自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

fatgarden 發表於 16-12-25 09:14
有post話它是石油副產品。那麼用甚麼替代好。

你以為其他貴野就唔係化學野?

珍珠宮

jelly208 發表於 16-12-25 09:46
只要你曾患過皮膚敏感,傷痕纍纍,搽乜都痛到入心入肺時,就知道凡士林始終有用。

嚴重的濕疹病人係用唔到 ...

石油,其實係天然運作產生的,唔係“制造”出嚟。

珍珠宮

goat 發表於 16-12-25 10:11
好多化妝品都含有石油副產品 。凡士林成份係petrolatum, 你睇下你支潤唇膏有咩成份就知有幾多人危言聳聽
...

大把唔寫明,只係列出一堆唔係生化專家都唔明係咩嘅成分名,明嘅就得啖笑。

珍珠宮

good_pig 發表於 16-12-25 10:19
用動物或者植物油都ok 嘅

唔係真係等於揸石油上身啦。
其實分解系數不同級。用天然的,即使動物油植物油一樣加入石油分解物去穩定產品效率,所以自製真係無添加使用期限極短,超過一個月的over the counter products一定唔多唔少有添加,只係用fancy/evasive terms.

珍珠宮

BabyO2013 發表於 16-12-25 11:14
以前中學chemistry 都有一個石油專題;petroleum is everywhere. 我反而擔心supply 問題,始終會 ...

唔會用完嘅,只係佢嘅生產遠遠遠低耗用速度,咁使之“稀有”。一日地球運動,一日都“生產緊”。

珍珠宮

cbeyond 發表於 16-12-25 20:38
係呀, 好多護膚品現在都有添加, 所以咪越來越多人皮膚有問題。
諗番吓, 早10年前, 有無咁多人有濕疹。
石 ...

石油產品分解唔到係謬論, 未能掌握知識/技術才真。
低層次制造垃圾污染環境才是雜病叢生。
香港濕疹問題,更多是強調衛生成潔癖而又忽視自身強體,老靠補品來平衝機能,如建沙上城堡咯。

珍珠宮

cbeyond 發表於 16-12-26 09:55
咁咪即刻分解唔到, 我點知幾時先掌握到技術呀.分解唔到, 制成品最後又咪成為垃圾,污染環境.
問題係循環, 互 ...

所以我好少聽sales吹科學野or so call sell “天然”,根本對現今技術冇認識,以為自己做唔到就代表未有人做到,買/賣嘅是否真“天然”?

首頁

尾頁

跳至