懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 siusum 於 09-2-9 15:17 發表
我上胎全部放自己大假...咁d假都夠用, 因為係3月b, d檢查分報係兩個年度...

今胎預產期係7月尾...又要留返d假比大細b...
所以所有檢查都會攞病假, c+就盡量約星期六...
宜家以經放左4日sick leave喇...
都唔知年尾 ...

我問過做HR既朋友,佢話係當sick leave既,但唔知係唔係有限定日數.

我就無攞過leave,因為公司都好flexible,我又會安排5點以後既appointment,所以每次都係早走1個鐘左右就算.

別墅

原帖由 ChrisAlfred 於 09-2-9 16:54 發表

你就好, 我地早走一個鐘, 都扣你一個鐘錢. 不如拎返張sick leave, 索性請足佢一天, 佢比返4/5人工我好過:;pppp:

咁你地產假,公司係唔係都只係出4/5人工咋?

別墅

原帖由 士丹利妻 於 09-2-9 17:23 發表
我全部都係拎sl ka喎. 同埋sl係勞工法例係有的累積, 即如果你前几年冇放到嗰d, 依家都可以放, but佢有累積上限的.

產假方面,中我做嗰度係full pay^^

我岩岩走過去HR到八卦問下如果產假期間遇著法定假期,咁會唔會有得補翻,我公司會補嫁,你地不妨問下喎...

別墅

原帖由 希兒~ 於 09-2-9 17:59 發表
但其實根據返勞工法佢係唔需要補比你既~因為個一日佢係有出糧比你架~之前我有打過去勞工署問~
但如果你公司會補比你~咁你公司都幾好喎~

係呀,我公司係e方便都真係唔話得,而且產假係full pay添...希望公司唔好因為經濟差左而改policy啦!

首頁

尾頁

跳至