自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

香港有廣東計劃,福建計劃呢啲,俾長者回鄉養老但又可以繼續領香港老人金,我家長老內地有樓,長期病如果香港公立睇開有file, 可以去深圳港大醫院睇,用醫療卷,小病都好多甲級醫院睇,好平。唔駛排,唔駛等

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

RoseRosa 發表於 24-1-10 14:56
我有朋友爸爸福建計劃返咗去養老,好似都幾好。

係呀,長者食用唔多,大陸買餸又平,間中飲餐茶,食完飯去樓下散下步,真係幾好架。內地後生比香港人敬老

333s    發表於 24-1-11 11:46

翡翠宮

蘭開夏道 發表於 24-1-10 14:59
即長期在香港公院覆診開的可以在香港大學深圳醫院跟進?但質素OK嗎?

呢個係疫情期間有既政策,唔知道而家有冇改。不過我家長者香港冇 file, 佢都係去港大醫院睇

質素梗係好啦。

我有家人重病時連盧院長同高醫生都有睇過佢,呢啲當然唔好恨啦

Adrio77    發表於 24-1-25 16:13

翡翠宮

jessicasiu 發表於 24-1-25 10:35
遲啲會仲方便,國内好多基建做緊, 醫保我稍後睇咗會買,到時同妳分享
...

你香港有冇買保險,我仔內地讀書,我問過香個agent 佢話內地都包,咁我就冇特別再買,不過佢一般都係睇傷風感冒,幾十蚊,我都懶得claim

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊