跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

De_baby1 發表於 12-5-2 15:18
嘩...我見ELMO雨衣下面果D水鞋巧貴喎

我對件ELMO雨衣有興趣

我對件ELMO雨衣有興趣 => 買啦買啦

男爵府

De_baby1 發表於 12-5-2 16:50
DEVIL

十扑你又唔like....

男爵府

De_baby1 發表於 12-5-2 17:56
你呢隻DEVIL講風涼話

啱啱係TB先掉左2舊幾,加上亞女同你家小姐一樣己經99%鍾情左MINNIE,令我卻 ...
但minnie 唔可以留俾細佬,elmo 可以.... 所以我有時都仲會買elmo 野俾zoe

阿女好好笑架... 而家買新衫,無論係買俾邊個都好,如果佢覺得靚,佢就會話係俾zoe 既... 相反,一見到d佢無咁鍾意既,佢就會話係xavier 既

男爵府

jelly-pudding 發表於 12-5-7 00:05
我好唔開心。軒軒呢排連叫人都唔肯!我又tum又勸又罵又打都唔得,我快要癲了!

...

Relax!!!! 有時你越癲佢越怕你,最後連親子關係都破壞埋

其實我都係日日同自己講要relax... 我覺得冇一個小朋友係完美,每個小朋友都總會有d問題要父母擔心。
好似我個女咁,而家多左細佬,有好多野都返左轉頭,eg 細佬開始食solid之後,而家成日要人扭人餵食飯 / 扭抱 / 勁痴身,總之就係要煩c 你為止 我地而家都係又tum又勸又罵又打,埋佢又驚佢會變本加厲,唔埋佢又驚佢以為我地只錫細佬,真係自己都覺得辛苦

男爵府

lakumalobb 發表於 12-5-8 17:32
小朋友係有好多野想自己做架 ----> cannot agree more

佢做唔到既, 我唔會俾, 同埋佢要俾媽媽教佢 ----> ...

我個女都係好固執... 就算佢好急要wee wee,但我幫佢開左房門,佢都會close door 再自己開過。 按lift,爬highchair 扣安全帶呢 d 已經係見怪不怪,佢連用鎖匙開門都識,只係有d門/閘未夠力開。

我個女都唔聽教,一定要自己試左先,所以我地响可以既情況下會俾佢試,有時明知會有危險 (當然唔係會c人個d啦),寧願自己睇緊d,俾佢試左,知道唔得再解釋佢聽,咁佢以後先唔會再試。

男爵府

De_baby1 發表於 12-5-9 11:50
起講工人,我就來激死

自問我地比佢既工作量己經唔係多,但自從嵐嵐返左學,我地都覺得佢懶左

其實而家有左兩隻小魔怪係要隻眼開隻眼閉。我個工人都係prefer 神咁早做晒d家務,不過好彩阿女遲起身,所以我都prefer 佢响阿女起身前做晒所有家務...

我家姐姐schedule 大約如下 -
0600 - 0700 起身 & 餵奶 / 自己梳洗
0700 - 0800 幫我同c6整coffee & 開始整粥仔俾xavier / 有時會開始收衫& 摺衫 (呢段時間xavier 已經起左身,通常會放佢响rocking chair,開左disney channel 俾佢自己玩)
0800 - 1000 做家務 / 幫xavier 沖涼 / 餵粥仔 & then um 佢瞓 morning nap
1000 - 1200 zoe 起身 / 整lunch俾 zoe 食 / 換校服準備返學
1200 - 1400 送zoe 去坐校車 / 買餸 / 自己食lunch
1400 - 1700 完成朝早未做完既家務 / 準備好晚飯材料 (有時會開始煲湯) / 陪xavier 玩 (有時好天會同佢落公園) / 餵生果蓉 & then um 佢瞓 afternoon nap / 自己沖涼 & 做自己野
1700 - 1900 接 zoe 放學 / 陪 zoe & xavier 玩 / 餵xavier 食粥仔
1900 - 2100 煮 / 食晚餐 & 洗碗 / clean 廚房
..... 之後就hea 到 xavier 要瞓時就一齊去瞓

其實我自己望住個schedule 我都想c,所以有d野佢唔係太過份就算。好似開disney channel 俾阿仔咁,其實我都唔係咁想,但試問唔係咁,佢又點做家務呢?

至於你個姐姐,你長時間有個婆婆跟出跟入,自由度細左,佢一定係無咁like。我有個friend 生左第二個之後轉做ft mum,點知個女5個月大時個工人走左佬。d姐姐見要揍兩個加mum 長期在家,冇人肯做份工... 攪到個friend 壓力超大,所以有時d野唔好唸咁多,如果唔係嚴重就由得佢啦

男爵府

早....

男爵府

Morning... 又是一個星期一的早上

男爵府

lakumalobb 發表於 12-5-22 22:03
恭喜銘銘媽!
Berniece 應該係0908B 唯一未介片 老師今日叫我地試下比佢著 training pa ...

Bernice 返學見到同學仔去廁所佢冇想學? 上年暑假我地同Zoe 介片都唔成功,係返左學之後自自然然自己開始識話要去廁所。

BTW, Zoe 之前介片都係唔鍾意坐potty,到而家我地個potty 都係放左响度冇用過 (睇下遲d細佬會唔會用)

我地而家係用小童廁板,一來佢响學校用慣坐小童廁所,佢會覺得兩樣野相似d; 二來平時出街我都係同佢去女廁,唔會話要lur 用potty

男爵府

雨晴B 發表於 12-5-29 01:12
baby, Lk, 你地比細b食2劑定3劑輪狀?

搭傘... 我個仔係食2劑

男爵府

Good Morning, everybody

bobomami  afternoon  發表於 12-5-29 13:16

男爵府

Good Morning... 又到Friday....

男爵府

睇到你地咁講突然令我覺得自己冇選擇錯誤.... 留响原校唔轉係一個正確既選擇

男爵府

Morning....

男爵府

De_baby1 發表於 12-6-28 11:17
做咩呢排咁少見你出現? 好忙咩?

係超忙,阿姐又煩... 都唔得閒上來

男爵府

jelly-pudding 發表於 12-8-29 11:00
回覆 piglet0529 的帖子

Better call to school to confirm la~

咁你真係要打返去問下... 我個女個間下星期一開學就3個鐘,不過佢地8月有暑期班俾d小朋友適應

男爵府

adakitty 發表於 12-8-29 14:06
楠楠返左3日..INTERVIEW完果排成日會問幾時返哥哥學
(因為佢見哥哥成日都唔係屋企..好悶..哥哥又好似日日都 ...

快d生多個咪又有bb樣俾你睇囉.... 呢期我個仔成日用個好困惑既樣望住我,呆下呆下,超攪笑

首頁

尾頁

跳至