跳至

首頁

尾頁

民房

我也想發表幾句,新校長新作風係啱,但係今學年只係過咗兩個幾月,學校氣氛變差哂,無論係老師同埋學生都係俾人感覺,好似無咗以前嗰種快樂感覺,唔識形容⋯大家有無同感

民房

我只不過在其他家長得知這個討論區,也是第一次在這個討論區留言。我是「新國民」,我想表達我的感受,所以前日才開戶口,大家也曾做過「新國民」吧!我相信每個老師家長都是想教好孩子。你是,我也是!宋惠儀校長所講的方向我很認同,上學期尾的新校長簡介會時,我對佢嘅觀感也不錯!所以我對惠校抱有很大的期望,兩個月過去,感覺有落差,再望望網上資料,佢之前做過兩三年校長,廿幾年副校長,口碑超差,可能佢經驗尚淺,希望各位老師加油,不要氣餒!孩子要靠你地啦!

民房

每個人都有發表空間,如果一間小學迫學生放小息去洗手間要通行証,呢個係乜開心學校?小朋友去玩忘記去洗手間影響上堂理應受罰,但三個小息,其中兩個小息坐在房室內,去洗手間既自由都無,點做一間開心小學。

呢個事件對我家長來講是非常不合理,不人道。

新來既宋校長,竟然批准咁荒謬既事,何以俾我既小朋友繼續讀惠州小學。

民房

teresa621 發表於 16-11-14 21:31
你係咪2d班家長?
家長會果日講左只係輕食時間排隊去廁所要拎個證,個證就掛係門口,目的唔想所有小朋友係 ...

全班竟然得一班2D才實行,而其他班就唔洗。對2D 學生公平,我完全不同意,下下發表意見就要退學,我亦唔見得你係對下一代好既家長,只要求說好,你是代表學校?你是宋校長嗎?當上年學期尾宋校長到學校參加部分分享會時,一心抱新景像,新希望。但勢估唔到,可以容許今次事件發生,真是難以想像之後幾年會如何!

我覺得學校如果要針對某幾位學位而需要改變人的基本需要,必須咨詢,但是零咨詢下實行,是正確嗎?

民房

各位校方的打手,你們在網上和諧無問題,大家立場不同,但希望各位以學生的福祉來想想,不要只顧自己的升遷功名,盲目跟從校長的指示做打手,事情只會繼續發酵落去,對學生對學校,甚至對宋校長本身,也不良的影響!請三思!

民房

mcki 發表於 16-11-16 19:10
傻婆Elaine 發表於 16-11-12 01:39
講真.我孩子都係在惠校讀緊,有初小有高小,我兒子也讀了幾年了,兒子是較 ...

自以為自己是好家長,但文字聞暗示一位小朋友名字對孩子公平嗎?

我不是對惠州小學不滿而是對現在的管理層不滿,上年馮副校在會出現,亦不會出現以家街知巷聞成為熱話,而宋校長係今年度既校長就出現問題,唔覺得係佢本人問題?或是家長們為一己私利怕影響自己就讀子女就讀此校聲譽。

本人覺得宋校長幾有能力我仲未見到,但衰嘢已經出現,我只是對事,而惠州最高管理層就係姓宋校長,佢應該承擔現在出現既問題而企出嚟承擔,但本人看不見。

民房

雲 發表於 16-11-20 12:12
你甘不滿自己孩子的新校長,應該以理據循正途向校方表達。自己説事情怎麼被街知巷聞,不是自己現在也在參 ...

雲,多謝你的意見!你不是惠校家長,但對我們一眾家長的看法意見多多,我們是持份者之一,看見學校不妥,提出意見、建議和批評,理所當然!如不接受意見,不滿就退學,我諗惠校嚟緊排住隊退學都有份!你說我沒有循正常途徑表達,你是校外人?!學你講句,懂的便懂你的用心!可能你也是惠校教師持份者。事實上,我已經多次向班主任表達小兒在校的問題,亦跟宋校長講過,宋校長乜都唔知,耍太極,把波交俾主任,主任難做,班主任難做,宋校長就好好做!如果你是今年宋校長帶來的新主任打手,請你好好勸諌這個非常校長,非常唔得掂的校長!正常途徑?!宋校長唔聽的!

民房

雲,相信我和你的目的也一致,想惠校好,想同學們開心上課學習,剛才的留言,得罪了,不好意思!

民房

我很明白林校長退休後,惠校上下教職員學生一定要時間適應新校長,新校長也要時間適應惠校,每間學校的文化也有大不同,現在我只希望宋校長多抽時間,多了解惠校,不要把不適合惠校的政策強行加到惠校,宋校長自己做了幾十年人,別校做開的,不一定適合惠校,何不停下,諗清諗楚先推行?!另外,不要每事都不知道不知情,有問題就叫我找主任解決,我明白新校長要時間了解學校,但不會差到連基本嘢都答唔出呀!成日講理想,識得講惠校團隊合作的重要,但你咁玩法,幾強嘅團隊都俾你搞死!

我起初也是只讀不回的親子王國讀者,我試過親身向宋校長反映,循正常途徑表達,只俾我感到宋校長萬事不知,講理想好容易,作到幾大都得,我個仔作文都作過。我不能再啞忍,才在網絡發言,希望把訊息帶給惠校管理層。我不是想攻擊任何人,目標是惠校管理層好好想清楚惠校發展方向,作為一校之首,希望宋校長好好帶領強大的惠校團隊更上一層樓。

民房

宋校長來到惠州只係短短三個月已經突顯佢既無能、處事不公,我睇唔見在她在惠州可以帶出什麼成績,深信其他問題只會繼續,為自己既小朋友及將入讀惠州小朋友難過,我家小朋友還有幾年才畢業,唯有繼續⋯⋯,來年入讀小朋友祝好運

民房

YL惠州潘SIR 發表於 16-11-28 18:43
各位關注惠校的家長及好友:

這則是校方回應還是疑似三兩個教師的獨立回應?規格似官方回應,但署名就係「一群」教師,係代表所有教員?還是只代表三數個宋代親信?正所謂三五成群,三個自稱教師的人,代表性成疑。辦工時間找副校長,其實副校長知道未?佢是否在這群教師內?又可以指示副校長接收意見,處理投訴,出信人非宋莫屬!事實上,回應內容不盡不實,又講到幾團結,又講到幾開明同家長溝通,又誇大宋校長政績,又猜測樓主是誰,你們肯定是這個你們文中提到的家長?不肯定又講乜!你群教育界敗類咁都講得出?!短短兩個月可以做到幾百樣功績,自我感覺良好,外間資源?我屁!林校長同一班現任離任教員的功勞給宋人全搶去,不如講埋以往三十年在惠校功績啦笨!一拍即合,一拍兩散就似哂!開明溝通?我本人都向校方提出過不少意見,卻態度照舊,繼續錯,以佢能力,惠校前景堪虞!孩子是最終受害人⋯最唔想見。中央集權是宋朝的政策,也是滅亡的主因!開國君主趙匡胤對臣子的不信任,而步向滅亡,請以此作鍳,避免重蹈宋朝「滅亡」之路。

首頁

尾頁

跳至