自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

見有jm開po問,我長文,所以另開。

我裝修緊,自己係fb搵的師傅,因冇乜budget 開頭已同師傅講價,佢平左少少比我,原本格價的價錢3間公司差不多,其中一個系朋友介紹,但傾左兩三次覺得佢有d老師傅氣息唔多啱嘴型,淘汰。另一個有鄉音價錢較貴,話自己系大公司信心保證,講嘢唔系好實際,都唔知仰咪大陸的公司,又唔平,就淘汰,揀左宜家呢個,價錢正常,平亦驚,我見佢作品幾時尚,又幾多job相,相處夾job個幾月大家有商有量,問親嘢都耐心回覆,有時我唔好意思自己太多問題,叫佢得閒先覆我,因我們見親面時佢電話都常響,所以佢真系算交帶。

子爵府

我開頭冇寫低洗衣機要留返,清拆工人掉左追不回,佢主動話share返一半錢,不過我冇要啦,d工人個樣都好驚,而且我自己冇講過又冇寫只系冇諗過不問就掉。。。做左幾張掛壁桌佢又收我賺少少價錢,佢話唔緊要啦,你第日有客介紹比我都係返度。

我冇定造衣櫃,太貴了,我個樓底成10尺高,一個6尺衣櫃要成15000,我買ikea嗰d⋯⋯但因單位很多陣位,ikea最矮都欠1cm,我叫師傅幫我jok牆偷位,佢搵師傅試左話唔接,然後我個師傅諗左一日,話到時幫我鋸櫃頂少少角等我入得到⋯⋯真係好好人,冇嫌棄我窮裝

子爵府

回覆樓主:

佢介紹磁磚公司比我,去到買磁磚,個伙記開完單,知我係佢介紹,話我知阿乜師傅好老實的,你可以放心⋯⋯我唔知係咪呃我呀,佢咁講我咁聽啦,呃老都係2個月揭盅的事。。。原本諗住上大陸買師傅話我只廚廁舖,慳唔多,又要運費可能總數都只係慳到2000幾咋,咁香港買算了,我廚廁磚都係8000幾蚊

我差不多完工了,交屋期比原定的早左半個月,真係好開心,之前上網睇d裝修case好嚇人,我仲未敢相信自己會咁順利!

月中應有相,現在有d磚相,遇到個好師傅真係好難得的事,我自己都想分享一下

子爵府

現在得呢幾張相

子爵府

這是個師傅前job,我係抄近似這樣,唔知會不會係你家?

子爵府

沖涼時諗諗下,我竟然漏左d重點

我本身都好大頭虾嘅,返工又忙,忘了的事例如廁所想淘個熱毛巾架叫師傅裝,點知忘了加電制位,後來師傅話水電工已完,走了,佢自己去幫我整啦,好彩去到研究過只係繞過洗衣機就有電製,條線夠長,我想讚佢抵得諗,之後2間房床頭亦票加電制亦繼續忘記,師傳話都係已過,要加要批過灰補過油過。。。但佢最後應承幫我加返
有一日師傅好驚嘅聲打嚟話我單位供水有問題,先出大水之後變冇,佢平時把聲好穩定的,嚇到我死,打去水務又話正常供水喎⋯⋯師傅又落樓下問看更,人人冇事,又去一樓開關總閘試都唔得,佢仲驚,後來搵

子爵府

回覆樓主:

後來搵到源頭係有個工人好力得滯扭斷左個水閘定總制我唔識,佢第二日搵水電師傅同我換左整返了,我話比佢嚇親把聲咁驚,佢話因爲水係會好大影響,搞唔清會好大獲,所以佢係驚嘅,然後佢話大力扭加半新舊的總制定水閘所以咁。

我好想要蒸焗爐,廚房細細乜都想玩下,我就咁講比師傅知放边度比個尺寸,做櫃預位,從冇諗過排氣勁會薰親個櫃,佢幫我諗加路軌,蒸時拉出d不會焗住蒸氣出唔到,同洗碗機,佢幫我規劃廚櫃其中一格降落一格,開口出電線水喉兼加路軌比我放洗碗機或airfryer

子爵府

BBJOJO 發表於 19-9-7 08:01
我想问你个地磚係大6定边度?
個廚房真係ok喎
我想問一問你個師傅姓乜㗎

係砵蘭街買呀因爲計過只慳到2000幾,所以免煩惱了在香港買算,廚房係師傳幫人做的,前job嚟咋,我未完工,過多個星期啦我就有櫃了

子爵府

BBJOJO 發表於 19-9-7 12:02

我知道呀我意思係地板係意大利西班牙定係中國製造

姓麥呀,中唔中呀?
咁平我冇問邊度,自行斷定係中國

子爵府

BBJOJO 發表於 19-9-7 12:17
唔中
不過我見到都做得唔錯
祝你順利完工

多謝你先,其實裝修都係一期期,嗰期興乜就照跟,一塊磚好難幻想全幅係點,都係靠參考別人成品多,撞款應該都好常見

子爵府

我覆了部分jm,餘下等今晚回家覆

子爵府

回覆樓主:

今次裝修我都學到d嘢,原來舖磚睇靚唔靚係睇標角,同埋睇倒影,映落磁磚個影不扭曲為之靚,借圖

子爵府

phoenixho 發表於 19-9-8 11:18
這個麥師傅是否叫麥X 身形小小肥 唔算高大 眼細細咁

小小肥但目測有6尺高眼不大不細,麥xx

子爵府

phoenixho 發表於 19-9-8 11:24
咁唔係同一人了 我果個又係老老實實 但個名係單字

唔中唔緊要,最緊要老老實實你裝完喇?有冇相分享下?

子爵府

phoenixho 發表於 19-9-8 11:29
冇呀 其實佢係幫我姑奶新屋裝修 裝修完又冇投訴又冇甩漏
見佢做得幾好refer埋比我公司搵佢裝修鋪頭咁咋
...

我都幾鍾意睇裝修po睇人d靚屋,宜家自己裝,更加想睇

子爵府

各位要資料的jm,我覺得pm我會方便d覆得快d呀,麻煩就咁pm我啦

首頁

尾頁

跳至