跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

請問各Mummy對"香港教育學院賽馬會小學"有咩意見 ? 程度淺嗎?除原校幼稚園直升外,大多收那間幼稚園呢?
會升那一間中學呢?多多指教
6月19日 - QE - 男仔 - 第一胎!!出世: 3.34kg , 5個多月出牙仔, 6個月坐定定, 7個月扶床起身, 8個月......依家已經6 years 咯!!! o係 我心目中已是第一位.  

大宅

請問ginger_girl是否貴子女曾就讀於那校舍呢?是否第一志願?
請問有否其他家長的意見?mouth: 那校升中情況怎樣呢? Thank you...
6月19日 - QE - 男仔 - 第一胎!!出世: 3.34kg , 5個多月出牙仔, 6個月坐定定, 7個月扶床起身, 8個月......依家已經6 years 咯!!! o係 我心目中已是第一位.  

大宅

Any update?

大宅

原文章由 cary330 於 08-5-19 15:06 發表
原校幼稚園(匯豐幼兒中心)不是直升賽馬會小學, 一樣要派位,
大多收那間幼稚園就唔知喇~
但派唔到叩門就一定收~

因每級只有三班, 每班30人, 所以收生少~
我仔仔讀緊小二, 所以唔知(其實無睇 )升中學如何~
( ...

我果仔讀安基司, 所以想佢可以升賽馬會小學

大宅

原文章由 izumilam 於 08-5-20 15:38 發表
Ansonmame,

安基司好5好、貴5貴、我都想比我小児升賽馬會小學、少的功課好的、免大家辛苦。

其實我都係今年9月先開始比Anson o係安基司插班K2; 我考慮搬到大埔前都分別問咗好多不同意見.
因為Anson慢熱,活躍,坐不定,對英語較有興趣...所以我揀安基司,那裡的孩子好像過得輕鬆點,家長評語,口碑也很不錯.
As I know, 半日班in the coming year is $2700, 全日班 is $5080. 冇學卷.

如果可以比我個仔由n1開始讀起,我會揀:
1. 香港教育學院匯豐幼兒發展中心(幼稚園部)
2. 天主教聖保祿幼兒園
3. 安基司國際幼兒園
4. 明雅國際幼兒學校

1. & 2. 我冇得插班, 我後來報讀3.但只收下午班... ,那時我隔日就打去問可否wait到全日班 ,好彩最後都等到...果種感覺好似中六合彩咁

大宅

回覆 #1 Ansonmame 的文章

請問有否其他家長的意見? 那校升中情況怎樣呢? Thank you so much~

[ 本文章最後由 Ansonmame 於 08-5-23 08:18 編輯 ]

大宅

"Hi! My daughter's birthday is also 19th of june and also born at QE, but she will be 8 years old soon. And she also study in HKEJCP, and now is P.2 student. For my opinion, the school is quite good, b ..."

It's great to know that your daughter is same with my son for those.
What do you think for her secondary school chose?

[ 本文章最後由 Ansonmame 於 08-5-25 22:25 編輯 ]

大宅

原文章由 BObaby 於 08-5-26 00:50 發表
Hi! 上年是他們第一屆小六畢業,但看見他們派得也不錯,很多英中,名校也有,所以我也不太擔心. 況且現在常常改制,今日唔知聽日事,只要她讀得開心,又喜歡返學,就ok啦!:) ...

Totally agree ,只不過有咩中學o係大埔同呢間小學的課程函接得好d

大宅

原文章由 tinetinelee 於 08-6-11 10:55 發表
Hello, 各位賽小爸爸媽媽,

好耐都沒有新post了. 我囡囡讀小一剛剛"考完"第三次評估, 都幾好. 滿意的不只是成績, 而是她可以獨立自己溫習.我欣賞學校能給予小朋友充份的學習空間, 提高他們的學習興趣. 整個評估星期 ...

It's great to know that "賽小"'s kids are also like to go to school. That's why I want my boy to go for study!

大宅

原文章由 jpkp313 於 08-6-15 20:25 發表
這便是我對孩子的理念,咁想知幾時有open day??thanks

I want to know too~

大宅

好期望Anson可以入呢間學校

Dear all mummy,
I hope my boy can join this school in 2010 very much~~ that's why I apply for "Anchors Kindergarten" K2 in this year.

大宅

Open day

Dears,
Any news for open day?

大宅

Open day

有冇Mummy參加咗昨日的 open day 呀? 小朋友的感受如何呢?一整分享吓~

大宅

Hi Sheeta,
Does 賽小 is your first chice?

[ 本文章最後由 Ansonmame 於 08-9-8 22:50 編輯 ]

大宅

我一直都心儀賽小, 但身邊的朋友經常都說呢個選擇太短視, 因為賽小升中情況資料有限, 多數派去邊又唔知 ... 請問各位賽小 mummy 有否考慮到小朋友升中時會否不習慣/ 難面對考試壓力呢?

大宅

Thanks sheeta, 有道理!小朋友大d可以承受的壓力都會曾加~

其實講到底我哋做家長的只要孩子可以愉快輕鬆地成長就已經好鬼足夠 o路!

所以我一直以來想選擇賽小的決定係唔應該質疑!!!

真傻! 自己攞來煩.

<br />
如果打好啲基礎, 培養好學習興趣同自學能力都叫短視, 咁... 揠苗助長就叫有遠見?<br />
<br />
的確, 我選校時都有担心升中時會唔適應workload忽然轉大, 但唔好忘記, 到時小朋友又大啲, 抗壓能力點都會比5、6歲嘅小朋友好, rig ... [/quote]<br />

大宅

原文章由 cadamom 於 08-10-20 23:35 發表
Hi

I am considering to move to Tai PO because I really like the school. I do not know Tai Po too well. I wonder which estate is a convenience location for school bus. We need a three bedrooms and ...

I also like this school, so I remove to Tai Po too~

大宅

Happy New Year!

Wish all the family healthy in year of Ox

大宅

回覆 # 的文章

Is there any update news? Please share to us ar~ Thanks

大宅

April lu~

話咁快...4月了... 就來要選校...

首頁
12345...11

尾頁

跳至