懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我28週時check到有菌,已經食咗藥,點35週再驗都仲係有菌,今日去廣華產檢,醫生話bb出世會去兒科觀察2至7日同埋要抽血睇下感染指數高唔高,如果高就要打一星期抗生素,

別墅

同埋如果穿水就要即刻吹生,因為驚感染機會增加,而家真係好擔心,請問有無人有經驗,因為我又住得遠,如果穿水先都要一段時間先去到廣華,

別墅

多謝你回覆,咁你個bb係咪要去兒科觀察?住咗幾耐先出院?

原帖由 phyllislau 於 10-6-7 18:20 發表
I am same as you. When i gave birth my 1st BB in Kwong Wah, i checked i have b型鍊球菌. The doctor haven't gave me any medicine because he said is no use. He just said when i see some red liquid or ...

別墅

bb一定要去兒科觀察,但係媽媽好似一日有4次可以去睇bb,你都可以自己喂人奶,

原帖由 冰糖小圓子 於 10-6-7 21:47 發表
我上個生完後都驗到有b鏈... 不過因為已經生左,所以無嘢可以做,好彩bb無事。
今次e生都話如果穿水要即刻入院,生時要打住抗生素... ... 係咪媽咪有b鏈,bb一定要住兒科?我好唔想bb住兒科呀... ... 因為我想餵人奶。:naughty ...

別墅

希望可以好似你地咁順利啦,不過廣華話如果穿水就唔可以等佢自己陣痛,要吹生以防bb受感染,我而家都希望自己係見紅先,咁可以入定去醫院等穿水,咁樣好似好d
原帖由 christy31400 於 10-6-7 23:02 發表
我早幾日係聯合生完,我係有b鏈架~~

由於見紅關係,但又未陣痛,知自己有b鏈,所以都入左院先,第三日半夜三點幾穿水,打左第一支抗生素,仲未痛,到七點幾又打多支,四個鐘一支,跟住一路痛又未生得,又到十一點幾又打第三支,到十二點幾生 ...

別墅

我28週時照,真係幾好,20分鐘有成200幾張相同一隻dvd,我係去babyicon照,$1000元,我都覺得好抵
原帖由 iluvmybb 於 10-6-7 22:27 發表
你幅4D影得好清楚, 請問係邊影, 幾多週影, 同影左幾多
$呀?

別墅

咁你個b要幾耐先可以出院?同埋你係邊間醫院生?因為廣華話如果真係中咗要去兒科住7日要打晒抗生素先可以比bb出院,

原帖由 bosch 於 10-6-10 05:08 發表

到時睇情況啦, 呢樣緊要d!!

我個大仔中左gbs, 有埋肺炎要打抗生素, 但都唔駛上兒科病房. 果陣我見有幾個bb 要種黃豆打針, 但唔知係咪一樣係gbs, 都係同媽媽一齊. ...

別墅

廣華係唔會主動同你check,因為我28週肚痛入咗屯門醫院,順便驗到有菌,跟住食咗7日藥,我同廣華講返話有菌,佢地有記錄,跟住34週時以為穿水生得入咗廣華佢先再幫我驗多次,如果你想知有無菌可以35週到私家醫生到check,都係200至300元到,而且係無任何症狀,因為對大人係無害
原帖由 siulei 於 10-6-10 14:23 發表
我想問廣華會幾時同我哋check B鏈嘅? 同埋有無咩症狀嘅?

首頁

尾頁

跳至