniechan125    發表於 12-5-9 12:12
tkbaby  支持  發表於 12-5-9 12:04
眼訓  各位狗主請按支持  發表於 12-5-9 11:33

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

陳莎莎 發表於 12-5-9 10:47
樓主其實好明白有很多寵物嘅主人係會對自己嘅寵物視如己出,但請明白佢地始終係唔係人,你唔可以要求人地當 ...

你可唔可以解釋下"要幫狗狗戴口罩係尊重他人行為????"我好想知你地睇法!

march2012  chiMAb  發表於 12-5-10 00:01
mw1009  吾駛理佢,佢都傻傻地  發表於 12-5-9 20:48

水晶宮

陳莎莎 發表於 12-5-9 10:47
樓主其實好明白有很多寵物嘅主人係會對自己嘅寵物視如己出,但請明白佢地始終係唔係人,你唔可以要求人地當 ...

最後很想樓主你要明白,只要你&你嘅狗狗做好自己嘅本份,係絕對無人會歧視你地的!

我認為係要狗狗用口罩已經唔係一個尊重行為...

mw1009    發表於 12-5-9 20:48

水晶宮

Ms_Bear 發表於 12-5-9 10:56
講得好!

多謝!

水晶宮

引用:Quote:原帖由+八婆仔@+於+12-05-09+發表其

原帖由 alphabetagamma 於 12-05-09 發表
Bk好多憎狗憎到癲左咁的人你改變唔到佢地架
係!特別係要狗狗戴口罩原因,隻狗無喇喇會咬人?

我好想知,點解隻狗會咬你lor

mw1009  可能同個樣有關  發表於 12-5-9 21:04

水晶宮

引用:Quote:Nokkk000+發表於+12-5-9+11:13+因為

原帖由 rabbit75 於 12-05-09 發表
我次次去沙灘都會見到大狼狗(或者大型狗隻)無口罩,無綁繩(有頸圈),係沙灘奔跑,如果係私人沙灘都係 ...
你去邊個海灘?如果係政府屬下海灘一定唔俾狗入,職員一定趕!

如果你去無人管理海灘就無人理狗狗入唔入

水晶宮

引用:我夠好驚d人發癲咬我啦..佢地唔帶口罩??萬

原帖由 shannnb 於 12-05-09 發表
我夠好驚d人發癲咬我啦..
佢地唔帶口罩??
你講得好好!但世上好多無知的人

因為開post , 係我仲好鬧!

水晶宮

引用:Quote:木土土+發表於+12-5-9+11:58+狗真係

原帖由 shutupmate415 於 12-05-09 發表
「唔好過去,狗會咬你」,我唔認為有mug問題 - -
咁樣講小朋友咪從細灌輸狗等於咬人的動物呢個CONCEPT囉 ...
完全認同!

水晶宮

陳莎莎 發表於 12-5-9 11:16
你唔係唔知點解要幫隻狗帶口罩同埋幾時要帶呀?我試過幾次就係因為你地哩d唔負責嘅行為令到我差d比隻狗咬傷 ...

我真係唔知WO....

法律有規定?

而我係屋苑用口罩,只係滿足其他街坊的要求.....

對我而言,狗狗係用個條脷透氣,何苦要扎實佢個咀?

因為你地認為佢好惡.''可能",'點知會唔會咬人'?

如過你可以取出具體証明我隻狗狗係會咬人,OK,我願意用.....

還有,"你地哩d唔負責嘅行為"....請問你是否話我?

請問你從邊方面見我,証明到我做左一D係你眼中,被形容為"你地哩d唔負責嘅行為"?

我想你知,你呢句回應對我人格係極大侮辱WO.....點解你會禁講野....???

水晶宮

alphabetagamma 發表於 12-5-9 12:32
錯的不是你嗎? 你唔睇住自己個女, 點解同隻狗唔熟又去搞隻狗, 你試下你去搞個三唔識七的紋身大漢呀. 用手篤 ...

你比喻.得好好..."你試下你去搞個三唔識七的紋身大漢.......""

水晶宮

http://www2.mingpaoweekly.com/contents/?id=2826&page=2

如果你要 學習愛。明報第2119期封面故事

除了四種格鬥犬和被裁判官因該狗過去攻擊事故而評定為危險狗隻之外,香港目前沒有法例規定所有大型狗隻出街都必須佩戴口罩,但坊間仍有一些不養狗的人,錯誤以為凡大型狗隻都必須戴上口罩。

香港狗會主席林漢環多年前上立法會,以專家身份解釋何以大型狗隻只適宜上繩而不適宜戴口罩,結果成功說服議員通過豁免凡大型狗(二十公斤以上)都必須戴口罩的「坊間想法」。不過,當時林漢環講話中最令人印象深刻的反而是以下一段:

「大家有沒有看過這些景象?在一個公園裏,在一大片草地上,孩子擲出飛棍,和狗在一起,跟狗一起跑……這些景象大家希望以後再也看不見嗎?」

說理以外,林漢環動之以情。「如果狗隻都戴上口罩,那代表什麼呢?那其實是一種社會教育,是一種暗示,告訴孩子,狗不是我們的朋友,狗是危險的,狗是咬人的。」

水晶宮

BabyChristy 發表於 12-5-9 13:37
咪傻啦..LIKE狗的人視如己出家, 你咁講會比人圍插

你的意思是甚麼?唔明白,可否詳細解釋?

水晶宮

回覆 shin08 的帖子

多謝你理性回覆.由始至終我無迫人喜歡我隻狗,又或者唔比人怕我隻狗....

但係我想POINT OUT 一點係HK養狗狗就好似要低人一等,面對許多無理指控並且無限被放大....

其實當有陌生人願意主動接觸/欣賞/接納我家狗狗,我地做主人開心都來唔切....

事實上你怕,你驚....唔緊要....但唔好對我地作出一D無理要求同岐視.....

有D朋友,成日引用一次幾次經驗,就以偏概全所有狗狗同狗主都唔係好人,會咬人.....

我地狗主好難過...

加上我日日面對一D無理指控,行為同厭惡眼光...難過得要死.....

已經屈服---用口罩...

已經禮讓---比街坊行COVER同用LIFT先...

禁都唔滿意..?

不過你回覆同某幾位朋友回覆,讓我知道唔愛狗狗唔等於憎死狗狗....

明白生存係社會上係要互相遷就,接納並包容....

多謝你明白!

水晶宮

回覆 陳莎莎 的帖子

點解你回應......禁負面...?

水晶宮

陳莎莎 發表於 12-5-9 13:53
樓主一路睇你嘅post 覺得你嘅回應都幾偏激,其實唔洗咁惡嘅,你咁唔客觀只會令人對狗主反感,你要愛惜保護 ...

吓你偏激D......

你未覆我個句說話係唔係話緊我WO?

水晶宮

nn010 發表於 12-5-9 14:00
狗就係狗 人訧係人

你要求人地對你隻狗好似人咁, 要求太高了.

我幾時有要求人家對我狗狗好似我對自己狗狗禁好?

請舉例說明之!

水晶宮

陳莎莎 發表於 12-5-9 13:59
唔係我負面,係你當局者迷姐!

你仲未答我你係唔係話緊我呀..

"我試過幾次就係因為你地哩d唔負責嘅行為令到我差d比隻狗咬傷,"

呢句說話係你講的,點解你要話我,你有任何証明嗎?

水晶宮

Maggie518 發表於 12-5-9 14:04
睇咗咁耐發覺,其實好多人係唔識同狗相處,所以有多問題發生,建議有時間睇吓 ceaser milan the dog whispe ...

係..好多人有誤解..所以我成日做好自己..等多D人明白...

為狗狗爭取最大空間....!

水晶宮

nn010 發表於 12-5-9 14:07
我問你,如果我有日同看更講,請XX室個位女士戴返個口罩,佢個樣好衰,好惡,唔知會唔會咬人....你有咩感受? 我 ...

對對對...我只係比較....我並沒有要求...你分別到嗎...????

milktealai  樓主, 辛苦你喇~  發表於 12-5-9 14:23

水晶宮

其實係屋苑內如果有小朋友想APPORACH我隻狗,問準左佢地家長,我會比...

我仲會教小朋友點比小食我隻狗....

又教小朋友對狗狗講SIT HAND DOWN UP STAY 指令.....

當然我以上講訓練係屋苑以外地方進行....

首頁

尾頁

跳至