論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

FHY2 發表於 16-12-8 13:50
工人姐姐二月到期, 已做六年, 安排續第四張約, 都無諗住有咩問題.

驗哂身, agent 突然打黎話, 印尼領事館, ...

我一星期前簽了個完約印傭,今日都收到agency通知做唔到合約,佢哋話全香港大約得番3-4間有領事館牌照嘅agency可以入到合約,佢哋話退番錢比我,而個工人就要返印尼再扣6個月人工先可以返嚟做嘢!

複式洋房

QQ70 發表於 16-12-8 22:12
會唔會本地完約果 d 又從來未響印尼上600小時training course 果 d 全部都要返印尼上 course 先可以再過黎 ...

我今日打過去幾間公司問都係話印尼嗰邊hold住,因為打擊當地中介,所以影響所有在港工作的女傭續約及轉約,係剛剛發生兩星期嘅事!佢哋間間都話2017年有機會唔輸出,現在等一本新護照要兩個月,請一個印傭要4個月先到港。我工人突然辭職,今個月尾要走,我搵咗好多間僱傭公司先有完約肯湊3個月BB,我真係唔知點好!

複式洋房

QQ70 發表於 16-12-8 22:12
會唔會本地完約果 d 又從來未響印尼上600小時training course 果 d 全部都要返印尼上 course 先可以再過黎 ...

我今日打過去幾間公司問都係話印尼嗰邊hold住,因為打擊當地中介,所以影響所有在港工作的女傭續約及轉約,係剛剛發生兩星期嘅事!佢哋間間都話2017年有機會唔輸出,現在等一本新護照要兩個月,請一個印傭要4個月先到港。我工人突然辭職,今個月尾要走,我搵咗好多間僱傭公司先有完約肯湊3個月BB,我真係唔知點好!

複式洋房

QQ70 發表於 16-12-9 09:56
呢一兩年如果出國打工要入 training centre 上600小時 training course ! 我舊年10月搵 oversea 工人, age ...

佢哋話開始咗14日左右,之前入到合約但之後可能需要遲一至兩個月先可以嚟

複式洋房

回覆樓主:

剛剛香港個agent whatsapp咗比我,印尼領事館入到合約及收錢張收據,上面寫明今個星期五會出到,我可以鬆口氣,真心好驚入唔到,今個月尾工人就走,四大長老無人幫手,真係堅擔心!

複式洋房

肥老婆 發表於 16-12-13 10:44
請問收據上面, 係咪有寫幾時入架?

有寫明今日入,16號可以取回!

複式洋房

肥老婆 發表於 16-12-13 10:44
請問收據上面, 係咪有寫幾時入架?

我星期六晚簽約,今早間中介交去領事館入!

複式洋房

QQ70 發表於 16-12-13 23:00
你果間 agent 可能唔係印尼職業介紹協會member, 即係佢要搵有牌 agent chop 印代入申請架 !

http://www.ap ...

你意思係咪即係“艇仔”?

首頁

尾頁

跳至