懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

報到報到

等待仔仔出來中

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 BB_Duck 於 09-7-30 16:22 發表
各位 , 我都係24/7 生左啦 . bb 有6.5lbs. ok 啦 .. heee, 大家繼續努力 .

恭喜恭喜

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 eric0719 於 09-7-30 17:35 發表

大家真係好犀利呀,
我湊左阿女個多week
真係好攰架
so我都冇來出post
最慘係佢夜晚唔肯訓…
大家都要加油呢

你都要休息多d, 唔好做家務住啦

你係咪 在屯門醫院生啊?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 jessiewang 於 09-7-30 04:38 發表
有冇媽媽好似我咁,37WEEK但個人好熱,熱到訓唔到,熱到飲水都唔掂...唉己經個個星期食龟令膏都冇乜幫助....

我行路, 煮飯, 做家務 etc 成塊面都出哂汗
d 汗好似豆咁大粒

熱到咩咁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 3so 於 09-7-30 01:37 發表
各位mama:
我已經喺7月25號....仁安醫院度生左喇....
而家我地已經返左屋企tim喇....
bb出世重6磅10安士....m size....baby boy...
好喇....我又要餵奶喇......遲d再傾啦....... ...

恭喜哂~~~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 豬仔mimi 於 09-7-30 03:36 發表
依家試下去瞓, 睇下瞓唔瞓到先....點解個肚成日都係咪痛, 但係又好似未生得, 真係好辛苦~~~~

~_~ 我尋晚都係3時半起身去廁所, 之後訓唔番

早上仲要去聽胎心, 下午去產檢, 累死了

個肚成日又脹又硬, 條腰好似斷左咁出唔到力
行路已經好似企鵝, 個肚又墜左落黎
好難出力行路

等生的日子好難挨

現在好眼訓.......
要頂到夜d先好訓.....目標係一覺訓天光

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 tin123 於 09-7-30 23:44 發表
SumTin 今日出咗世啦!

Name 日期 仔/女 重量 醫院 (Remark)
tin123 30/7 仔 6.66lb St. Paul (緊急開刀)

Could someone help to add my info to the 報喜版 please? Thanks!

BTW, my facebook name is SumTin. ^_ ...

恭喜哂~~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 man_lo427 於 09-7-30 19:14 發表

我上次又係開刀生,我老公個邊D人又係成隊兵咁黎睇我,想抖下都唔得真係超辛苦丫!我99又入左黎成個幾鐘都唔出返去,換左幾次人入黎,佢都仲唔出去,我媽媽/老公/有D朋友就係出面係咁呆等,終於我頂佢唔順開口同佢講,你留 ...

~_~ 好明白你心情
生完仲要應酬奶奶同佢d親朋好友...
(仲要...佢眼裡只有bb, 一定唔會有自己, 真係想問醫院, 可唔可以 探bb 既去一邊, 探我既家人一邊)

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 alsan 於 09-7-31 08:42 發表

munchbobo

我c6 日哦夜晚個b今晚出世, 但係我覺得未必啦... 睇尼要係要八月先出世!!! 尋晚我去行左陣樓梯, 希望生得easy少少啦

同佢傾下啦, 摸下個肚, 哄佢出來
我不停哄佢出來中

我好想佢 下星期4產檢前出來 (果時應該39wk5d)
我頂唔順早上去聽胎心, 下午產檢.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 alsan 於 09-7-31 18:08 發表

我本身好恨係陣痛開始, 依家唸下唸下.. 都係是但啦, 前兩晚假陣痛, 都痛到我c下c下, 唔係大痛, 但係痛得好密...搞左成粒幾鐘, 後未肚疴,番床訓個時再痛多兩下, 但係冇流紅囉~~ 有人話假陣痛多幾日就生...但係我個朋 ...

肚柯既痛.....真係幾密下, 仲次次痛到標冷汗

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 野豬媽 於 09-7-31 21:00 發表
嗯,有時我都殊佢,佢都會好少少,尋晚我試左吉大D PEGION個HOLE,佢肯飲了,但石仔今日去健康院檢查轉介左去大埔那打素照燈呀...好心痛...去到見姑娘吉佢腳板仔不停吱D血出黎真係心痛到爆!我仲係醫院喊左好耐,我寧願我唔訓覺啦, ...

你老公同99 都對你好好啊
你疊埋心水休息多d, 你仲要對住個仔一世
你養好身子先啦

你生仔已經夠辛苦, 唔好諗咁多啦~~
先吃先睡吧~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

哈~~ 8月5 打到黎~~~

仔仔出門招風雨啊~~

唔知佢幾時先肯出黎見我哩

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 豬仔mimi 於 09-8-4 17:58 發表
我8月1日生咗啦, 今日啱啱出院, 但係我做唔到人奶媽~~~我一滴奶都無~~~真係辛苦我隻豬仔lu....今日開始要自己開奶俾佢飲, 我之前買咗d chu chu 奶樽, 但係頭先沖完奶之後發覺d奶好似唔識滴出尼咁, 阿b又一路瞓唔肯起 ...

用果d "奶咀吉吉器"(個名自己作)?
我見吉之島有, 比你吉多個hole, 多d 奶奶流出來

你要放棄 bf 嗎?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

三 號 強 風 信 號 , 在 上 午 3 時 40 分 發 出 。

預 料 本 港 平 均 風 速 每 小 時 41 至 62 公 里 。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cellcellu 於 09-8-5 08:29 發表
我昨晚1245見紅,1:00出發去canossa 今早7時左右生了小b啦!佢去咗沖涼所以我仲未知佢幾重。

我好開心上次開刀今胎可以順產成功!

你生得好快....

我昨晚3時多起床....今早6時見紅

~_~ but 我吃早餐中

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 adakitty 於 09-8-5 09:57 發表
LALABABE520,

你有陣痛未呀..?
見有就好去醫院啦..

肚硬算唔算陣痛?
最後再check 多次d 入院野先

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

MORNING ALL~

我8月7日係屯門醫院生左大隻仔啦
佢重3.46公斤
痛左5小時, 生左1小時
好彩老公係身邊打氣, 唔係唔知點生佢出黎

生完其實唔係太累太痛.....不過12小時後要自己湊仔.....開始唔夠訓
身心俱疲
亞b 知我未上奶, 我要成日補奶粉, 其實我都唔太執著...因為我乳頭一邊平+一邊陷入
我同佢可以坐6,7小時食奶....食到我同佢都傻左, 昨天一回家就拎個泵出來泵下個石頭胸, 先泵得2oz.....
佢食人奶要2小時一次, 奶粉應該耐d
昨晚我打算餵奶粉算...唔想老公同我2小時起身一次, 點知佢食完奶粉後2小時起身一次, 再餵奶粉, 再起身, 再餵奶粉......... 老公今朝8時半才起到身 ~_~
個仔明明6時多食左奶粉, 8時多又想食....
我訓夠哂同佢再搏鬥, 要佢食埋身人奶, 佢食左一陣又唔想食, 現在唯有泵出來比佢食

現在才泵到2,3oz

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 adakitty 於 09-8-10 10:18 發表
恭喜哂..
你泵到2-3oz都好丫..我仲未泵到出黎呀..
而家等緊阿媽買野返黎救我..

佢10時半終於食左3oz 人奶訓左 ~_~

又要再泵啦 >_<
(埋身餵2小時都唔知佢食唔食到1,2oz....我個乳頭可以含含下縮埋左, 佢就喊到震音都出埋, 我再塞佢食...食左5秒又喊....我同個泵好似夾d )

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 豬仔mimi 於 09-8-10 12:27 發表

其實我都試過埋身, 但係佢喊得好勁....又尼哂頸咁真係好驚整親佢, 搞到我都唔咁迫佢食, 依家都係泵出尼多, 每次c泵爛泵都係得3-5-4安, 我依家係朝早個2餐俾佢食人奶, 夜晚就食奶粉.....如果之後都係泵我諗泵到返工 ...

我果個埋身餵, 都係喊得好勁....我有迫佢食....同佢食左6,7小時, 佢又累我又累...
我都泵出黎...不過岩岩死泵爛泵都係得2安......
我凌晨都係比佢食奶粉.....灰

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 tucuxi 於 09-8-10 13:48 發表
見到你o地個個都 pump 到最少 2 安, 而我 pump o黎 pump 去得o個 1 安, 真係好唔開心

我泵左成粒鐘先有2安 ~_~ 好彩個仔仲未醒

首頁

尾頁

跳至