自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發現bk成日有人發帖鬧大6人鬧新移民,話佢地唔做野,旨意政府養,旨意排公屋,麥津貼物津貼都邏齊。
我覺得好奇怪,因為本人認識嘅708090年代嘅大六人過來都好勤力做野,做地盤做茶樓做超市做搬運…我講緊尼d系阿爸果代4050歲嘅中年男女多。
而似我甘嘅例子,阿爸70年代來港,我和弟妹80年代出世,甘我地仲計唔計新移民?我身邊這洋的同學朋友占多數,都是父輩祖輩由內地過來而自己在香港土生土長…我地都甚少回去內地,某d人好抗拒,某d仲覺得自己吾系中國人…
時至今日,我身邊所認識的新一批大陸移民,後生又有學識嘅有錢嘅,羅到香港身份證都繼續翻去大陸生活,對於佢地來講大陸的生活更舒服,我都吾知佢地拿個身份證為麥,有d沒學識沒錢嘅就選擇留底打工賺錢,因為尼d人系大陸唔知做到麥…所以,香港人見到的新移民通常就系尼類人?我身邊的狀況是這樣…我估…
但我真系未見過新移民落來唔做野等政府養,佢地系好勤力,乜工都做,唔明點解成日有人鬧新移民懶。你識嘅新移民同我識嘅新移民吾一樣?你的新移民親戚特別懶?
150個單程證每日批出,新移民越來越多,“香港人被溝淡”尼句真系成日聽到睇到。其實講到溝淡…妳同我都有份?點解要排斥?而且仲系自己中國人,如果換成韓國人美國人英國人,系埋無限歡迎?鬧梗同胞果d,你祖籍喺邊?

9588講左甘多,以上純屬本人所見所思…純分享。

ps:同老公多年前"回流”廣東經商,實行香港人“溝淡”大陸人政策…

帶定頭盔:我都反對無限甘批單程證,因為香港已經好逼…

複式洋房

zaza0829 發表於 16-12-7 11:43
唔好講舊時,你不如講下 2000年後落香港的新皂人吖,我見大把著到好妖豔湊小朋友返小學,唔知佢係咪經驗副 ...

你見親嘅都係?定係你覺得係?

複式洋房

kc_01k 發表於 16-12-7 11:51
其實想表達乜?

9588表下自己唸法

複式洋房

stagea 發表於 16-12-7 11:52
以70-80年代既人, 偷渡來港都願做願捱, 仲可以做老闆!
唔可以同現在相提並論!

甘我好慶幸自己啲親戚勤力。

複式洋房

Sumyeema1 發表於 16-12-7 11:57
此井不同彼井。

甘你又貓喺邊個井?

複式洋房

littlesister 發表於 16-12-7 12:16
新移民都好多類,好勤力又有,好鍾意攞著數又有,都識有香港人好識攞著數
...

至弊一竹蒿打沉船

複式洋房

自我見解,預左有反
我嘅point係佢地吾係好食懶飛,都有做嘢努力工作融入社會,你話生活習慣不同尼個真係事實,但都要俾人時間適應囉!你話佢妖艷又鬧污where又鬧⋯
不過學某jm話,歧視邊度都會有!正如喺廣東人都歧視梗外省人…冇得救

複式洋房

sabrina_cherry 發表於 16-12-7 12:39
厚多士 樓主你個名有殘體字既?

哇!你竟然識睇,比個叻你。

複式洋房

米米子 發表於 16-12-7 13:15
從來無人講過早一代既移民,係樓主幫佢地對號入座

你都好捉字蝨

複式洋房

豬吉 發表於 16-12-7 13:08
喺度鬧鬧鬧班人可能自己父母都係大陸落嚟
係面書有個舊同事仲喺度鬧叫班大陸人返上去,但佢自己係大陸落嚟 ...

勁多羅湖聰湖北奇

複式洋房

米米子 發表於 16-12-7 13:25
我無捉你字蝨,係你頭嗰段已經將早一代移民同新移民溝埋黎講。

我講梗自己背景,你要話我溝埋都冇辦法

複式洋房

幫新移民講說話原來會惹甘多人發炆盞
香港人輕鬆d啦⋯⋯
多得某政黨吾來都來左甘多,河蟹~二三十年后埋又係一齊喺公園捉棋丶喺茶樓嘆茶~

複式洋房

cudy119 發表於 16-12-7 13:31
睇你唔順眼就係唔順眼
理得你新香港人 美國人 印度人 定外星人
點解人地會睇你地唔順眼

要做到俾你睇順眼⋯

複式洋房

幾個話羅綜緩夠錢番去買樓嘅jm又講我知…究竟一個月綜緩可以拿到幾多錢?講到來到羅嗮d綜緩番大陸買樓⋯⋯一個月有幾多萬羅啊?
知吾知依家大陸d樓幾錢?
依家喺广東二缐城市嘅住所,細三房仔都講梗三百幾萬人仔,雖然比香港便成半,但你話要靠羅綜緩返去買樓真係自己同仔囡吾食吾住靠呃都吾知儲幾時。
我見羅身份證後打工賺錢返去買嘅就多!
講嘢公道d,吾好聽人UP就當係啦!

複式洋房

yahho 發表於 16-12-7 15:42
同意
樓主用依家既蝗蟲同舊時黎香港肯拼博既新移民比真係侮辱哂後者
...

我冇比較,同埋我覺得你一句皇蟲仲侮辱多d⋯

首頁

尾頁

跳至