心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

哎,好辛苦呀!
被公司cut 左出來,就同我家姐合作開了一間網吧,是專供菲律賓工人用的,開了2個月啦,但生意都不好,連交租既錢都不夠,真係覺得好後悔呀! 好後悔唔搵工,自己攪,星期一至日都要返工,又陪唔到老公同個女,個個星期六日,只得佢地2個自己行街,好似對唔住佢地咁!
哎,開左個頭,又唔可以話走就走,點都要頂住2年,唔知2年後我會唔會痴左線呢?
2個月內我瘦左好多呀,人人見到我都話我瘦左,好大壓力呀! 日日都冇收入,但支出就日日都要出,好慘呀!
有冇人同我一樣呀?

大宅

畀面勳章

應該唔會只做2年啦!因為買左好多野,唔可以話放棄就放棄!
我想問下alicemic ,你以前做邊行呀!守左幾耐先有熟客呀! 我覺得時間好難過呀!
不單冇收入,仲要支出,好慘!

大宅

畀面勳章

好多謝各位呀!
我開呢度,是因為我家姐話好多菲律賓工人都要搵呢d地方上網,我就是在九龍城區,見冇呢d公司,而有一間在樂富的,個老闆,開了一間之後,跟住開左五間,咁我地咪開law!
其實我都有賣其他日用品啦! 食品等,不過人唔多,仲要入貨,哎,又係要錢!
我家姐的工人姐姐都有幫我去街市叫朋友來幫襯下,不過真係要等佢地一個帶一個來,我生意先可樂觀.
多謝有人明白我呀!
哎,你地話要捱幾年呀,我唸我捱2年個合約之後,都唔見成果,我立即走人呀! 否則我會痴!
我都好想喊呀,朋友來同我傾計,我就想喊,但又唔想比佢地見我咁可憐, 哎,真係好慘.

大宅

畀面勳章

may05g ,哎,我都想做埋介紹工人呀,不過都唔知d 手續同入境問題,你知唔知呢?

大宅

畀面勳章

好多謝 IMC2005 呀! 多謝你們既支持.

原帖由 lmc2005 於 09-9-27 23:56 發表
你只係開左2個月, 邊有咁快可以見到成效, 做生意嘅野初初一定要守, 見人地成功開分店, 好似好成功咁, 其實人地可能都經歷過一段底潮你唔知啫, 講明創業, 要創出黎嘅事業, 比d時間啦, 好彩守幾個月, 怎致一年, 好多成 ...

大宅

畀面勳章

係呀,我真係發覺唔係好適合做生意呀!但現在開左個頭,又唔能夠話走就走! 真係好辛苦呀!

大宅

畀面勳章

有呀,我都已經做左呢樣啦! 平到10元一件tim ! 但始終都係人唔夠多

大宅

畀面勳章

真係好多謝你呀mamajoe
匯錢我都有唸過,不過因為我在樓上舖,如果有大量現金在手,會很有危險.
webcam 我當然有啦! 佢地現在很多都不用打長途電話,而改為用視像了,真係很新潮.
入會收會費,呢樣我地都有做過,不過佢地係唔喜歡入會同唔喜歡先將錢放出來先,佢地唔到我地,我地有時會一筆過比錢先,好似做facial 咁,比左錢先,再慢慢做,佢地一定唔會既.
你老公識影相嗎? 他相開影樓幫佢地影相呀, 咦大家夾下都好喎,有d賓妹很捨得洗錢的,佢地會用200元去剪頭髮,500元去染頭髮,幾百元做facial ,用8千元去買一個notebook,你話勁唔勁呢?

大宅

畀面勳章

我真係好沒精打彩,
日日係度等,又冇收入,我好怕我會捱出病來.

大宅

畀面勳章

好多謝你呀 -dada~0w0~
係呀,平日既時間,就只有佢地早上出外買"送"時上來蛇一蛇啦!或小部分工人都會只能放平日啦, 我仲有幫佢地download 相啦,過歌啦,唸到既都已經去做啦!
星期六,日係真係比平日多人好多既.
網巴既機我唸要好勁,我呢度既未必合青年用,同埋真正做網巴,時間仲長,我唸唔到晚上12時,或通宵都冇得收工呀!
咦你男友在九龍城開乜呀,食市? 等我有時間都可以去幫襯下他喎!

大宅

畀面勳章

mingchu 吓,你開2年蝕足2年,咁真係好慘 請問你做乜生意呀! 我現在都等個約完,我都快d走人,好辛苦呀!

大宅

畀面勳章

乜野係分銷商,是否好似amyway 個d呢?

原帖由 mamimeowmeow 於 09-10-20 14:49 發表
我都係呀,之前比人fire左,日日等運到,不過都冇回音,之後朋友介紹我做分銷商,宜家已經有固定d收入,不如你地都試下,好過用咁大舊錢去冒險嘛。 ...

大宅

畀面勳章

做補習時間都要好長,而且真的要靠口啤,babywanted 你終於捱出頭來,我希望我可以好快就好似你咁啦!

原帖由 babywanted 於 09-10-21 14:19 發表
我剛創業開補習社的時侯,星期一至日由早做到晚,12小時,當過左年幾時,有口啤,有熟客,依家上晒車軌道,生意十分好,比心機,唔好氣餒。加油! ...

大宅

畀面勳章

lawrencewong ,我都同意你講法呀! 開頭食唔落,現在唯有用食來減壓

大宅

畀面勳章

哎! 講真我真係膽又唔大,心又唔細,真後悔!

大宅

畀面勳章

PINKAVA 好多謝你呀! 線面你識呀! 在那裡學呀!

大宅

畀面勳章

PINKAVA 你好利害呀!

首頁

尾頁

跳至