自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

到~~~~

侯爵府

原文章由 xeniayuen 於 08-3-13 13:56 發表
我又UPDATE 下我既資料先.
G1133XXX..(申請時3人擴展市區)
03年入紙
04年頭收藍卡
06年(唔SURE)轉市區
07年3月審查衰咗(爆額)
07年11月恢復申請
08年2月審查加埋奶奶名
08年3月(今日)打去問,佢地既STAFF話初步OK,等 ...

我有個問題呀..

你係恢覆審查之後,到審查個一日先加你99個名上去呀?

侯爵府

原文章由 xeniayuen 於 08-3-13 14:11 發表
我恢復咗之後,1月想加奶奶名,SEND晒D野去..跟住房署D STAFF話因為接近我審查既日子,所以到時見主任先一次過做...

OIC..

因為我都想加我哥哥個名,但係而家加,又過額.咁岩佢失業,我5月可以恢覆審查.我仲諗緊邊個時候加佢個名..因為到審查個日又要唔過額.好煩..好復雜...

我又唔想我哥為咗我唔做野咁多個月....

侯爵府

原文章由 xeniayuen 於 08-3-13 15:10 發表
審查既時候係計返前6個月...

若果到審查個日佢都仲係失業(over 6個月以上),咁又加唔加得呢?

侯爵府

原文章由 NAMNAM媽媽 於 08-3-13 15:36 發表
Kakalok,咁寄左去,會吾會寄回給我架?我現在只是申請,不是審查喎!謝謝你的回答!

我諗kakalok get 錯咗.

只要寄最last個個月既statement去就得勒..copy 存褶最last pg就得.

侯爵府

原文章由 Kakalok 於 08-3-13 15:51 發表

你哥哥本身有無公屋名 / 物業
呢點要注意喎
if 佢起審查前6個月無入息的話
咁當然加佢名無問題喇
加多個名...間屋都配大d 喇

我都想加個名呀...因為我個額超左幾百蚊
可惜我無名可以加 ...

佢同我一樣乜q都無...

就係因為想攞大d..我想要蝴景邨(希望特快可以chose到啦)...但好似係3人以上先攞到(呢個我firm唔到)..我又唔想住蝴蝶邨(雖然係正隔離.),但因為真係超細...細到放唔落張雙人床.

唉..我又要近返外家,所以只有呢個choice.

正正而家我哥又係單身+失業..梗係順勢加埋佢個名啦.

侯爵府

原文章由 Kakalok 於 08-3-13 16:26 發表

無問題呀 ~ 可以照加
另外 ~ 特快會唔會係d 唔好既屋呀?

有部份會係囉..但唔係全部..我諗就算我審查時同主任講話想要個到,都好大機會得..因為無咩人會choose個到..

侯爵府

原文章由 Kakalok 於 08-3-13 16:38 發表

祝你好運呀~

我宜家就日日坐起度....等........
等半年凍結
我宜家最想快d 收到房署話我超額既消息
等我可以安心咁起度等

多謝呀.

我記得12/4日做審查,封信就寫12/14 fail. 兩個wk就已經收到封信.
起初諗起碼半年,所以頭兩個月都無乜點諗...但而家越黎越心急..進入緊倒數. 今日岩岩過咗3個月...仲有3個月....

侯爵府

原文章由 Kakalok 於 08-3-13 16:56 發表

你仲有3個月~好快到喇~挨埋佢

我半年無做野喇...宜家仲要等多半年
我住緊私樓~交埋租都無錢剩~6月到期...到時加租仲死
我日日留起屋企~唔想出街用錢
其實我想連電費都慳...但唔上網我會悶死
所以我好想搵野做... ...

咪係囉...BONUS又唔係年年都有..我上年既BONUS就係最多既一年,今年縮咗水啦. 仲有OT...又唔係日日都有得開既..點都有分旺淡季丫...踏正人地旺季黎審查...我個幾個月都有10晚8晚,O到1AM架...做到成隻狗仔咁先至過個幾十蚊...唉~! 個次真係好鬼灰架.而家岩岩淡季勒...好啦,又話通貨澎漲,人工又要追上通漲加多D...做咗咁多年低收入人士,終於望到大幅加薪...點知我為咗唔過額REQUEST公司唔好加咁多人工比我... 痴Q線架..

覺得好鬼灰囉..好似硬係有D野阻住我發逹咁...想揾多D$$都唔得!
但我唔會放棄攞屋架..我今年一定要搬到呀!

侯爵府

原文章由 Kakalok 於 08-3-14 09:40 發表

加油加油~ 為生活無法子
唔通真係為左層樓..供死自己咩
我成日都自己講~挨多一排好快好快~~

但我宜家又有d 擔心
如果我7-8月叫我老公自己辭職轉工
房署真係咁so ~ 只計新工唔計之前搵幾多? ...

直接打去房署問啦.

侯爵府

原文章由 renocheung 於 08-3-14 10:59 發表

今日多3張新相,差d磚先夠,叫左cf自己配,我到係39.76,都夠ga,不過個露台同走廊晒d囉, 宜家將露台間房,淨係放一張床咋(5'x6'),
厠所改細d,廚房改入口,出面整一間房,咁個廳就好大喇
http://picasaweb.google.com.tw/y ...

你個到都好大呀...但係個走廊位好WASTE呀.

侯爵府

all,

有無人知市區有無新樓呀?

侯爵府

原文章由 Kakalok 於 08-3-14 17:01 發表

Dear All,

大家咁好傾~
比d 正野你睇
想睇新樓資料~ 黎呢度睇 ~ 我搵得好辛苦架 !

http://www.housingauthority.gov.hk/hdw/content/document/b5/aboutus/ha/paperlibrary1/shc/SHC5007.pdf ...

我就係想揾呢D料啦..

我個日經過長沙灣見到新落成公屋,但又揾唔到料,唔知個條咩邨.
原來係元洲邨...唉..若果我繼續排市區..分分鐘有機攞到架喎.

最衰屯門又無新樓啦...唉!

侯爵府

原文章由 maisie123 於 08-3-18 14:07 發表
christina060630,
你係咪想要天水圍區??

有無人知天x邨係天水圍邊個位置呀?

侯爵府

原文章由 christina060630 於 08-3-18 14:43 發表

天 晴 邨係天悅輕鈌站對面

TKS呀...但係我都唔知係邊樹...

我諗應該都好入吓.

侯爵府

原文章由 christina060630 於 08-3-18 14:52 發表

都幾入下, 你可以睇下地圖
http://www.centamap.com/gc/home.aspx

TKS呀...都唔係最入個到...可以考慮吓喎.

侯爵府

原文章由 Kakalok 於 08-3-18 14:55 發表
如果咁好彩抽中高層向米埔
咁你有機會....對到呢個咁靚既景
係咪好靚呢

夠了....

流哂口水勒.

侯爵府

我想問...2個人攞唔攞到33.X 咁大既屋架??

侯爵府

原文章由 mic121 於 08-3-20 14:44 發表

派既應該冇可能!
反而特快就有d機!

其實係我想要湖景邨...但最細都33.x.. 我得2個人申請,
唔知有無機嘛..

侯爵府

原文章由 小小晴兒 於 08-3-26 11:09 發表
我啱啱有一個諗法:

就係如果收到有特快的信時, 我拿拿聲quit左我依家份工搵份唔過額的工作做, 因為我估由收到特快的信去apply到真係到審查的時候, 都應該有兩三個月

唔知咁樣得唔得呢, 同埋有冇人試過呢

因為如果 ...

話明特快,梗係唔駛2,3個月啦...

最快好似個零月左右...不過都要睇返你個no#前唔前...

首頁

尾頁

跳至