夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Lambie 的帖子

其實男人外遇九成最後會返屋企,只係時間要幾耐,外遇唔會因爲畀老婆發現而停,不過做老婆的可以選擇,但唔好急,唔駛即刻決定。一年前我發現老公外遇,佢亦話同人分,但轉地下再地下的地下情,與你一樣我也有個女不想離婚,BK姐妹介紹的這網好有幫助,路不易行,加油
緊急手冊
http://mypaper.pchome.com.tw/chiuhsien/category/7

大宅

我同你情況其實有點似,我一知道就説離婚.所以我同左個女講,佢11歳了,佢情緒失控,我當時自己情緒好差,老公幾日後話唔想離婚,會同個女人分手,但其實冇.呢一年對我來説好困難,我老公應該有時真係同個女人分手,有時又可能一齊,佢會講大話呃住我,我唔會扮冇嘢,中間我地試過分居,兩個星期後老公就好想返屋企,最後分居左個幾月。
爲個女我亦唔想離婚住,現在老公似乎又同個女人分左手,現在佢對我算係好,不過佢本身好多問題,唔單係外遇咁簡單。所以現在我還是經常爲將來分開做預備,有諗下個女大可能分,不過點都唔好急。
我亦和你一樣有女萬事足,但給身邊最親的人出賣背叛大話真係只有經歷過才明白,情緒起伏左差不多成年先好點,加上D賤男人外遇時真係精蟲上腦會講超離譜的話(我個叫我同小三做朋友),情緒好受影響,要搵多些人同你傾下,小些在家會好點(但我明白有個女好難)
其實做小三係難過大婆的,因個男人唔想離就算未分也會假期呀節日呀陪屋企,對你同女都好,男人只可以平日偷偷摸摸,一般小三頂唔得好耐,只是大婆想唔想同佢鬥庠長命啫。其實小三主要勝過大婆係新鮮感同埋刺激感。

大宅

我老公也同個女説自己同個女人分左,但我肯定知道的時候會同個女講佢未分。呢一年我主要靠看有關外遇的書及網站去幫自己,才知原來外遇一般維持一兩年先會分,通常係小三頂唔住,又或個男人突然有日覺得小三存在對自己辛苦建立的屋企有威脅,到佢自己想分才會分。外力好似我哋呢些大婆係阻都冇用。
我哋惟一可以做的是搞到屋企好温暖,對自己同小朋友都好,不是爲外遇那個做的,是爲自己和小朋友,扮靚、去旅行、同朋友食飯、帶小朋友去玩,令自己開心的盡做。可以的話(老公表面也做得好)把老公當朋友,但表明立場(温柔的堅持)不接受三人行關係。盡力控制情緒,因爲太激動傷心對自己同小朋友也不好。

大宅

回覆 ashbbcheng 的帖子

我體會是婚外情對子女的教育可以是:1)錯而能改(可能要點時間)是可以原諒的
2)家永遠温暖,就算錯了也不是一定要惡言相向,可以是平靜去解決
3)婚姻中不接受小三,但可以温柔堅持解決
當然時間上還是有底線(不會對外遇男説),時間到自己又ready就可以行分開那步

大宅

Lambie 發表於 16-11-3 19:53
我知道好多姊妹都為我好,想我早日清醒,但佢有一句說話在我腦中不斷重複,佢話過佢唔想離婚,一定唔會,除 ...

樓主,事情咁突然,任誰也會有情绪,呢個时候最不適合作任何决定,为何不等情绪冷靜後再慢慢想自己的方向,只要自己感到舒服,沒有任何人可代替你明白你去决擇。當自己内心也一時一樣,下不定主意時,為何不可以暫時放下?放下不等如逃避,亦不是隻眼開隻眼閉,是给自己點時間預備,無論將來是重建婚姻或分離,也先讓自己想清想楚,如分也要處理現實的問题,要想好才行動,一動不如一靜。最心急的其實是小三,躲在山洞不面對的是男人,作為正印的,更應該用理智為自己和孩子慢慢思考去向。

大宅

Lambie 發表於 16-11-4 10:14
我知道佢對我已經冇愛,佢愛嘅係個「家庭」同埋個女人,但又唔願做決定,佢提過小三好多次要求佢離婚,但 ...

假若小三唔太煩個男人,而兩人一齊還是處於熱戀期,男人點會想分?要到佢激情退卻,又或小三頂不住放棄,又或男人真正感受到個家危危乎,佢先會可能有方向,男人最叻係逃避。

首頁

尾頁

跳至