跳至

首頁

尾頁

大宅

1. 這位dabbiechung, 應該是2D 班的家長哩...!!:)
2. 你好, 其實我兒是同你同一班, 但最近聽我兒說不見你的女女番學, 那應該是轉了校才會那麼勇敢出來說?
3. 你的擔心, 我也擔心, 但當我向我兒了解過事件後, 又發覺沒有什麼大問題
4. 我仔說: 其實所謂給洗手間証, 是給一些真正有需要去洗手間的同學去, 那他亦未曾被老師REJECT, 或是真的在非去洗手間時間內要去的話, 老師會給予的..
5. 不過, 我都有過我個仔兩招, 我想這老師要派洗手間証是因為可能有些同學不守紀律(一人犯錯全體受罰), 所以導致這樣
6. 我提醒我兒子, 如果一旦是很急要去洗手間, 一定要勇敢舉手, 否則弄濕了課室便給老師更麻煩了

7. 至於你說的課程深了, 我又不覺, 二年班一定深過一年班, 何況現在連乘數表都不用背...(我兒都未識,說老師冇叫), 英文也是IN ON UNDER...

8. DABBIE, 你可能太緊張你的女女了, 學懂放開一點, 小朋友要在學懂解決問題, 一個人解決又好, 與同學仔一齊商量怎樣去KO 問題也好

9. 學校人事變動, 我便這樣睇, 1997年做老師及政府工是鐵飯碗, 是實現在已不是了...>< 近十幾廿年的老師/同事其實都是合約制, 人事流失大無可厚非, 老師也是工作一份! 那兒好便去那兒!(本人也是在教育機構做了很多年, 這個轉變不是只有惠州才看到, 其實很多中學大專及大學, 情況也是一樣>.<)

希望你女女能在新校有更適應的生活罷

大宅

回覆 dabbiechung 的帖子

呢首歌我亦想點比你

Sam歌 Feat 咖啡因公園@Coffee&Tea [Official] [官方]
作曲:C君
編曲DJ Tommy、咖啡因公園
填詞:農夫
監製DJ Tommy

*當初聽Sam哥嘅歌教我做人
點知家陣好似都唔係咁唸
再冇鐵塔凌雲 邊有人肯沉默是金
日本娃娃冇咁流行

我細細個 阿爸晚晚猛播
Sam哥嘅歌我聽咗太多
但係到我大個
同一套見解 而家乜都變晒
以前話 沉默是金
我驚我轉頭俾人鬧鑊甘
你話笑罵由人 因爲真永是真
而家唔出聲啲人會好易憎你就真
沉默唔係有胸襟 沉默唔代表中肯
尋日先俾人話我唔夠勇敢
以前你話過 咪移民 咪去外國做二等公民
而家每年多幾千人好兇狠心諗梗係争住鬆人
唔係啲生意佬要去外國進軍
係啲小市民對呢度冇信心
學生哥 好温功課
而家學生多 更多功課
驚輸在起跑線
童年得考試同測驗
贏咗學分 輸咗童真
Sam哥都估唔到個世界會變成咁

Repeat *

鐘意聽歌都聽過sam哥嘅歌
今日再encore 都覺得正喎
係時代已經變咗
定係嗰一個香港已經唔見咗
仲邊有財神到 搵錢要依正路
拿拿聲走去搵嘢做 就買到樓 嗰個莫大毛
而家要搵錢要博大霧
太正路 聽訓馬路
你今日冇 將來都冇
想買個窗台都要靠父母
現實唔理想咪索性講理想唔玩半斤八両
唔怕波士癲過雞
因為 好多時係d人炒老細
講真 身邊人 仲邊有你講嘅香港心
鐵塔凌雲 只係奇聞
個個放假都plan旅行
除左流感 就係遊行 冇香港人想留多陣
歌神
有冇可能带我返番去你以前嗰陣

Repeat *

嗰陣沉默是金
家陣誰還未發聲音
嗰陣冇時莫強求
家陣時時有訴求
嗰陣日本娃娃
家陣gam sa ham ni da
嗰陣半斤八両
家陣要搵理想
嗰陣十個女仔
家陣港女咪制
嗰陣搵錢依正路
家陣有錢好霸道
嗰陣做人要識do
家陣做人要識do do

大宅

家長其實你常掛著咀邊的學校改變及對學生態度, 其實每間學校都會有變更

你可不可以用一些實質的案件說這學校的問題, 如有,請你理直氣強壯地清清楚楚將個事綠講出來, 如下:

- 時間
- 地點
- 事件
- 調查(例如: 是否有大部份學生都認同你的想法)
- 結果, 對班學生影響(好影響, 壞影響)

嘩!!! 今次你講你的感受,絶對地傷害了現在就讀惠州的小朋友, 損害了學校的形象

學校的公關災難!

我代全體惠州學生及老師多謝你了!!

言論自由你說什麼都可以, 但你講的事情要有數據,有point才可!
任你up,但請顧及up完的後果才是大戲

重申, 我真的不覺得本人兒子於今年小二班有任何的不满,不快,被壓迫
只有開心快樂! 最多是掛八號風球個假期功課勁多左...

大宅

家長我建議你真的找一找教育局,以下為
教局的
公營小學學額空缺情況http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/sch-info/sch-vacancy-situation/primary-sch/index.html

東家唔打打西家! 有人話腦細好, 有人話個腦細衰到貼地, 真係要當時人才知
學校生活艱難, 日後出來工作面對公司腦細更難艱
學校規距多多, 日後公司制度更另你抖不過氣
學校拿牌去洗手間只是discipline training, 日後出來工作腦細要每去一次洗手間都要log 簿
強烈建議你試下去上述網址去找下有沒有一間小學適合你的理念(想信全港三四百間小學實有一間適合你,不過提提你,小學完又中學中學完又大學跟住又搵老板,未必範範都適合你)

家長, 你太過把你的小女兒溺於溫室中了
你放鬆一點, 對你,對你家庭, 對你女兒成長更好
你的對女兒的教養態度相比學校對你女兒的教養方法更為重要(學校只給予學生知識,基本做人道理等)
你更重要

我一把年紀,現代學生相對於以前的年代,現代的真是過度呵護了。我還記得當時我唔合格一分,要留堂,便用一把2尺X2CM厚的啡色亞加力膠重重打一下(每不合格一分打一下),集隊同隔離同學吹了一句水,便被風紀捉出去罰企(成間學校的學生排著隊上課室時對對眼望著我,面都冇.....)!上堂玩手指又被老師罰企唔比小息(莫說要去洗手間了)!便是這樣,長大了學懂了忍耐!學懂了珍惜!

現代,我兒額頭有一粒蚊爛,"失"蓋損了一達,老師又打來問候我發生何事!本人感覺實在太跨張!如你對惠州的規距覺得另你對女難受,你實在害苦了她們,將來她們便抵受不到外出的風吹雨打了,救命了

我相信,學校不會ignore 你的case, 因為呢個是既定程序,收到家長投訴校方一定要處理!
望校方不會因為一些無意義的投訴而作出為無意義的改變

我希望學校是教出好的學生、有耐力的學生、能抵受錯折的學生,會懂珍惜生命珍惜現在的學生!

大宅

今日下午, 惠州小學校長、副校、課程主任家長會主席等都有出席專為2D 班的家長會,也有出席。

或者在此概述下今日的議題 (如有錯漏請更正)

1. 各科老師 包括中英數的上課時詳細流程 (係畫公仔畫出腸那種)
2. 針對最近家長的投訴(重點來了, 如與會者看過有錯漏請更正), 包括:
 解釋為何會中文會跳課程教學 為何不是教完第一課便第二跟住第三…
中文科主任說校方其實會先看整體課本的內容才作出適當的次序調整
 解釋為何英文會用了公開大學的課本而不用惠校自己製學的一套
 解釋為何某一小息需要學生有准許証才可以洗手間
 為何今年的小息及午飯時間表與往年有不同
 為何課堂分配與往年又不同

校方解答:

校方逐一詳細解釋每個投訴, 理由亦好充分

跳課教學是因校方經過詳細了解該課程內容後, 發覺如果那一課與某一課連續教時會另學生易於吸收, 放是某些課程不會使用循序教學方法, 導致另某些家長誤會學校加快了進度.

至於為何用公大的課本, 是原因發現上年所使用英文MODULE BOOK其實與教局指定的課程範圍有點不適合,所以今年便用公開大學的課本, 強調課程主任校長等亦會不停REVIEW 課本內的內容.

某小息准許証只是希望學生守番個DISCIPLINE, 同埋這個小息只是一個輕吃小食時間,每日有唔知幾多個小息其實學生是可以自由出入, 最重要, 其實學生在課堂上課時有認真需要去洗手間時, 只要舉手要求便可, 沒有說不比學生去洗手間咁冇理

至於最後那兩個問題答案, 都是如一般學校、公司的每年評估, 覺得應改善則改善, 我只記得副校(好似是) 說, 因為留意到學生於往年,可能有一些學生沒有吃早餐上課, 導致上課時胃酸而肚痛, 所以今次希望調節下個食飯時間,小息時間, 可以另學生有得在適當時間有食物落肚)

Q&A環節
Q1: 家長問有關導修堂做功課問題, 那位家長其實主要希每天的功課能於校內完成到幾多就幾多, (這位家張應該是lazy parent , 似我)

Q2: 有位家長說了很長篇的問題……內容大概是希望老師笑容多一點(我現在教書已轉為服務行業~賣笑), 因他發覺接兒子番學時老師唔笑…..

~完~

 回顧這場家長會,校方已好詳細去解釋每一個你們擔憂的問題, 而樓主我真的沒見你(你們)發一句聲喎,反而你在網絡世界說了那麼不concrete的投訴,今日坐埋一齊咁好機會,那為何你不concrete 的說出來!真不明你用意!

 今日與會的校長、主任及老師,他們每人都好用心咁向家長們去解釋每一樣學校事情、你(你們)的投訴!你(你們)應要感恩!
 你(你們)知不知道最受害者是小朋友了。如是最終都沒有轉校念頭,那盡快要小朋友復課了!

 校方多次重申其實佢地都要依EDB的指引, 校方只能於EDB的框架內作靈活的課程修改, 其實我覺得在全港的津小,惠州已是一間輕鬆快樂的學校了。

 至於說老師要笑容~我"真的忍唔住笑"。Anyway, 時代變了,教育團體也要做好自己公關,建議校方加設一個外務部(講笑)

 我想藉此溫馨提示惠校老師對學生們應笑則笑,應嚴則嚴。尊師重道是永恒不變的, 即使時代變了也不能變為家長主道。教師是有尊嚴的被尊敬的!!!!!

大宅

其實今日聽校方 講你的投訴,其實只是小事數則, 每間學校都會發生, 卻給你們做大了個問題, anyway,望你們見好就收, 面已比足, 收手, 快請你們的子女回校吧了
我兒子也說很掛你這幾位沒上學的同 學 (真心的)

大宅

回覆 傻婆Elaine 的帖子

大宅

傻婆Elaine 發表於 16-11-12 01:39
講真.我孩子都係在惠校讀緊,有初小有高小,我兒子也讀了幾年了,兒子是較特別需要多支援那類型的學生,之前兩 ...回覆 傻婆Elaine 的帖子

相信你應是2d班的x洛媽媽你小朋友是學習障礙的學生
我個仔小一至今差不多被安排坐在你個仔附近
我想同你講就說一年班時,我差不多每晚都聽到我仔說今曰x洛在堂上訓地下,自己捐入櫃內 又突然企起身大叫,又好多次仲用鉛筆去督我個仔個頭,用腳踢我個仔。。。。。。。我個心其實好痛好痛好想去信叫學校不要安排我仔同你仔坐

但因我希望要我仔學習包容及幫助別人,我便不出聲

總之每天放工後我會問我個:"點呀!今曰x洛仔有沒有出奇的行為呢?"(其實我目白的只想知我個仔有冇比x洛欺負比他打,我最怕是x洛筆 去 督 我個仔個頭)

你,今天竟然大大聲聲去說學校不是,你清楚否你仔在學校周圍打人周圍去嚇d同班同學,連跟著你個仔的老師都被你仔又打又踢(我仔說)

你有冇想過學校己特別有專人老師Take care x洛,你身在福中不知福
你太過份了

你要學校要怎去服侍你個仔才satisfy your need

我們很想與你們共融無分彼此從而另sen小朋友可以與一般小朋友無異

可惜便是一班自以為是 不愛珍惜現擁有的家長

做了損人不利己的行為

你究竟想點

大宅

回覆 傻婆Elaine 的帖子

自討苦吃,不小事化大,便沒有今天的事有心人知有心事 無心人便不知究竟何事

呢單投訴已被傳到街知巷聞了,我說的某人我只知是有攪今次事件的其一家長
害到自己兒女沒得上學之餘自己又無一得利,我們無孤家長被成為配角

大宅

1. 那你認為怎樣寫才可表達「所有教員」?
2. 你何以認為是三數個宋代親信?
3. 家長你當日2D 班的家長會你有出席的, 副校長在場的, 她怎可能不知事情
4. 梁振英,政府高員最多都會寫政苦/消息發言人於網上言論, 那校長身份一校之首怎會在unoffical 的討論區出現呢?
5. 重述, 家長你都有出席2D 班家長會喎, 我又不聽到你有發言的一批, 為何當日在會上你不發言, 而在此不停攻擊學校, 對你有益處!
6. 樓主是誰, 眾投訴的家長已講到很白, 傻都知道是邊數位家長
7. 什麼教育界敗類?你咁都講得出, 家長你的修為已表露無遺
8. 宋校長往績我不想理會, 只會向前看, as at now 除了你們幾位, 沒一家長覺得不妥
9. 一拍即合一拍兩散, 應該不是由你評論, 你只是家長身份
10. 家長你提出什麼意見? 可以在下述說一番, 願聞其詳

家長, 大家成年人, 理性一點, 別在雞蛋殼上挑骨頭執別人字粒, 這對事是無補於事的。

你這樣在網上交吹, 別人看的只是覺得你發爛, 對事件一無好處!

我曾講過, 如投訴是有理據與學校不能溝通的話, 請向教育局投訴, 相信我們的政府, 教育局, 均為一個良好的平台去處理學校與家長的糾分。不要在網上不負責任地去人身攻擊學校。

大宅

嘩又黎!!

如上述樓主說, 惠校的確是培育了不少好學生,發掘了不少學生的興趣, 也得了獎

我小朋友, 不用補習不用功課班, 老師愛錫悉心教導, 學習輕鬆, 我們雙職回到家不用日日為做功課而打扙。最重要的, 小朋友每日回家都有學校新趣事與我們分享! 日日笑著回家!

Samboma, 你說的事, 你根本虛構, 我要在此逐點逐點向你反駁:

10月頭已有閱讀理解 <------ 一至兩小段的閱讀理解咁都唔得呀? 那一間小學不是小二都有小小閱讀理解呢? 請提出

優十三式沒有<----
我間唔中檢查小朋友功課, 是有架播!

死板的默書,急進的課程<----
背默課文, 創意默生詞, 自創到幾多就加幾多分...有何問題, 仲可以自作生詞來加分, 怎死板?
惠州只有默書考試, 沒有測驗, 最近仲好似說話將平日默書分用於考試分平核

急進課程, 聽聞是有家長希望XMAS 假不用為1月考試而溫書, 所以要將兩試考試谷於XMAS 假前.....!! 你知道嗎?校方是回應家長訴求!!
(備註: 下一考試已是三月, 那我可以投訴校方為何又隔咁耐才考!!)

小一TSA補充⋯<----
這本野, 上年做的, 今年小二自教局指引及全港家長回響後已沒有了, 及
我記得, 我仔小一時, 一個EXERCISE 內假設有10多題, 當中可能只有一題是較深的, 如我發現我小朋友唔識甚至我地看不明, 我就寫上"題目太深, 放棄不做"!
that is! it is simple, 家長們不用去迫仔女去做, 不用迫自己去解到條題為止, 唔識咪算, 本書又不是惠州出版, 是外購回來!! 家長, 係你迫自己迫你子女去做! 你咪攪错

我個仔完全唔想做功課,係超抗拒地大喊、瞓地、發脾氣⋯我在家嘗試用不同的方法鼓勵和吸引他完成功課,但都不得要领。<----
Samboma,你一定是怪獸_家長了,小朋友越威迫越抗拒,此道理你不是不知道嗎?係家長你迫到個仔見頭條...不是學校
你這種態度, 害死你小朋友

我小朋友沒有抗拒做功課, 沒你說的這樣! 每晚做完功課都是仍大把時間煲劇, 玩親子遊戲等
(我地是雙職家長, 每晚也要6時之後才回家開始看功課, 都攪得掂冇難道!!)

體罰制或去完洗手間要罰企<----
不要輕描淡寫便算, 你要具體講怎樣體罰, 怎樣罰企
例如: 你小朋友在洗手間洗手時用故意弄濕地下及另同學滑到, 那如是這樣, 老師仍不能向你小朋友作出一些懲罰, 呢一刻唔教幾時教?? 等小朋友訓醒才教佢呀 呀家長! 我好想問番你!!

體罰制 -<----
你知不知道你在網上胡亂說話, 你都可以被告誹謗!! 拍下手仔又叫體罰制呀????請講得具體一點, 謝

屋邨學校<----一
其實根本介意, 你其實不應轉這間新津校, 應該自已開間學校去教自己小朋友

學校的名氣差<----
嘩, 惠校拿獎無數, 有實質數據的!請上校方網頁一看
而升中也不錯, 你怎得來名氣差! 是你不能與校方共融, 吃不到葡萄罷!

總結, 我在此說不是說惠州特別好, 我只想說, 惠州是一間正正常常的小學一間, 沒有催谷,更要一讚的, 惠州今年比往年的功課量小了及下午時段除了智能課, 更每星期多了兩天功課時間(抽下水, 當然希望校方再比多點校內功課堂啦HEHE)!
小朋友學習仍與上年一樣, 很愉快, 每天都有學校趣事分享!我期待我細仔兩年後, 能與哥哥一起上學, 一起與惠校一起成長!

首頁

尾頁

跳至