自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

唔使人陪伴在側.
我阿仔k3仲要人陪坐係隔離先肯做.
又寫得慢, 因為成日發呆, 叫佢自己做唔肯, 計時要做完又唔肯係度大喊. 日日同佢鬧交打交先做得哂, k3已經係咁, 小學點算呀?

大宅

好媽媽勳章

是囡嗎?
我比較過女仔做功課會好d, 男仔通常都好麻煩.
我阿仔最唔鍾意寫中文生字, 一版寫好耐, 數學琴日要自己寫1至100. 寫左成20分鐘. 而家k3平日有兩樣功課, 星期六日就有4至5樣, 要分兩日先做得哂, 仲會鬧住先肯做, 好煩呀, 有咩方法令佢專心d自己做功課呀?????
原帖由 jellomama 於 10-8-24 14:23 發表
K2 已經可以, 一放學返屋企就搶住要做功課, 十分鐘內攪掂!

大宅

好媽媽勳章

呢一招我都想試用吓, 你stop佢時, 佢有冇喊呀? 我阿仔扭計唔肯做時我都叫佢唔好做, 但係佢又驚死一路喊一路做, 做做下又發呆或者搞其他野. 係咪要狠心一次佢唔做收哂d功課唔比佢做?
原帖由 ac321 於 10-8-24 14:30 發表
in K1, his homework is so simply (such as draw some line and curve.....) I use 5-10 mins 坐係隔離 when he was doing his homework.
When he studied in K2, I let him to do homework by himself. Most of hi ...

大宅

好媽媽勳章

康傑..
中,英,數,常識+閱讀報告, 仲要係中,英,數要有兩至三版功課
原帖由 jellomama 於 10-8-24 14:37 發表
係女仔.

請問你個仔係邊間幼稚園K3 weekend 會有4至5樣功課? 好得人驚喎!

首頁

尾頁

跳至