跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:我唔太知,我有朋友個仔,佢e生話小一開始

原帖由 kikibabyboy 於 14-09-08 發表
我唔太知,我有朋友個仔,佢e生話小一開始要吃藥!
要食藥可能有埋過動症

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:自閉症

我仔兩歳確診
排到S位讀左兩年,而家出返主流小學已經五年級,一直有學校心理學家跟進

樓主有咩問題,如果我知希望幫到你

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 blackberry 於 14-10-06 發表

原帖由 楽家豆豆 於 14-10-16 發表
請教一下, 你仔仔bb 時有無講野? 眼神交流, 互動同聽指令? 擰頭或自轉?。。。 你點樣發覺bb 自閉會去 ...
當初係佢bb時叫佢冇反應同姑娘講
測左聽力冇問題就去排評估
我仔冇自轉,鍾意排野,唔識講野唔會手指指

其實個個小朋友反應唔同,不過你講既特徵都似

翡翠宮

回覆:楽家豆豆 的帖子

眼神交流同互動指令方面佢會揀人做,呢點我當初反而冇留意。

翡翠宮

回覆:楽家豆豆 的帖子

其實係會咁,時進時退
如果未有評估或支援
其實帶佢落多d公園同其他小朋友玩
同佢講多d野都有幫助

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 blackberry 於 14-10-06 發表

原帖由 sekingdom 於 15-01-11 發表
我呀仔剛剛去健康院做完評估証實中度自閉症,佢已經3歲,未識講到一句完整的句子,只能講d單字,所以評估報 ...
當初都接受唔到架
特殊學校又好似好難聽咁
但如果要密集訓練真係佢至做到
而且效果好過日日帶去做訓練
見到小朋友進步得好快人心情都好d
如果問題唔解決,升到好學校都會被踢走
趁小朋友細訓練係最好
加油

翡翠宮

原帖由 momoky 於 15-01-25 發表
請問兩歲有咩特徵知道係自閉?
http://www.swap.org.hk/cms/node/24

翡翠宮

原帖由 Yukiruirui888 於 16-03-23 發表
想問下,d位難排嗎?仔仔都開左轉介信去評估
我好多年啦!唔知而家快唔快,果時話排年半至2年,但我好似排左8個月就有位

首頁

尾頁

跳至