跳至

首頁

尾頁

洋房

你好,我明白做人父母會由仔女一出生就會擔心各樣問題,樓主擔心阿囡今年開學後回家就話唔開心,再睇下去你和大家分享既問題,站於我個人認為由一年班轉二年班,或多或少都係會有轉變,就當小朋友未能完全適應既時侯,就是我地媽媽們發揮作用了,就是比小朋友知道,家人係會陪同佢一起去適應啊…比多些正能量佢,之後再同班主任溝通,慢慢家校合作去幫手小朋友渡過這時間。。我相信惠校老師有9成以上老師係願意講我們家長心聲既。。至於媽媽覺得規矩多左,好似焗限了小朋友,我明白家長心中怕太多規矩會令小朋友唔鍾意返學。但其實從中我們家長應該和小朋友當傾計那樣和他們分享下,規矩是用來維持秩序,因為在不同場合都有不同的條例要遵守。比例子他們,例如:政府都要坐配有安全帶既交通工具時任何人都要配帶啊…如果唔做,都要比罰款,但在罰的時候。主要目的就是要懲罰他們嗎?不是,只是希望有警惕而已。而於你說小息到,你說得一個可以放電,其餘只可以坐係課室睇書,我諗家長有些少誤會,舊年得兩個小息,都是分樓層下去玩的,這方便我亦希望樓主體諒學校既地方比較細,一間學校太多學生一起放小息,難勉有所碰撞。我相信學校都因為小朋友安全才選擇分流小息。。我欣賞喎。
反而我今日有件事想和大家分享喎。當今天我小朋友放學出來時和我說,媽咪今日我無得小息呀,無得食零食,佢話老師用來教書呀。那時我都覺得小朋友好慘,心痛,小休都無,但係行行下,小朋友同我講,其實老師都係擔心他們那班考試考得唔好,爭取時間比佢地班去問老師。不只他們無得小息啊。老師都是用緊自己小息來幫助我們。那時我感恩,就是小朋友明白老師既出發點是什麼。。反而他自己有正能量。。從此睇來小朋友整體都是係學校生活開心。。小朋友感受到老師對他們的愛。由此可見,惠校老師是有做到關愛的。樓主,我相信,需要什麼和學校傾下,大家互相配合下。
唔好意思,比較長。。

洋房

媽媽,不好意思,我不是老師,亦不是教職員,只是一個同你一樣愛護仔女既媽媽啫,新account係因為我之前只上去睇人家留言。。由小朋友幼稚園準備入小學都有睇架,今次會開account,係因為咁岩我見到標題係小朋友讀既學校咪心存8掛的禁入睇,睇到你講既野,都想了解啫,而且亦是我個人感覺。
睇到你講兩個囡囡同班,那應該她們更易適應吧…因為有親人在一起上課。家長加油啊~
至於你話9月就教5課書,是嗎?那我去問下人先,因為我亦認識家長有小朋友既讀二年班,了解下是否那麽急。問下他們那班是否這樣先。。至於你話英文科,沒有舊年的那本自制教材,改了用open U,你說不適合小朋友,但我又不是那樣覺得,因為我既小朋友回來後,佢又明喎,講得返比我知學左咩~媽咪不好意思,你知道,教材學校都是應該考慮清楚先會採用既。。因為一間學校咁多學生,相信都不能完全配合所有既學生。我相信有人喜歡舊年既教材,亦有人喜歡今年的。那我們家長咪陪他們一起去適應囉~加油~
無錯呀~我們惠校就是惠校。不是光明,徐小。但我們相對都已經比他們校沒那樣催谷了。但你又怎能說我們惠校學生再得都只是惠校學生呢?因為我深信有能力既學生,在那裡都能發光發亮。你亦說得對。惠校亦是教多資質平實既學生,所以學校亦安排了一些比較需要協助既學生作出輔導,例如放後研習,又或英文輔導班啊。。。
媽咪,我當然覺得小朋友既感受緊要過成績啊,所以當我知道小息補課我都心痛,小朋友無得玩,但係,我們不是要企係小朋友立場下看嗎,因為係他自己覺得老師係想他們好,老師愛他們才願意用私人時間去幫助,協助他們。。難道他們小朋友學懂欣賞老師為他們付出我都唔支持小朋友嗎?我就是想他開心學習。由此他沒有要額外補課而唔開心,反而開始識企係別人角度去睇事物。咁即係佢係學校感覺老師對他既愛。難道他這樣,我不應支持他。媽咪,可能有時我們家長太過低估小朋友既適應能力吧…
或者媽咪可以用今次考試來看看小朋友是否可以跟到後再跟班主任老師傾下喎。

洋房

回覆 piglet0529 的帖子

媽媽,你不是用家,你不能親身感受到如何關愛。我講我既親身經歷比你知,就是由一直我同小朋友關係不太好,到後來老師感覺到我同小朋友像有些相處問題,於是老師就從中幫我們援和下,就是這樣,老師私下幫我們大家坐下來傾,最後老師們協助下,我同仔仔相處亦改善了,當然都仲會有磨擦,但最起碼都已經比以前好。不但關愛學生,就連對家長都會關心。間中都會問我會否在教導小朋友上有無咩難題。需要他們幫助。。那就是關愛吧

洋房

我才疏學淺,其實我唔明。不過我明白你在這發表意見係你既自由。其實如果真的認為惠校不適用於你小 朋友,那就去信教育局希望他們幫你在你那區搵一間有學位,你又認同佢既學校幫忙入讀囉…因為你地話無學校完美的,既然沒完美,那一係就接受佢既缺陷美吧!

洋房

算啦…既然學校都為你們班舉行一次特別家長日,那就趁那時大家把問題拿出來解決吧,我相信目前大前題既係要小朋友有學返,而又有快樂校園生活最緊要。。我都希望就今次傾計下,大家能作出調和。媽媽,知道你都是緊張小朋友才提出。。

洋房

回覆 dabbiechung 的帖子

媽媽,對不起,我不知道是你提出家長會架,只係你曾經講過話有星期六既家長日,所以我咪話趁那時大家拿出來傾下,大家都是想小朋友有開心校園生活啫。。媽媽,我都只是從一個媽媽心態出發,我既留言都無話係你提出,請你不要胡亂猜測本人既心意,,

洋房

樓主Debbie,其實你話係座談會上校方無就你提出既訴求沒提出回應。那為何你那時不直接再問學校呢?我見到有和你同班既媽咪都在這說了。她說她的仔仔沒有你所講既問題存在。而且仲話今年返學比舊年還開心。。而你又話座談會校方所回應既不是你提出的問題。你在這討論區開post,都係想搵人認同你。和你一樣對學校不滿既人和應你啫。那你又唔直接講係咩問題。咁你想叫人怎樣想呢?你都知現在科技咁發達。一經互聯網既消息傳開。會怎樣嗎?本身我個人認為你在這都是想宣洩一下情緒。我都認為無所謂。但件事發展到現在,你知不知到都間接影響到我們仍在惠校正常開心愉快返學既小朋友啊~我地呢班家長都係同樣好似你咁講愛護自己小朋友架。仲有你話學校有老師離職。其實根本就好正常啊。你所話學校既改變我又完全感覺唔到啊。你又隱晦咁講。去惹人胡亂猜測。你立咩心腸啊~點解成日自己睇唔起自己學校既學生呀~我眼見學校今年好多不同比賽都有不錯成績。你成日話不同不同。其實對在任學校所有教職員好唔公平呀。就好似你咁講,馮副校做了令你感動既事。我都贊同佢有佢既影響。但可惜我既小朋友無咩直接有事佢幫過佢。
你所說既健跑小子,舊年我帶小朋友回校時,在雪雁路上有幾多小朋友互相比賽,而老師又未能太過留意時撞到些低班小朋友啊。。但今年開始再跑時,老師以為小朋友作出道路改善。怕又再重覆舊年那樣。樓主你又知唔知呀…我諗樓主既小朋友應該這兩年都無參加這活動呢?如果唔係應該會知道的。。點解你就只有彈今年開學後既改變唔好,點解又唔去讚賞下學校為學生們既改善呀~你這樣我覺得你好負面,扼殺晒老師們為你們小朋友既付出。。你這樣做,我好心痛老師啊~好似有些在這話覺得老師們無以前咁開心,我唔覺囉。只係你們成日因為學校多左新面孔老師你們不認識,個心就諗係唔開心。心裏自仍住啫。其實係你們自己唔開心,而望人都好似無笑容啫。。就算有新面孔老師都唔緊要啦,你地最初由幼稚園升小一時,惠校既老師全部都重新認識架啦。咁今年咪又再認識囉。。而且小朋友適應能力又強。有咩問題呢?如果你認為學校真的那麼不是你當初所認同的,那我就提意樓主為小朋友轉校囉。。我相信樓主話係72校網既,天水圍應該有學位架,直接同教育局要求啦。。。樓主就係你隱隱晦晦咁講你覺得既不同,攪到滿城風雨呀~唔該你啦,快快決定去留,決定留既就快快和小朋友返學,係認為唔讀轉校既,就快快同教育局協商。。還我小朋友在佢愛既惠校開開心心享受小學生活。

首頁

尾頁

跳至