母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的BB快兩個月大, 早上成日瞓 (一放落床就可以瞓), 唔係好食, 但下午五點鐘開始就發顛, 放落床唔夠5分鐘, 就醒咗大喊, 一路攪到一兩點, 比支奶佢先肯瞓, 但兩個鐘到又醒, 之後4, 5, 6點逐個鐘醒.....都唔知點算好

大宅

咁你的BB係未日頭唔瞓, 係度玩, 但係無喊飲奶呢?
晚上你點點捱?

我聽D姑娘講, 食奶後應該可以瞓到兩三個鐘.....但我個BB唔可以, 仲要迫晒黃昏後食.....

原帖由 phoebe1214 於 09-7-11 21:15 發表
我bb-就快11個月都係人奶為主, 夜晚最多2個鐘一次要食奶, 有時半個鐘起身搵我一次, 早上7點一定起身玩到10幾又瞓30分鐘, 又起身玩, 下晚上8點幾先再瞓

大宅

I have pm you. Many thanks!

原帖由 LHLMother 於 09-7-14 15:33 發表
雖然話為咗bb健康, 餵人奶幾辛苦都要頂住, 但係我覺得媽咪同bb餵/飲人奶而享受健康, 同時可以冇咁辛苦喎!而且我覺得bb定時定候作息, 健康會再好d.

以我的bb為例, 佢未夠1個月時已每3hrs.飲人奶一次, 玩一陣(約0.5-1 ...

大宅

我的BB八個幾月,之前都試過食玩瞓,但係佢玩完都唔肯瞓,到下餐食奶後已昏昏欲睡。後來,放棄咗,佢現在通常中午個飯奶之後就瞓,好既可以瞓到1至2個鐘。但這兩天只可以瞓到30至45分鐘...之前佢病咗,我放咗佢係大人床同我瞓,唔知係未咁影響到...定係佢這個星期成日好似牙痕,所以瞓唔到。

我想再嘗試食玩瞓,但係我想問現在我隔4個鐘埋身餵一餐奶,餐與餐中間會有一次小食(水果)和一次粥....我是否應再分配他飲食既時間呢?有何建議?

大宅

咁係咪早上8:30食完餐奶後,玩,然後食水果/粥,然後玩, 到1:30pm比佢食奶, 然後瞓覺, 醒咗就玩, 食小食/粥,然後玩,6:30pm食奶? 咁如果佢6:30pm瞓咗夜晚遲睡? 同埋佢通常去到5:00pm扭眼瞓, 要食奶先肯瞓...

原帖由 LHLMother 於 10-1-25 14:31 發表

我的BB八個幾月,之前都試過食玩瞓,但係佢玩完都唔肯瞓,到下餐食奶後已昏昏欲睡。後來,放棄咗,佢現在通常中午個飯奶之後就瞓,好既可以瞓到1至2個鐘。但這兩天只可以瞓到30至45分鐘...之前佢病咗,我放咗佢係大人床同我瞓,唔 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊