母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 mrschoy 於 09-11-18 12:20 發表
我依家係lunch time先去pump奶
轉左每日只泵一次
奶係少左, 但係自己心情輕鬆好多!

bb係當我人肉奶咀呀
一齊訓覺, 好冧呀
係老公唔鐘意囉
不過bb食奶食得幾個多月呀, c6你讓下佢啦

哈哈

自三個月起, 我 ...

c6咪成日話我縱個女囉!我都認我係縱佢既,又餵又抱又錫:loveliness:我覺得,小朋友肯俾你縱幾耐丫,第時有friend有另一半就唔痴你架啦,而且我果個係女,俾我縱多陣啦~

男爵府

hello咁多位奶媽 我好耐無出現啦...

男爵府

原帖由 karymama 於 2010-1-13 05:49 PM 發表
我bb 4個月打完針之後, 依家過左半個月, 但其中一邊既針洞仲腫左一大舊, 有$5咁大既硬塊...
請問你地bb有無試過? 點算好?

會唔會係發炎?

男爵府

我終於完成第一個目標:6個月啦!

由一開始姿勢錯->流血->99話我唔夠奶->全pump一個星期->用乳頭套->滿月酒俾d親戚趕入廁所餵奶,仲要嫌我餵得耐->阿女唔肯戒乳頭套->無啦啦自己戒左乳頭套->真菌感染->乳腺炎,第一次補奶粉->而家,好慶幸自己都一一捱過晒!

我好proud of自己係全埋身餵人奶

下個目標係一年!

大家都要繼續加油呀!

男爵府

原帖由 jenniecatcat 於 2010-1-18 12:07 PM 發表

時間過得真係快, 义頸B 咁快又6個月了, 不過由义頸到E家都係咁得意啊!!

你仲記得
咁我咪叉頸媽? 多謝你呀

男爵府

原帖由 mrschoy 於 2010-1-18 12:34 PM 發表
每次見到有媽媽達成目標
真的替她和她的小寶貝高興

身邊有兩位媽媽朋友
都沒有繼續餵下去
有點失落
畢竟自己也曾經努力,直至今天,囝囝十個月了,充分體會餵人奶的好處
所以真的很希望鼓勵身邊的朋友餵奶

不過家家有本 ...

身同感受呀

我身邊都有d朋友就黎生/岩岩生左
佢地問既問題我都會盡量解答
因為我真係好希望佢地都餵到人奶,唔好因為d小問題就放棄
不過,自己唔係樣樣野都經歷過,又唔係專業人奶顧問,好多時都幫唔到佢地...
眼白白睇住佢地放棄,個心唔係幾好受
但係畢竟係佢既決定,我都要尊重佢,唔可以一直push佢餵人奶囉...

男爵府

原帖由 kristinecheng 於 2010-1-18 08:02 PM 發表
恭喜恭喜,叉頭b撇咗張相呀?一樣可愛~

多謝

尋日叉頸b去磅重,6m1d有7.745kg 可能佢細粒,雖然唔係好重,但係睇落好似好肥咁

最心涼就係一開始話我無奶同"麻麻出錢買奶粉比你飲"既99打電話比c6,問佢"啊仔呀,bb真係只係飲人奶(6個月前)?成個饅頭咁既"

仲唔到我威番次?

男爵府

原帖由 我係好媽媽 於 2010-1-24 03:30 AM 發表
味係.....好似我會餓親我個囝.......亞99, 個囝我既, 我餓你個囝都唔會餓我自己個囝啦....講起 D 奶奶真係有排講...

agree x 99999999!!!
之前啊女瘦就話我唔夠奶,而家(睇落)肥嘟嘟就話我餵個女食發粉
總知衰野就一定係關人奶事,好野就無人奶份!

男爵府

原帖由 我係好媽媽 於 2010-1-24 01:43 PM 發表

我真係好唔明我奶奶, 佢自己都係餵人奶既...

99 3個都係餵奶粉...

男爵府

原帖由 我係好媽媽 於 2010-1-24 10:10 PM 發表
我亞媽同我講, 叫我6個月就好轉奶粉, 佢話
1. d 奶開始唔夠營養比個囝既所需要,
2. 因為餵人奶, 令我身體既營養都比晒bb, 遲d老左就慘,
3. 唔再困身

其實亞媽係擔心我老左身體會唔好....因為冇晒營養.... ...

我麻麻係話怕身材走樣,c6會嫌棄wor...唔通我爺爺...?

男爵府

我想講...固體食物poo poo好臭 我好掛住純人奶poo poo...

男爵府

原帖由 bastet 於 2010-1-26 05:19 PM 發表

係唔係"酸叔"味呀?

唔係呀...

男爵府

原帖由 mikitten 於 2010-1-26 05:28 PM 發表

有時唔記得,就咁將條臭臭片掉左落垃圾桶,一開垃圾桶就臭都暈............

仲有換片時打開條片果刻呀...

男爵府

原帖由 bastet 於 2010-1-28 12:21 PM 發表

我bb 10個半月啦, 仲未黎m....但個肚有d唔舒服. 好似剛剛有左bb時咁(我當然sure唔係啦).

你地果時點知有左架? 我係夜晚esp. 訓前, 對腳痺同個肚唔舒服, 我驚自己子宮有事, 去睇醫生. 睇第1次醫生(m後3星期), 醫生 ...

我係無胃口,作嘔,成日好'支力'...再加上無黎m囉...

唔知點解而家成日都覺得自己有左,但係驗過又無...

男爵府

原帖由 catmomo109 於 2010-1-31 11:31 AM 發表

我想問下你呢... 你著o既方便衫係咪指哺育衣呀? 係有拉錬o個種定係兩層o個種呢? 你o係街餵仲有無用sling之類o既o野, 定係真係就咁餵o架?

希望你唔介意我搭嘴,我就著吊帶衫打底,出面著t-shirt,要餵時拎高件t-shirt,拉低件吊帶就餵,無咁麻煩同無咁焗!我試過o係一堆爸爸面前餵都無問題

男爵府

好耐無上黎啦, 見到咁多媽媽有左真係好開心 恭喜晒!

我地都plan緊生第二胎, 呢半年黎都track緊cycle

大家加油呀

男爵府

原帖由 jenniecatcat 於 2011-1-3 04:53 PM 發表

好耐冇見啦义頸媽!!掛住你呀!仲有冇餵緊奶呀?

嘻嘻, 妳仲記得我 我仲餵緊呀! 呢個o靚妹唔肯放過我呀

男爵府

原帖由 bastet 於 2011-1-3 05:42 PM 發表

你個囡囡唔放過你, 第日d 仔仔唔放過你個囡呀, 你囡囡好標緻呀!~!!

多謝妳呀 妳係第一個咁樣讚佢既人~

首頁

尾頁

跳至