自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

雖然,我個女得3YRS OLD,但係我都巳經覺得佢係一個實至名歸"港孩".

有時,我家人出去食飯,佢就成日話唔去,要同工人姐姐一齊.佢會同我講,佢鍾意姐姐多D,因為成屋人之中,只有我經常"丙"佢.

佢成日話唔鍾意我,因為佢話我-AGNRY ME.成日閙佢,
但我見到佢個行為唔教,唔通大家就晒佢咩.

放工回家,見到姐姐比佢一路食,一路走來走去,還要成地玩具,姐姐就一邊執.甘,我就會STOP佢,佢D飯含成個鐘都唔吞,我睇唔過眼又"丙".

工人放假,佢平日D惡行,又"丙".次次食到最後一啖,就吐出來,之前仲要吐在地上.

我知佢應該全屋最怕我,不過,應該係話無人怕,C6林,成日唔理,99就成日未食,就係到講3講4,如"唔食就算,涷晒拿唔好比佢",個工人就拿住D飯等佢埋黎食,一係追住餵.所以每到工人假期,我地家中,就會不停聽到佢CRY..

因為,我唔想就佢,同埋難得有教佢機會.

我怕佢遲D,會更不喜歡我.OH NO.

男爵府

如果係自己亞媽,我想應該可以同我合作,可惜係99.

個工人,我都成日講,唔好甘,唔好甘.個小朋友會掂掂掂,咪又係甘.

原帖由 kellyly 於 10-7-23 15:13 發表
M...好明白你,但你鬧都無用
你要身邊D人同你合作咁至可以改好小朋友
因只有你做小朋友就覺得媽咪對自己好嚴唔好,唔似其他人咁就佢
我就好你D,因我係全職媽媽,呀仔細時老公話我對呀仔食飯咁好惡,唔似佢媽咁(個小朋友 ...

男爵府

因為我要7点幾才回到家,所以係由姐姐大概6点便開始食,有時食個幾鐘,但最小要一個鐘,可能初初幾啖都肯食,但多一兩啖就開始唔吞,我有時問佢,掂解,佢就話飽,又話唔想吃飯,食通粉就好D.

我試過一次,見佢都大個,不如一起食,由7点幾開飯,到9点都未食完,我又要一邊叫佢吞,我都食得好辛苦.加埋同枱有99,都有D壓力,最後,一天之後,我就放棄.

請指教有咩好方法.我都唔想成日閙,又話捉佢走,又話打又話唔要佢.

原帖由 心心靚媽媽 於 10-7-23 16:16 發表
樓主, 夜晚有冇同小朋友一齊食飯, 我家小公主就每晚都同我一齊食, 我唔俾工人幫佢, 全程我睇

另外, 你要你個女知你講得出做得到, 佢就會聽話啲.

話說, 我家小公主有一次, 姐姐煮了她不愛吃的東西, 佢就一口話唔食, ...

首頁

尾頁

跳至