母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在就給女兒戒人奶,好嗎?

僮僮已經兩歲喇!一直我都想搵機會幫佢戒人奶...不過,佢好似一d都唔想放棄食媽媽奶咁...
上星期三我去健康院,決定轉食避孕丸(一向本來打針,對奶量唔會有影響,如轉食多荷爾蒙避孕丸就會影響奶量)...都係一個斷奶o既好方法o卦?
直到尋日,僮僮食左一陣之後就呢邊啜兩下、o個邊又啜兩下,我問佢係咪無奶喇?佢話(指住一邊)呢邊無奶奶...(又指下另一邊)呢邊又無奶奶...最後,佢有d發脾氣,喊幾下就訓左lu~
我都唔知點好,我唔忍心見到佢咁...其實如果我宜家停左藥,都可以繼續餵返佢,不過我宜家實在決定唔到,想聽下意見。謝謝~

大宅

Re: 現在就給女兒戒人奶,好嗎?

各位媽咪,

多謝大家,其實因為身邊其他人都叫我要幫bb戒喇(包括中醫、西醫同屋企人)、我本身又唔多奶,個女又只當飲奶係安撫訓覺o既工具...令我

大宅

GLAD,
你囝囝真窩心! --->家庭會議結果如何,記得通知我地^^
我呢兩日停左食藥喇,一切照舊!我o既奶量回復到之前一樣~(即係只夠"乙水"我個女訓覺)

chingchingmum,
如果我個女好似chingching咁自然離乳,梗係最好不過啦!不過,不知何年何月呢??

譚媽媽,
唔避孕?暫時都好難喇!我始終無你咁大勇氣生多一個;無你咁大信心湊得掂兩個呢!我都已經有d筋疲力竭喇......俾個女玩死左啦...

大宅

bb女,

我會試試你o既方法,或者真係順其自然啦.....
不過,我個女絕對係對人奶有舖癮...本身我d奶都唔多,其實自從佢一歲起佢都唔係靠人奶填肚,我重以為佢冇o野啜就會自動放棄tim...點知...
d心癮咁難戒,好似人o地吸毒咁,一到咁上下時間/訓上床就會話︰"我飲奶奶丫~"重要個樣好狡猾咁!
有一次我話︰"細bb先飲媽咪奶奶,你大個啦!"
跟住佢就扮bb仔丫丫聲咁叫,我問佢咩都係丫丫聲黎應我,直至我問佢:"雪榚好味嘛?"
佢終於忍唔住答︰"好味!"
:-P :-P :-P

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊