母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

I experienced this before. My son wouldn't use bottle since he's 2 months old, 'cause he got too used to eat on me. We also tried changing teats but it barely worked.

After I went back to work (my son was about 4 months old), my mother in law helped us to take care of my son. She would hold my son and made he fall into sleep. Right before he's asleep, she gave him the bottle and he took it. Of course, it happened after several days' attempt. We don't mind my son is drinking milk while sleeping, 'cause his prediatrician said it's okay and some kids love doing that.

And btw, my son finally accepted NUK Latex Teats and he's still using it now. You may check these links:
http://www.nuk.de/nuk2003/html/m ... 120_002&lang=en or http://www.nuk.de/nuk2003/html/m ... uheiten&lang=en

別墅

原帖由 mamiDOR 於 09-1-29 18:46 發表
我都係會俾99湊, 所以先要BB識食奶樽, 驚99攪唔掂佢!!
希望參考你既意見試下等佢訓緊俾佢食啦! (不過先前試過,俾BB發現,都係唔得, 唯有再努力試下)

...

我仔仔都係試咗幾日後至 work, 加油啊!

別墅

原帖由 kerrielam 於 09-1-30 09:20 發表
我用 NUK既仿人奶咀 (黃色咀), 醫院都係用呢隻,
吉x島都有賣

但用chu chu的普通奶咀, bb 唔食
另外用b free 的, bb 都食

加上搵其他人餵比bb 食, 唔好自己餵 ...

我都係奶奶餵, 佢至肯食; 我餵, 佢唔肯食架...

別墅

我 bb 最初都係唔肯飲架. 我初初返番工嘅嗰個幾禮拜, 佢就好似成10個鐘都可以唔使食咁, 頂多啜2-3 oz, 係要等我返屋企埋身食. 嫲嫲塞佢食, 佢就喊; otherwise, 就好似冇事一様. 我嗰陣都好心痛, 哭咗兩日, 同埋有啲後悔之前埋身太多 & 冇 train 好佢用奶樽. 好彩佢嫲嫲好有 patience, 每日教佢點用奶樽食, 同埋帮佢揾啱佢用嘅 teat. 最後發現仔仔 ok 用 NUK Latex Teats.

我老公同奶奶嗰陣其實唔係太擔心仔仔唔肯用奶樽食, 因爲佢哋覺得小朋友係唔會俾自己餓親嘅, 佢哋衹不過係需要啲時間去適應啫. 俾啲耐性帮佢哋度過呢個階段啦! 如果係喺差唔多瞓著嘅時候肯食, 咁就喺嗰陣塞俾佢啦!

別墅

原帖由 mamiDOR 於 09-2-5 14:33 發表
mithybobo,

我想問你要試幾耐BB先肯食樽樽呀?
NUK teat 係咪會好過ChuChu 既咀? 另外, 想問NUK Latext teat個氣孔係咪向上呀?

試咗個幾兩個禮拜佢就肯喺差唔多要瞓嘅時候食啦. 一般佢都會俾 signal 我哋, 例如用個頭係咁"囡"啊, 咬我哋啲衫啊咁, 等我哋知道佢想瞓同食. 咁嫲嫲就會喺嗰陣塞俾佢食架啦.

Sorry, 我冇試過用 ChuChu, only NUK Latext Teat 咋. 冇錯, 個氣孔係向上嘅.

別墅

原帖由 mamiDOR 於 09-2-5 18:29 發表
其實已經試過, 不過今日已經有dd進步, 可以係訓著時用CHUCHU乳膠咀吮左半安.
但係一發現就勁喊...

It takes time. And every kid is different. Be patient lar. Try and see which teat fits better for your B.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊