親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

可能因為太遠期,現在看大部分酒店明年暑假房價都不算便宜,訂房網站優惠碼多數只適用至3月。原本只是隨意看看,竟然見到心儀的酒店在Trxp.com房價不錯,加上現在訂滿$600、$1,200和$2,400分別減$60、$120和$240,就訂了2間可取消的。請問大家有沒有用Trxp.com,入住曾否遇過問題?之前見有劣評,但又有些人話okay,不知是否靠得住?謝謝。

男爵府

eziznw 發表於 18-10-9 19:55
布吉暑假係淡季,唔洗咁早買。我通常5月先慢慢睇。

Trip.com,如果怕會被取消訂單,有保險買的。事關今年 ...

謝謝你的回覆。你是指經Trip.com買旅遊保險,還是專門保障訂房被取消的另一種保險?是不是要訂房一併時買?既然已經幫你再訂更高級的房間,為什麼還可以全退款?這個保障真的不錯啊!

男爵府

eziznw 發表於 18-10-9 20:39
是,我講得唔好,是經過trip.com買旅遊保險,是訂單3%或5%(唔係好記得)。佢話如果冇經佢哋買的保險,如果 ...

明白了。

男爵府

eziznw 發表於 18-10-9 20:50
同埋trip.com職員話,如果佢哋網上寫的入住policy同去到酒店有出入而須要補錢(如小朋友係佢哋網上寫明免費 ...

原來可以這樣。

男爵府

eziznw 發表於 18-10-9 20:57
我哋暑假被取消時我哋身在星加坡,果時我哋都幾徬徨下! 但又諗唔到佢哋好細心幫我哋解決問題,通了一個鐘 ...

是的。

男爵府

無話可說 發表於 18-10-9 22:42
布吉大把酒店,暑假係當地雨季,半年前訂已經可以了

好的,謝謝你。遲些我再查看一下有沒有更好的選擇。

wcpcelia    發表於 18-10-10 10:23

男爵府

忌廉寶寶 發表於 18-10-12 03:00
另外想問邊度睇到book滿幾錢就可以減?我唔見到呢d資訊,到禁book都冇減比我
...

經app訂才有這個優惠,登入之後房價會比未登入便宜,按預訂便自動apply折扣。

wcpcelia    發表於 18-10-12 10:42

男爵府

忌廉寶寶 發表於 18-10-12 02:35
謝謝分享!我岩岩就係1516喺trip度book定官網
Trip比官網平4千幾in total(我只係保守估計,因為trip係即 ...

我訂房時也不見有買保險的選擇,或者是我當時沒有留意到?

男爵府

coldmilktea 發表於 18-11-5 08:36
樓主買機票幾$?我留意梗…

我們一行六人,行程為 “香港>布吉>清邁>香港”。因為等廉航特價,人多要分批買,去程機票完全未買到,回程暫時買了兩張,反而中段就買齊了。

8月下旬的機票,價錢如下:
香港>布吉:未買到
布吉>清邁:Air Asia 6人連70kg行李,HKD2,101
清邁>香港:HK Express 2人連20kg行李,HKD1,021

男爵府

SJ6 發表於 18-11-5 11:47
我都買左出年暑假尾既布吉機票 但未開始搵酒店

請問你買什麼航空公司,價錢如何?

男爵府

SJ6 發表於 18-11-5 20:23
我買八月尾uo
今日做去程$1
我二大一細來回連稅$2400

價錢不錯啊。

男爵府

我更新一下,暫時機票和酒店的價錢如下。希望大家可以分享其他入住過又覺得不錯的酒店選擇,謝謝!

2019年8月下旬的機票
香港>布吉:[未買]
布吉>清邁:Air Asia 6人連合共70kg行李,共HKD2,101
清邁>香港:HK Express 6人連合共80kg行李,共HKD3,555

酒店共11晚 (2人入住,包早餐,連税和服務費)
布吉3晚:Cassia Phuket,水景套房@HKD409/晚 (可取消)
布吉2晚:Outrigger Laguna Phuket Beach Resort,湖景俱樂部房@HKD580/晚 (包club lounge access,不可取消)
布吉1晚:Phuket Marriott Resort & Spa Nai Yang Beach,Pool Access Room@HKD1,185/晚 (可取消)
清邁3晚:Thai Akara Lanna Boutique Hotel,Superior Room@HKD637/晚 (可取消)
清邁2晚:Na Nirand Romantic Boutique Resort,Lanna Deluxe Room@HKD968/晚 (可取消)

adrio    發表於 18-12-24 10:31

男爵府

更新:改訂了Splash Beach Resort

香港>布吉:[未買]
布吉>清邁:Air Asia 6人連合共70kg行李,共HKD2,101
清邁>香港:HK Express 6人連合共80kg行李,共HKD3,555

酒店共11晚 (連税和服務費,2人入住1房價錢,Splash除外)

布吉3晚:Cassia Phuket,水景套房@HKD409/晚 (包早餐,可取消) << 已取消,改訂Splash Beach Resort,3-Bedroom Residence 6人入住@HKD1,224/晚 (包早餐、water park access,不可取消)
布吉2晚:Outrigger Laguna Phuket Beach Resort,湖景俱樂部房@HKD580/晚 (包早餐、club lounge access,不可取消)
布吉1晚:Phuket Marriott Resort & Spa Nai Yang Beach,Pool Access Room@HKD1,185/晚 (包早餐,可取消)
清邁3晚:Thai Akara Lanna Boutique Hotel,Superior Room@HKD637/晚 (包早餐,可取消)
清邁2晚:Na Nirand Romantic Boutique Resort,Lanna Deluxe Room@HKD968/晚 (包早餐,可取消)

男爵府

cathy_ng719 發表於 19-2-7 00:56
我住過Outrigger, Katathani 同 Anantara, 三間不同沙灘, 都係我事前做足功課揀嘅, 睇酒店環境周Outrigger ...

請問你覺得這3間酒店的早餐如何?我幾年前住過Outrigger,早餐一般 (不是特別好);若在Club lounge吃會比較少人和坐得舒服,食物種類卻比主餐廳少。

男爵府

回覆 20080909 的帖子

更新:買齊機票及改訂了Splash Beach Resort

香港>布吉:[未買] << Air Asia 6人連合共75kg行李、劃位,共HKD6,439
以上3程機票平均每人HKD2,016,比預期貴。

酒店共11晚 (連税和服務費,2人入住1房價錢,Splash除外)

布吉3晚:Cassia Phuket,水景套房@HKD409/晚 (包早餐,可取消) << 已取消,改訂Splash Beach Resort,3-Bedroom Residence 6人入住@HKD1,224/晚 (包早餐、water park access,不可取消)
布吉2晚:Outrigger Laguna Phuket Beach Resort,湖景俱樂部房@HKD580/晚 (包早餐、club lounge access,不可取消)
布吉1晚:Phuket Marriott Resort & Spa Nai Yang Beach,Pool Access Room@HKD1,185/晚 (包早餐,可取消)
清邁3晚:Thai Akara Lanna Boutique Hotel,Superior Room@HKD637/晚 (包早餐,可取消)
清邁2晚:Na Nirand Romantic Boutique Resort,Lanna Deluxe Room@HKD968/晚 (包早餐,可取消)

男爵府

Lqueenie 發表於 19-3-23 13:31
你訂splash beach resort好抵,官網訂?

Agoda訂, 已和酒店再確認。我訂時Agoda比官網還要便宜。

男爵府

tabo817 發表於 19-4-11 11:44
請問有冇清邁酒店好介紹?

清邁我只去過一次其實不太清楚,去年入住過的古城四星酒店現在加價太多不建議了;今年訂的兩間(看#52)網上評論不錯地點又是我想住的所以試試。我覺得如果各大訂房網站評分接近9分或9分以上的都不會太差,你可以參考一下。

男爵府

tabo817 發表於 19-4-16 10:02
回覆 20080909 的帖子

Can you share your plan to me?

Not much planning, thinking of including the following:

Phuket: Splash Jungle Waterpark, Phuket Town, Central Shopping Mall, Lemongrass House, Phang Nga day tour, hotel facilities, etc

Chiang Mai: spa/massage, Queen Sirikit Botanical Garden, night markets, hotel facilities, etc

首頁

尾頁

跳至